Jakie amortyzatory były oryginalnie i jaki polecacie
Ja tam kupiłem japońskie Tokico gazowe na przód, z absem – 249 zł za sztukę. Na razie – miodzio i mam nadzieję że tak pozostanie. Zastrzeżenie jedno-nie było śrub, uważajcie czy są w pudełku. Gorzej z tyłem, bo już takich tanich nigdzie nie dorwę...
- Od: 12 cze 2008, 12:34
- Auto: Mazda mx-3 1.8 V6, SGI, 93 r.
ja z pol roku temu kupiłem tokico(tył 399zł/2szt.) razem ze sprezynami (300zł/2szt. nie oryginał lecz japoński, troche wyżej stoi, na poczatku myslałem ze je zwroce ale pózniej troche opadły) amorki miały na starcie 82 i 83 skutescznosci wczoraj robiłem przeglad(po 15tys.) na tym samym sprzecie i maja 80 i 81 % skutecznosci wiec bez zmian jak na razie . nie ukrywam ze wolałbym kayaby ale w danym momencie koszty mnie przerosły za oryginalna sprezyne tez trzeba zapłacic 300 zł/szt.
- Od: 27 paź 2007, 14:31
- Auto: mada mx3 1.8 V6 95
Na amortyzatorach gazowych bedziesz mial sztuwniejsze auto na olejowych zaś auto bedzie bardziej miekkie przez co bardzoej komfortowe. Z mojego doswiadczenie powtarzam tylko z mojego doswiadczenia wiem ze nigdy nie zaloze Gazowych choć inni jeźdzą i jest dobrze. Niby gazowki są lepsze zapewniają wiekszą sztywnosc pojazdu np w zakretach ale ogromną wadą jest to ze jak są juz lekko podstarzałe to zimą nie da sie jeździc bo zamarzaja i autem buja na wszystkie strony i straszny rumot slychac z bagaznika. W 3 z 4 mazd jakie mialem byly z tylu gazowe i w kazdej waliły zimą i w tej co teraz mam tez walą przy duzym mrozie. W jedniej nie tłukło bo był nowe, poza tym olejowe są lepsze na nasze drogi bo są bardziej wytrzymałe i bardziej komfortowe. Ja bym brał olejowe, ale decyzja nalezy do Ciebie. Pozdrawiam.
-
Lukasz_zdw
Tematow o amorkach jest na forum mnostwo – chwila lektury i masz wiedzy wiecej niz potrzebujesz
Ja wymieniajac wszystkie wybralem KYB gazowe i jestem zadowolony. Radza sobie na naszych drogach niezle, auto nie zmienilo sie w amfibie – nie szukajmy na sile komfortu.
Krotko mowiac – jesli stare masz tak zajechane jak byly moje to wymiana na jakiekolwiek nowe spowoduje ogromna poprawe
Gaz czy olej to juz tylko Twoj wybor zwiazany z oczewkianiami i potrzebami, ja bez namyslu ponownie bralbym gazowe.
Krotko mowiac – jesli stare masz tak zajechane jak byly moje to wymiana na jakiekolwiek nowe spowoduje ogromna poprawe
Pavlikos napisał(a):Od jakiegos czasu slysze stuki z przodu i z tylu nawet jadac w "miare" rowna droga..... podobno to odzywaja sie konczace sie amory.
