Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
palik mam dostep do 24-105L i podobnych, ale "umiesz liczyc licz na siebie".
Patrzac z drugiej strony wole jak cos uszkodzic wlasne szklo niz czyjes.
Patrzac z drugiej strony wole jak cos uszkodzic wlasne szklo niz czyjes.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
Niby "nigdy nie mów nigdy", ale nie zdarzyło mi się jeszcze uszkodzić w jakikolwiek sposób szkła
Poza tym ma 3 szkła które na co dzień mi wystarczają, a raz na kilka miesięcy jeśli potrzebuje czegoś "lepszego" to pożyczam. Szkoda tych kilku tysięcy na coś, co by leżało większość czasu. Jeśli robię dla agencji to i tak nie swoim sprzętem 
Jeżeli ludzie szepczą za twoimi plecami to tylko znaczy że ich wyprzedziłeś. | www.burnwater.pl
- Od: 13 sie 2007, 13:06
- Auto: EA5A SE
Witam.
Fajny temat dla mnie, nowicjusza.
Po kilkuletnim bawieniu się kompaktami jakiś czas temu dostałem w ręce Fuji 5100(5500)– jakość zdjęć w porównaniu do tego, co robiłem wcześniej- przepaść.
Kumpel używa Fuji 9600, pooglądałem zdjęcia i postanowiłem kupić lustro.
Kilka dni temu dotarł do mnie Olympus E420, na razie jestem na etapie studiowania instrukcji
,dużo przede mną.
Nie będziecie się wkurzać , gdy czasem zadam jakieś "głupie" pytanie i poproszę o poradę ?
Fajny temat dla mnie, nowicjusza.
Po kilkuletnim bawieniu się kompaktami jakiś czas temu dostałem w ręce Fuji 5100(5500)– jakość zdjęć w porównaniu do tego, co robiłem wcześniej- przepaść.
Kumpel używa Fuji 9600, pooglądałem zdjęcia i postanowiłem kupić lustro.
Kilka dni temu dotarł do mnie Olympus E420, na razie jestem na etapie studiowania instrukcji
Nie będziecie się wkurzać , gdy czasem zadam jakieś "głupie" pytanie i poproszę o poradę ?
Ludzie nie są stworzeni do pracy ponieważ męczą się w niej.
- Od: 31 maja 2006, 21:43
- Auto: MX5 1.8 Miracle , Honda Civic Sport
Ja to chyba sam juz tylko ciagne ten temat...
Ja tam nie mam ostatnio czasu na focenie, pozatym pogoda... Nie chce sie z domu wychodzić.
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
- Od: 12 kwi 2008, 21:16
- Auto: -Sierra mk2 2.0 dohc –>2,9 24v6 4x4
-Sierra mk2 2.0 dohc
-Sierra mk1 85r. 2.0 ohc – Coupe GT :D
Nie musisz robic zdjec w plenerze 
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
No to dziś była mała śnieżna sesja

Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
-Sierra mk2 2.0 dohc
Na jakim programie to robiłeś? Zdjęcie jest kompletnie nie ostre co je dyskwalifikuje. Dałes za dużą przesłonę i za długi czas.... Jak miałeś ustawiony AF na al servo? Bo nie wydaje mi sie ze względu na brak ostrości..dodatkowo zdjęcie jest niedoświetlone o jakieś 2/3-1 EV. Na Twoim miejscu dałbym czas tak 1/60 -1/80 i przesłonę jakie f/ 13. To że dasz 22 wcale nie bedzie ostre z tego wzgledu ze jest juz to poza maxymalna ostroscia szkla..
Pzdr.
EDIT: ew. przy tak dlugich czasach warto doświetlić lampa wtedy zamrozisz obiekt a w tle będzie efekt panningu
Pzdr.
EDIT: ew. przy tak dlugich czasach warto doświetlić lampa wtedy zamrozisz obiekt a w tle będzie efekt panningu
- Od: 25 gru 2007, 17:05
- Auto: 626 GW RF2A 99'
M6 GG RF7J 07'
M2 DE 1,5 MZR 10'
M3 BL 2.0 Disi 12'
tco_tm napisał(a):A ja zacząłbym od umycia samochodu. łoł
To było tak na spontanie, pozatym kasy na myjnie brak

