Umieściłem kilka fotek w fotorelacjach
Silnik bierze olej. Co zrobić? Zalac Doctorka czy minerał? Sprzedać czy zmienic motor?
Briareos Wszystko już ok to pompa padła wymieniłem na nową i śmiga
- Od: 28 gru 2008, 12:50
- Auto: mazda 323f 1.8 16v 97r BP DOHC
scyzoryk no myslalem o tym aby zalac go 5w30 ale nie wiem czy przy przebiegu ponad 200tys i laniu połsyntetyka moge przejsc na pełnego. mam nowego castrola edga 5w30 jeszcze w domu tak za 4 miechy znow wymiana pewnie co wy na to abym go zalal tym castrolem
TORUŃ – miasto upadłych aniołów
www.mazda-torun.fotosik.pl
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... highlight=
- Od: 30 wrz 2007, 20:53
- Auto: mazda 323f z5/96-speedkosiara
peugeot 1.6 118KM+NITRO
igopatimari napisał(a):no myslalem o tym aby zalac go 5w30 ale nie wiem czy przy przebiegu ponad 200tys
Totalnie niewarto
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
sps-snipers żartowałem
TORUŃ – miasto upadłych aniołów
- Od: 30 wrz 2007, 20:53
- Auto: mazda 323f z5/96-speedkosiara
peugeot 1.6 118KM+NITRO
Panowie. czy ktoś z osób obecnych na forum wlał minerała bądz jeżdzi na minerale w silniku Z5

No racja ale lepiej aby uzbierało sie wiecej osób z recenzją. Każdy cos w sumie powie 
To teraz ja namieszam w temacie i to ostro! Poznałem pana Adama, facet z mojego bloku który również posiada 323f ba 1.5 rocznik 1996. Rozmawiałem z nim, oglądałem auto. W nienagannym stanie, nie bite. Kupił parę lat temu (4-6, coś koło tego) w Niemczech. Facet nie ma z autem żadnych problemów. Wyłączając wycięty kat i antenę którą mu naprawię w przyszłym tygodniu
Mówił, że nie miał z autem nigdy żadnych problemów, wymienił amory przód,klocki,szczęki,filtry,płyny wiadomo. Teraz łączniki stabilizatorów kupił. Ale do sedna...Jeździ od początku na minerale shella, przeraziłem się jak to zobaczyłem. Powiedział, że od wymiany do wymiany dolewa max 200ml oleju i faktycznie miał jedynie jakąś starą małą butelkę oleju na dolewkę więc nie ściemniał. I jak to z tymi mazdami jest 
- Od: 4 cze 2008, 19:51
- Auto: 323F BA 1,5 Z5 '97
I taka właśnie odpowiedz chciałem usłyszeć
, bo to jets konkretnie i w temacie. ja tez mam kumpele co kupiła totalnie 323F BA z5 od kobiet z mojego miasta . I właścicielka miała auto od nowości kupione w salonie. Kiedys był taki salon w Gliwicach na tarnogórskiej ale mazda sie jakos nieprzyjęł i od paru lat niema hehe w G-cach salonu ale w TG coś otworzyli ale do rzeczy
Ta kobieta jakims sposobem lała do Madżki swojej minerał i na takim ta kolezanka jeżdzi
Więc poczekam może jeszcz ena z 2ie opinie i kto wie. W końcu ponoc niema popychaczy hydraulicznych ,więc raczej niema sie czego obawiać 
Witam,
tak czytam ten watek , i zauwazylem ze wiekszosc z Was sie boi oleju mineralnego, u mnie w Madzi (rok 97 przebieg 120k, prawdziwy przebieg, kupiona od 1-go wlasciciela) mineralny byl lany wlasciwie od poczatku. Rozmawialem z wlascicielem uzywa Shell Helix 15W-40. Jak na razie nie moge narzekac, no moze oprocz kilku pierdolek, ale silnik chodzi elegancko.
tak czytam ten watek , i zauwazylem ze wiekszosc z Was sie boi oleju mineralnego, u mnie w Madzi (rok 97 przebieg 120k, prawdziwy przebieg, kupiona od 1-go wlasciciela) mineralny byl lany wlasciwie od poczatku. Rozmawialem z wlascicielem uzywa Shell Helix 15W-40. Jak na razie nie moge narzekac, no moze oprocz kilku pierdolek, ale silnik chodzi elegancko.
- Od: 14 sty 2009, 10:56
- Auto: Mazda 323F BA 97
No to już 3 osoby łacznie z moja koleżanką na minerale ...wypowiadać sie 
....... nad czym Tu deliberować..... był mineralny to mineralny, jest (był) półsyntetyk to półsyntetyk..... a czytając ten dział gdzie najczęstszą frazą jest : "bierze mi olej" to można wywnioskować, że z połowa Z5 i tak jest do remontu, więc czym tu się przejmować..... sam się zastanawiam kiedy sam napisze post: kopci, ubywa oleju.... co zrobić???????? pewnie niedługo

witam chlopaki macie pecha bo w tych motorach lubia pekac tloki pomiedzy pierscieniami male sa niewidoczne a olej zre sam mialem trzy przypadki ze chla olej po wyjeciu tlokuw rozpadaly sie w recach mazda zaoszczedzila na materiale sory za byki nigdy nie bylem dobry z ortografi pozdrawiam a motodoktorki to lekarstwo na krotka chwile i nie proponuje tym bardziej w 16v
-
ps3store1
ps3store1 napisał(a):w tych motorach lubia pekac tloki pomiedzy pierscieniami
Jak w jakimś silniku pęknie tłok to raczej już nie pojeździ. Ewentualnie pęknąć to może któryś z pierścieni. Tyle że jakoś niewiele osób się na to skarży a już kilka generalek Z5 było robione przez forumowiczów i nikt nie zasygnalizował takiego problemu.
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
fazzi napisał(a):Jak w jakimś silniku pęknie tłok to raczej już nie pojeździ.

to ja sie dostosuje....
cały czas zachwalałem moją Z5..zachwalałem zachwalałem...
niestety "klekotanie" sie nasiliło..aż żal słuchać...jak ten silnik pracuje....
ciekawe ile mi jeszcze czasu do remontu zostało..
pozdr
cały czas zachwalałem moją Z5..zachwalałem zachwalałem...
niestety "klekotanie" sie nasiliło..aż żal słuchać...jak ten silnik pracuje....
ciekawe ile mi jeszcze czasu do remontu zostało..
pozdr
- Od: 28 mar 2008, 13:39
- Auto: Opel Astra G 2001 2,0 16V Dti
niedługo Mazda 6!