Dziwne gusta polskiego społeczeństwa.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez DeadlY » 6 sty 2009, 18:40

Lukano napisał(a):
DeadlY napisał(a):pierwszy 5cio cylindrowy diesel

A potem to dziadostwo sprzedali volvo żeby się psuło w S 80

skoro Volvo kupilo taki zy silnik to świadczy o nich, a nie zrobi bledu ten kto nic nie robi ;)

Lukano napisał(a):
DeadlY napisał(a):diesel V12 6.0

W tym byli pierwsi ;) Tylko po co komu Diesel który pali jak smok, a nie powiem ile kosztuje ;)
marketing i pokazanie możliwości jakimi dysponuja, taka benzyna pali wiecej, ktos jednak kupil ten silnik ; także nie rozumie o co ci chodzi ;) czepic sie? :P

Lukano napisał(a):
DeadlY napisał(a):silnik W12

Bo akurat mieli pod ręką VR6 który skleili.
na pewno ...?

Lukano napisał(a):
DeadlY napisał(a):potem 5 zaworow

W tym chyba audi było pierwsze, a reszta uznała, że to nie wiele daje i jest drogie w produkcji.
Niemcy, głównie VW szpanuje tym, co widać po Golfie, że ma sprawdzone rozwiązania. Hmm, ale stare, nie idzie do przodu. Tak jest najbezpieczniej, ale.... Jak wszyscy już unowocześnią, to VW w to w chodzi.

jest drogie……dokladnie ; :)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Od: 8 kwi 2008, 11:35
Auto: Mazda 3 BK LF było....

Postprzez Mateusz L » 6 sty 2009, 18:42

Globy napisał(a):Najgorsze 2.5 TDI to V6

Rzędówki uchodzą za naprawdę udane. V to podobno silniki specjalnej troski.

Lukano tam chodziło o trucie przy niskich obrotach, a nie w całym zakresie.Czytałem kiedyś, ale nie pamiętam już dokładnie jak to jest

Co do TDI- zgadza się. Nie jestem greenpeace 'owcem, ale bardzo cenię sobie cisze i kulturę pracy, co w aucie osobowym powinno być brane pod uwagę. Nie umniejszam nic TDI- ten Diesel jest ok, ale stojąc przed wyborem-wolałbym zwykłą wersję bez PD. Poza tym-czemu nikt więcej tego nie stosował i czemu VW zrezygnował???
Ostatnio edytowano 6 sty 2009, 18:54 przez Mateusz L, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 25 gru 2007, 14:29
Auto: Lexus

Postprzez DeadlY » 6 sty 2009, 18:47

Globy napisał(a):
Lukano napisał(a):A potem to dziadostwo sprzedali volvo żeby się psuło w S 80

Najgorsze 2.5 TDI to V6 ;) Te w S80 wedle moich doświadczeń są trwałymi silnikami.
a jednak nie sa zle ;) o tych 2,5 tez tak slyszalem z tego co wiem najbardziej ceniony to 1,9 ale to chyba kazdy wie ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 6 sty 2009, 19:04

Mateusz L napisał(a):
DeadlY napisał(a):tylko Audi

Raczej VW, lub VAG :) ale 1. nie był...
nie wiem do czego to może rozwin
BTW chodzilo ci o VWAG? bo VAG nie produkuje na pewno samochodow ;)

Mateusz L napisał(a):
DeadlY napisał(a):Jensen FF 1966 -71

Brytyjski i było ok. 300szt. Nie zmienia faktu, że w masowej produkcji Subaru było o 8 lat przed Audi.
a Jansen wyprzedzil Subaru o 8 lat i poza tym Subaru nie odniosło zadnego sukcesu rynkowego ani innego :)

Mateusz L napisał(a):
DeadlY napisał(a):samochody o jakich nawet nie śniłeś (np. SLR), często wyznaczaja nowe trendy i w wielu przypadkach inne marki nie nadążają za M