Iktorn92 napisał(a):Na jakim programie to robiłeś?
Manual...
Iktorn92 napisał(a):Jak miałeś ustawiony AF na al servo?
Tak.
Iktorn92 napisał(a):Na Twoim miejscu dałbym czas tak 1/60 -1/80 i przesłonę jakie f/ 13. To że dasz 22 wcale nie bedzie ostre z tego wzgledu ze jest juz to poza maxymalna ostroscia szkla.. usmiech
Na przyszłośc będe wiedział, zdjęcia na ekranie wydawały mi sie w miare ostre... Ale masz rację, ja robiłem na 1/15sek i to widocznie stanowczo za długo. Cóź, wcześniej nie miałem okazji tak rozmazywać tła. Ale dzięki za wytknięcie błędów, mam okazję się czegoś nauczyć
Tak wogole mam nowy monitor i jak popatrzyłem na niektóre zdjęcia to aż mnie zdziwko złapało... Stary był zdecydowanie juz za bardzo przepalony. Zero kontrastu i ostrości. Teraz na niektórych zdjęciach widze szumy, gdzie na starym było gładziutko...

-Sierra mk2 2.0 dohc
Nowy moniotor pewnie i tak przekłamuje nie zdziw sie jak pojdziesz do labu i zrobia Ci zdjecia z jakimis dziwnymi kolorami
Dobrze jest monitor skalibrowac rzecz jasna dla Ciebie bedzie ok jak ustawisz sobie pod odbitke ktora wywolasz, recznie tak mniej wiecej.
Naucz sie panningu na krotszych czasach wlasnie tak 1/60 i bedzie ok i rob na AV zmierz swiatlo na auto zablokuj ekspozycje [*] ustaw gdzies przeslone 13 jak bedzie za krotki czas to zbij iso albo ja zwieksz lub filtr szary
i działaj
Pzdr.
Naucz sie panningu na krotszych czasach wlasnie tak 1/60 i bedzie ok i rob na AV zmierz swiatlo na auto zablokuj ekspozycje [*] ustaw gdzies przeslone 13 jak bedzie za krotki czas to zbij iso albo ja zwieksz lub filtr szary
Pzdr.
M6 GG RF7J 07'
M2 DE 1,5 MZR 10'
M3 BL 2.0 Disi 12'
Jak kojarze to ja robilem panning na F/8 i czasach na poziomie 1/100s na Street Legal w Lodzi.
Gdzies po forum sie walaja te foty
...
...
...
Sprawdzone.
1/80s
F/8
ISO 64
W sloneczny dzien (sierpien).
Gdzies po forum sie walaja te foty
...
...
...
Sprawdzone.
1/80s
F/8
ISO 64
W sloneczny dzien (sierpien).
Nowa zabawka
Jupiter9 85mm F/2.0, foty jak zawsze na pelnej dziurze (po co kupowac jasne szklo i je domykac
)
Wiecej sie tym pobawie w tygodniu i w weekend, cztery tematy do zrobienia
Jupiter9 85mm F/2.0, foty jak zawsze na pelnej dziurze (po co kupowac jasne szklo i je domykac

Wiecej sie tym pobawie w tygodniu i w weekend, cztery tematy do zrobienia
Ostatnio edytowano 3 mar 2009, 11:45 przez strOOs, łącznie edytowano 1 raz
strOOs napisał(a):i czasach na poziomie 1/100s na Street Legal w Lodzi.
Tam było za wolno zeby sie cokolwiek rozmazało
Iktorn92 napisał(a):Dobrze jest monitor skalibrowac rzecz jasna dla Ciebie bedzie ok jak ustawisz sobie pod odbitke ktora wywolasz, recznie tak mniej wiecej. usmiech
A coś wiecej o tej kalibracji? W jaki sposób ją wykonać.
Iktorn92 napisał(a):Naucz sie panningu na krotszych czasach wlasnie tak 1/60 i bedzie ok i rob na AV zmierz swiatlo na auto zablokuj ekspozycje [*] ustaw gdzies przeslone 13 jak bedzie za krotki czas to zbij iso albo ja zwieksz lub filtr szary zeby i działaj usmiech
Dzięki dzięki wielkie za informacje.
A teraz pytanko, znalazłem w szafie takie cudo:
http://www.serwmoj.neostrada.pl/g/IMG_6992.jpg
Stara lampa made in ussr. Błyska jak ją wyzwalam z przycisku, ale za cholere nie wiem jak mozna by ją wyzwolić razem z aparatem? Jakies patenty na to są, czy lepiej ją rzucic do szafy i niech dalej sie kurzy
EDIT:
Jednak działa bez problemu na gorącej stopce, tylko co mi to daje? Jakby tak odrobine chociaż dało się zdalnie ją wyzwolic? Choćby na kablu

