Witam
Okazuje się że muszę wymienić sprężarkę klimatyzacji w mojej mazdzie ponieważ zaczyna wysiadać łożysko(sprzęgło) któro kosztuje około 1500 zł a używana sprężarka około 350 zł. Mam w związku z tym takie pytanie do kolegów: moja sprężarka to model H12AOAH4PM, znalazłem sprężarkę model H12AOAA4LM albo 4RU – czy one się czymś rzeczywiście różnią czy mogę kupic o podobnym symbolu tylko żeby była napędzana tak jak moja na dwa paski klinowe czy jednaj musi być identyczny model. Bardzo proszę o pomoc bo nikt za bardzo sie na tym nie zna a to łożysko dość głośno terkocze na zimnymnym silniku i najgorsze jest to że jest na jednym pasku z alternatorem. Z góry dzięki.
Wymiana sprężarki klimatyzacji
Strona 1 z 1
Szczerze mówiąc to jak w hondzie mi siadała sprężarka to nie było różnicy czy na ciepłym czy na zimnym silniku
i stąd moje pytanie czy na ciepłym silniku jest to samo?
Mechanika (rozrządy, zawieszenia, wymiana przewodów hamulcowych, itp.itd.)
- Od: 24 sty 2008, 11:45
- Auto: Ave t25
Pojechałem do innego mechanika i problem się rozwiązał. Okazało się że to nie sprężarka klimatyzacji tylko paski klinowe, które ją napędzają, są lekko przestarzałe i na zimnym silniku jakoś tak pyrczały. Podał mi bardzo prosty sposób na sprawdzenie tego: najlepiej rano gdy wszystko będzie zimne zapalić silnik i polać po po paskach letnią wodą – tak zrobiłem, terkotanie na chwile ustało, czyli poprostu paski. Można je wymienić albo tylko troche naciągnąć i dalej jeździć bo stwierdził że nie są jeszcze takie złe tylko tak sobie "pyrczą" ze starości jak są zimne. Ucieszyłem się jak małe dziecko
. Zostało mi w kieszeni jakieś 500 – 600 zł a i tak problemu bym nie rozwiazał. Tak to jest czasem z mechanikami.
A tak na przyszłość to ile takie paski mogą kosztować, jakiej marki są dobre i ile można na nich jeździć ?
Czołem

A tak na przyszłość to ile takie paski mogą kosztować, jakiej marki są dobre i ile można na nich jeździć ?
Czołem
-
hubip
hubip napisał(a):Zostało mi w kieszeni jakieś 500 – 600 zł
to jak ci zostało to je zmień!! gejtsha sa dobre tylko nie wiem czy dobrze napisałem wymień to nie droga zabawa a bedziesz miał spokój!
Śmierć Jezdzi Szybko!!!My Jezdzimy Jeszcze Szybciej:)
- Od: 29 cze 2004, 12:09
- Auto: Mazda 626 GE 2.0 16v.LPG.
hubip napisał(a):A tak na przyszłość to ile takie paski mogą kosztować, jakiej marki są dobre i ile można na nich jeździć
paski paskami co zalozysz to bedziesz mial ale nie zakladaj czegos taniego...
o ile pamietam to powinny miec 1050 mm dlugosci
za 2 paski boscha musisz liczyc okolo 50-60zł
jak bedziesz zmienial paski co 30 tys km to bedzie "optymalnie dobrze" nie beda piszczec, terkotac i nie powinny pekac
jak ktoś gdzieś zobaczy moja rudą jedyną w swoim rodzaju 626 GW ATH to niech mi da znać... milo by było wiedzieć jak się ma moja dawna Madzia 
W tej chwili mam paski klinowe płaskie. Czy można je zastąpić paskami zębatymi? Kupiłem dwa paski gatesa i w hurtowni takie byly do mego modelu samochodu. A gdy sprawdzilem okazało się, że założone ma on płaskie paski. Proszę o pomoc.
- Od: 1 lip 2009, 10:54
- Auto: 626 gf Ditd 99r
Strona 1 z 1