Chodzi głownie o S klasę, choć nie zawsze. Technologicznie obecnie pierwsze skrzypce gra Lexus. Masz niedaleko temat o Eunos Cosmo- Mazda, która cały świat zostawiła w technologicznym tyle...BTW. Marzę o Maserati Granturismo, a SLR – świetne auto- ma tą surowość, którą np. Lambo straciło niestety w kooperacji z Niemcami...Przyznam, że Audi R8 też ją ma, ale Nissan GTR aż nią kipi.
nom gra. tak jak pisalem na dzien dzisiejszy poziomy się wyrównały ;)
Cosmo piekna jest ale nie dla nas; pozalowali nam :P

Mateusz L napisał(a):
DeadlY napisał(a):ze nic nie wniosły a to dla mnie kompletna ignorancja motoryzacyjna

Przepraszam- nie chciałem by tak to zabrzmiało. Nie umniejszam nic Niemcom, zresztą spójrz w mój profil. Wkurza mnie tylko, że taka TT z przednim napędem i płytą od Golfa wśród ludzi ma opinię auta nie wiadomo jak sportowego. Właściciele stawiali by ją obok BMW Z3/4, a MX 5,czy ReX które zrobiłby by z TT przecier to "japoński plastikowy złom".
masz racje z tej strony świadomość pod tym względem jest dosc mala, ale rosnie ciagle.
BTW staram sie doceniac sie wszystkie marki, ale tez czasami mi to przychodzi z trudem :P szczegolnie w przypadku VW i BMW :P a czasami znajduje takie rzeczy ze az wstyd ze sie wczesniej o tym nie wiedzialo ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 6 sty 2009, 19:40

Mateusz L napisał(a): Poza tym-czemu nikt więcej tego nie stosował i czemu VW zrezygnował???

pisalem zrezygnowali bo technika poszla do przodu i juz pompo nie byly fajne ...:)
czemu nikt inny ich nie mail? nie wiem a czemu wszsycy wtedy chcieli miec diesla z VW mimo ze byl glosny :)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Mateusz L » 6 sty 2009, 20:09

BTW chodzilo ci o VWAG?

O Volkswagen Audi Group :) TDI wprowadzili chyba jako koncern, a nie samo Audi.

Subaru nie odniosło zadnego sukcesu rynkowego ani innego usmiech

W rajdach też nie? Poza tym Jensen,a nie jednak Quattro był 1. a tego dotyczyła kwestia. Żeby nie było- nie umniejszam nic Quattro, bo to zacna konstrukcja ;)

Cosmo piekna jest ale nie dla nas

To się jeszcze okaże :D ...jeśli kiedyś będzie mnie stać.

staram sie doceniac sie wszystkie marki, ale tez czasami mi to przychodzi z trudem

Zgadza się- ja naprawdę też i jestem pełen podziwu np. dla aluminiowej konstrukcji A8, tylko wkurza mnie wyrażanie opinii na różnych forach i wśród ludzi nt. jedynych słusznych aut niemieckich.
Pozdrawiam :)
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 6 sty 2009, 20:29

Mateusz L napisał(a):
Cosmo piekna jest ale nie dla nas

To się jeszcze okaże :D ...jeśli kiedyś będzie mnie stać

kierownica z prawej :( przelozenie graniczy z cudem a jazda u nas z kierownica po prawej ... <killer> :(
ale pomarzyc mozna ... ta z 1975 jest pieekna :D jak bym mial wybierac z nich to wlasnie ta :)
Pzdr.
Ps. jesli by jednak jakos udalo ci sie kierownice przelozyc to koniecznie daj znac ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez ravo » 6 sty 2009, 20:33

ale OT
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez DeadlY » 6 sty 2009, 20:53

sorki ponioslo troche :P
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez chudy » 6 sty 2009, 21:49

ale OT

Może by tak oddzielny temat utworzyć "kto co wymyślił pierwszy?" :D A ja mam VW :P ale nie bijcie mnie <glupek2>
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)

Postprzez Lukano » 6 sty 2009, 22:03

DeadlY napisał(a):a nie zrobi bledu ten kto nic nie robi oczko

Zgadza się.
DeadlY napisał(a):czepic sie? język

Nie :) tego nie miałem na myśli.
DeadlY napisał(a):na pewno ...?