-Sierra mk2 2.0 dohc
Wyzwalacze radiowe albo fotocela.
strOOs napisał(a):Wyzwalacze radiowe albo fotocela.
Yhym, trzeba bedzie zamówić na alledrogo.
Zeby nie było ot, to ostatnie moje zdjęcie:
http://www.digart.pl/zoom/3117151/Tomek_2_.html
-Sierra mk2 2.0 dohc
paww99 napisał(a):A coś wiecej o tej kalibracji? W jaki sposób ją wykonać.
Mozna recznie w monitorze sie pobawiac ustawieniami lecz prawdziwa kalibracja przebiega na kalibratorze i ustala on profil dla monitora ktory jest wgrywany przy odpaleniu kompa. Polega na dobraniu temp barwowej balansu koloru i wielu innych skomplikowanych rzeczach tak aby obraz na monitorze przypominal obraz w rzeczywstosci wydrukowany w labie badz tez gdzie indziej. Koszta za kalibracje ok 100zl z tym ze nie kazdy monitor da sie skalibrowac (szczegolnie te w lapkach) i jak juz ktos do foto potrzebuje to nie kupuje monitora z matryca TN bo to jest porazka tylko np. s-ips. Mozna samemu sobie kupic kalibrator i to robic a tzreba robic to w miare czesto bo monitor sie rozkalibrowuje koszta ok 700-xxxx zl
paww99 napisał(a):Jednak działa bez problemu na gorącej stopce, tylko co mi to daje? Jakby tak odrobine chociaż dało się zdalnie ją wyzwolic? Choćby na kablu łoł ?
Widze masz tam kabelek PC lezy na zdjeciu jednym koncem podlaczasz do lampy a drugim z boku body powinienes miec wyjsc na kabel PC wlasnie (gdzie ono sie znajduje odsylam do instrukcji)
ew. kostka z wbudowana fotocela ok 30zl z tym ze wtedy wyzwalasz blyskiem wiec czyms blysnac musisz. Raczej nie sprawdzi sie w sloneczny dzien.
Ja odpuscil bym sobie ta lampe ale rob jak uwazasz i kupul jakas zwykla manualna jezeli jzu chodzi o nie za duze koszta
Pzdr.
Fotografia Ślubna www.igordyjach.com
M6 GG RF7J 07'
M2 DE 1,5 MZR 10'
M3 BL 2.0 Disi 12'
Iktorn92 napisał(a):(gdzie ono sie znajduje odsylam do instrukcji)
Nie widze takiej dziurki w którą bym ten kabel mógł wetknąc w moim aparacie, podejrzewam ze nie ma takiego wyjscia...
Iktorn92 napisał(a):Ja odpuscil bym sobie ta lampe ale rob jak uwazasz i kupul jakas zwykla manualna jezeli jzu chodzi o nie za duze koszta usmiech
Zapewne sobie odpuszcze.
Chociaż moge zawsze próbować naciskać spust i wyzwalać lampę jednocześnie

Iktorn92 napisał(a):Mozna recznie w monitorze sie pobawiac ustawieniami lecz prawdziwa kalibracja przebiega na kalibratorze i ustala on profil dla monitora ktory jest wgrywany przy odpaleniu kompa. Polega na dobraniu temp barwowej balansu koloru i wielu innych skomplikowanych rzeczach tak aby obraz na monitorze przypominal obraz w rzeczywstosci wydrukowany w labie badz tez gdzie indziej. Koszta za kalibracje ok 100zl z tym ze nie kazdy monitor da sie skalibrowac (szczegolnie te w lapkach) i jak juz ktos do foto potrzebuje to nie kupuje monitora z matryca TN bo to jest porazka tylko np. s-ips. Mozna samemu sobie kupic kalibrator i to robic a tzreba robic to w miare czesto bo monitor sie rozkalibrowuje koszta ok 700-xxxx zl usmiech
To ja sobie odpuszcze... Poprzedni monitor świecił jak chciał, ten juz i tak jest mega super..
-Sierra mk2 2.0 dohc
paww99 napisał(a):Nie widze takiej dziurki w którą bym ten kabel mógł wetknąc w moim aparacie, podejrzewam ze nie ma takiego wyjscia...
A jaki masz aparat? Jak Canona powinno znajdowac sie po lewej stroniej tam gdzie mozna wetknac usb i na gumce byc oznaczone takim piorunkiem...
paww99 napisał(a):Chociaż moge zawsze próbować naciskać spust i wyzwalać lampę jednocześnie łoł oczko

Fotografia Ślubna www.igordyjach.com
M6 GG RF7J 07'
M2 DE 1,5 MZR 10'
M3 BL 2.0 Disi 12'