Poczekaj az pusci mróz to wszystko wroci do normy. U mnie jest to samo rano rumot jest nie do zniesienia. Walczylem z tym juz 3 dni, dzisiaj zamknałem auto w garazu wlaczyłem farelke po 15 min na kazdy amor jak sie ugrzały wszystko jest pieknie i trzymają bardzo dobrze. Oczywiscie to tylko chwilowo dopoki znowu nie zamarzną
-
Lukasz_zdw
Witam ja przy mojej mx-trojeczce tylko ze V6 wymienilem teraz amorki z przodu razem z odbojami. Wzielem od 323 bg 1.8 gt, pasuja idealnie. Cena to 200 za sztuke i 60 dych za odboje (na 2 koła) wszystko KYB. Polecam amorki sie spisuja superasnie. pozdrawiam
Tor Poznań 1:50,500 147KM Spidi:) 2014
BEST ET@ 13,308 Opel Speedster ~ 213KM Ryki 2015
Tor Poznań 1:47,700 235KM Spidi:) 2016
Tor Poznań 1:45,937 235KM Spidi:) 2017
BEST ET@ 13,308 Opel Speedster ~ 213KM Ryki 2015
Tor Poznań 1:47,700 235KM Spidi:) 2016
Tor Poznań 1:45,937 235KM Spidi:) 2017
Czy do przodu MX-3 pasują amory od innej mazdy (tak jak w przypadku tylnych)?
Ceny dedykowanych ścinają mnie z nóg...
Ceny dedykowanych ścinają mnie z nóg...
- Od: 19 paź 2006, 13:40
- Auto: Było: MX-3 1,6 16V B6 93'
http://peze.pl/nr.php?czesc=2
Sprawdź tu.
Sprawdź tu.
Jestem magiem posługuję się fragiem 
- Od: 6 sty 2008, 15:58
- Auto: 323f BA BP '95 –> Dupowóz Grandtour 2,2 klekot
dplus napisał(a):Czy do przodu MX-3 pasują amory od innej mazdy (tak jak w przypadku tylnych)?
Capazo napisał(a):Witam ja przy mojej mx-trojeczce tylko ze V6 wymienilem teraz amorki z przodu razem z odbojami. Wzielem od 323 bg 1.8 gt, pasuja idealnie.
zgadza się, widziałem to, ale mam kontr-argument od sprzedającego, więc chciałem usłyszeć więcej głosów "za".
ale dzięki za odpowiedź
ale dzięki za odpowiedź
- Od: 19 paź 2006, 13:40
- Auto: Było: MX-3 1,6 16V B6 93'
Potrzebuję wymienić tylne amortyzatory do mx3 i widzę w temacie że pasują od 323 BG.
Muszę narazie jakieś najtansze zamienniki kupic ze względów finansowych i proszę o radę czy któreś z tych będą pasowały??
http://moto.allegro.pl/item602737461_am ... ooooo.html
http://moto.allegro.pl/item577348609_am ... 4_tyl.html
http://moto.allegro.pl/item602344911_am ... iemcy.html
Muszę narazie jakieś najtansze zamienniki kupic ze względów finansowych i proszę o radę czy któreś z tych będą pasowały??

- Od: 7 kwi 2009, 19:50
Jeśli juz koniecznie musisz brac tanie to wez te ostatnie, bo są najtańsze (82 zł/ szt.), a w międzyczasie zbieraj kasę na Kayaby lub Tokico. Z tych które podałeś, pewnie każde są podobnej (słabej) jakości, a więc po co płacić 132 zł za sztukę (pierwszy link). Przy okazji będziesz pewnie pierwszy, który przetestuje takie amortyzatory w MX-3. Kupuj, zakładaj i podziel się wrażeniami z jazdy 
- Od: 26 sie 2005, 08:00
- Auto: Audi A6 (C5) Sedan 2.8 V6 193 KM
Jeśli są do 323 BG 1.8 to będą pasowały (tak zapewnia spora część forumowiczów). Wnioskując po fotkach (jeśli to prawdziwe zdjęcie) to te z drugiego linka na pewno nie będą pasować. Swoja drogą to ja też muszę wymienić amortyzatory z tyłu no i z czasem z przodu i dobrze byłoby żeby ktoś kupił te tańsze przede mną i sprawdził jak się jeździ 
- Od: 26 sie 2005, 08:00
- Auto: Audi A6 (C5) Sedan 2.8 V6 193 KM