Z mojej wiedzy, nie mówie że słusznej silnik W 12 powstał z jednosty VR6.
DeadlY napisał(a):Najgorsze 2.5 TDI to V6 oczko Te w S80 wedle moich doświadczeń są trwałymi silnikami.
a jednak nie sa zle oczko o tych 2,5 tez tak slyszalem

2,5 D w S 80 to nie V6 tylko R5 od VW. Z forum volvo, to sa najgorsze nie polecane, silniki w tym samochodzie.
i tyle już nic nie piszę ;)
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Udesky » 6 sty 2009, 22:05

Prawda jest taka, że Polacy albo kupują coś co jest sprawdzone, tanie w eksploatacji i trwałe, czyli VAGa w TDI mimo iż nie jest on piękny.
Inna grupa, która mniej się boi kosztów eksploatacji, a bardziej ceni sobie wygląd, komfort i wykonanie kupuje Toyote czy Hondę – bo Mazdę jeszcze słabo znają.
Aktualnie mamy także do czynienia z bumem na diesle, a te najtańsze i najłatwiej dostępne to TDI, JTD, TDCI, HDI, dCi, CDTI natomiast CDI i nowe diesle BMW (nie mam pojęcia jakie ma oznaczenie) są droższe w zakupie od poprzedników i przede wszystkim droższe w utrzymaniu. Tyle jeśli chodzi o Europę, a japońskie diesle, no może oprócz D4D są nie tyle droższe w zakupie co w utrzymaniu, choć myślę, że w ich przypadku ludzie boja się najbardziej ewentualnych napraw u polskich mechaników, którzy takie TDI rozbierają i składają bez problemów bo znają je na pamięć.

Co do nowych VAGów to tak, o ile nie zastanawiał bym się nad zakupem 1.9TDI o tyle nad zakupem 2.0 TDI bym się już ze 2 razy zastanowił. Co do obudowy to hmm, jedyne co chciałbym mieć z tego koncernu to Octavie II Kombi (z przed FL, po jakoś średnio mi się widzi), Seata Leona II, no i chyba wszystkie modele Audi, a szczególnie A3 kombi, A4 kombi.

Z diesli które chciał bym mieć to JTD, CDI, ICDTI i ten z BMWu.
Natomiast jeśli chodzi o benzynę to hmmm, trudny wybór.
164KM@343NM by Mirass (Dynosoft)
Forumowicz

Od: 8 lis 2005, 23:30
Auto: Z5FBA->O1TDI

Postprzez Bartg » 6 sty 2009, 22:22

Sprzedaz dieseli w tym roku spadla, raczej mamy boom na male turbodoladowane silniki benzynowe do 1.6 litra. Co do wygladu, to ostatnia rzecza jaka bym kupil pod to kryterium to by byla Toyota ;]
A czy przypadkiem nie chodzi o W8 4.0 275 KM "W8", a nie W12 – bo takiego nie mogę się doszukać w gamie VW

W12 powstal z polaczenia dwoch vr6 o kacie rozchylenia 15°: w Volkswagenach 6.0 L (5998 cc) 450 PS (444 hp/331 kW) @ 6050 rpm 560 N·m (413 lb·ft) @ 2750 rpm
Montowany w Pheatonie, Tourageu i Audi A8, a w wersji Turbo w Bentleyach Continental/C.GT.
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez DeadlY » 6 sty 2009, 23:10

Bartg napisał(a):Sprzedaz dieseli w tym roku spadla, raczej mamy boom na male turbodoladowane silniki benzynowe do 1.6 litra.....

i baardzo dobrze <lol>
a Toyka faktycznie z tym wygladem cos ma.... ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez gari » 7 sty 2009, 00:51

Hehe tak czytam i czytam ten topik i jedyne co moge stwierdzic to to ze nie widze nic dziwnego w gustach polskiego spoleczenstwa...w niemczech Ople, VW, fiaty inne badziewia ktos tez kupuje...w stanach spora czesc spoleczenstwa katuje sie w Fordach,Dodgach czy innych Chrystlerach...takze kazde spoleczensc ma podobne podejscie do tematu ;) Jedyne co jest dziwne to podejscie do zagadnienia i wieczne wojny wsrod fanow motoryzacji...a to dresy w pancer wagenach...a to japonska mysl techniczna...a to swieta wojan diesel benzyna...bla bla bla...przeciez to jest tylko kawalek blachy po co tyle nerwow...wszedzie na swiecie kazdy sobie jezdzi tym co mu odpowiada (ewntulanie na co go stac) i nic nikomu do tego jakiego wyboru dokonal <glupek2>

POZDR
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
Forumowicz

Od: 11 kwi 2006, 18:25
Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20

Postprzez Mateusz L » 7 sty 2009, 00:57

DeadlY napisał(a):przelozenie graniczy z cudem a jazda u nas z kierownica po prawej ... killer

Kupiłbym ją i woził tylko na zloty :D a w wolnych chwilach siedział i pucował :)
Udesky napisał(a):Z diesli które chciał bym mieć to JTD, CDI, ICDTI i ten z BMWu.

A 2.2 MZR-CD ???
chudy napisał(a):A ja mam VW

A jak to się leczy ???
Bartg napisał(a):Co do wygladu, to ostatnia rzecza jaka bym kupil pod to kryterium to by byla Toyota ;]

Dla mnie nowy Avensis to jakiś koszmar :| Za to Lexusy są klasą samą w sobie ;)
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 7 sty 2009, 01:32

gari napisał(a):....przeciez to jest tylko kawalek blachy ...

no to pojechales... po bandzie to nawet nie jest ..... ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Udesky » 7 sty 2009, 01:38

Mateusz L napisał(a):A 2.2 MZR-CD pytajnik?

Zobaczymy jak się będzie sprawdzać. Bo jak widziałem fotki z korbowodem i ze smokiem z 2.0D to zwątpiłem.
164KM@343NM by Mirass (Dynosoft)
Forumowicz

Od: 8 lis 2005, 23:30
Auto: Z5FBA->O1TDI

Postprzez Mateusz L » 7 sty 2009, 02:43

gari napisał(a):przeciez to jest tylko kawalek blachy po co tyle nerwow

A gdzie tam nerwów. Forum jest DYSKUSYJNE, więc dyskutujemy :D

gari napisał(a):...a to japonska mysl techniczna

Dobszzz...piszmy więc o Polskiej: ....eeeee.....????? :)

Dobra. W sumie się temat poszerzył więc ja już nie denerwuję moda i ostatni raz mówię:
Lubię wszystkie autka, lubię Audi i VW, a MB nawet bardzo, tylko nie mogę znieść ciągłego stawiania ich za wzór pod każdym względem w PL, podczas gdy świat ma szersze poglądy. Nie każdemu musi przeszkadzać, że w Amerykańskich filmach to Amerykanie rozszyfrowali Enigmę, tak jak nie każdego obchodzi kto 1. zastosował Common Raill. Ja po prostu nie lubię przypisywania komuś czyichś zasług ;) Tyle. Mam nadzieję, że nikt nie poczuł się urażony- jeśli tak to przepraszam i Wszystkich serdecznie pozdrawiam. Życzę dobrej nocy! :)
Forumowicz

Postprzez Bartg » 8 sty 2009, 19:20

Dla mnie nowy Avensis to jakiś koszmar

Dla mnie nowy Avensis wyglada jak Cadillac BLS
Obrazek :|
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02