Podświetlenie stacyjki MX-3

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Dethar » 2 kwi 2005, 15:50

witam,

problemow ciag dalszy :)
nie dziala mi podswietlenie stacyjki, a w nocy by sie to przydalo
dzisiaj rozebralem oslone, wyjelem zaroweczke z przewodem... patrze i swieci :|
juz sie cieszylem ale gdy wkladalem ja na swoje miejsce zgasla i juz ani razu sie nie zapalila mimo ruszania przewodami, otwierania/zamykania drzwi... zaroweczka wyglada na nie przepalona i teraz zglupialem co tam moze byc nie tak (uszkodzony przewod?) ?

na jakiej zasadzie zalacza sie ta zaroweczka? gdy zamkne drzwi? i czy swieci tylko przez jakis czas od zamkniecia drzwi?
z czujnikami przy drzwiach wszystko jest na pewno ok

pozdrawiam
Forumowicz

Od: 18 mar 2005, 22:50
Auto: MX-3 1.8 V6 '94

Postprzez majes » 2 kwi 2005, 19:53

jesli wyjales i swieci, wlozyles i nie swieci to chyba cos nie styka.sproboj sprawdzic jeszcze raz.
---------------------------------------
MX-3 V6
RX-7 III :P ;)
Forumowicz

Od: 7 lip 2004, 16:17
Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 '92

Postprzez Dethar » 2 kwi 2005, 20:48

ruszalem kablem na wszystkie chyba mozliwe sposoby bo tez podejrzewalem ze cos nie styka ale z marnym rezultatem moze gdzies dalej cos sie rozlaczylo jutro jak znajde chwile to sprawdze czy w ogole jest na tym kablu jakies napiecie i czy zarowka jest na pewno dobra bo znajac moje szczescie to moglem ja popsuc <lol>

kiedy u Ciebie ta zarowka sie zapala? odrazu po zamknieciu drzwi? i jak dlugo swieci?
Forumowicz

Postprzez mazdyfan_tomek » 2 kwi 2005, 21:22

Zapala się jak otworzysz drzwi czyli na pewno powodują to czujniki przy drzwiach , jak zamkniesz drzwi to świeci kilkadziesiąt sekund nie wiem ile dokładnie ale niedługo i gaśnie
Forumowicz

Od: 10 wrz 2004, 23:08
Auto: HONDA ACCORD 2,0 136 PS

Postprzez GofNet » 2 kwi 2005, 21:36

Żaróweczka w stacyjce świeci się około pół minuty i zapala się dopiero wtedy, gdy jednocześnie były zamknięte drzwi (wszystkie krańcówki muszą być wciśnięte – klapa, drzwi, itp.) i wyłączony zapłon. Dopiero po takim działaniu, po otworzeniu drzwi zapala się żaróweczka w stacyjne. Jeśli siedzisz w aucie i masz kluczyki w stacyjce i otworzysz drzwi i je zamkniesz, to żaróweczka nie zaświeci się.
Krótko pisząc – wyjdź z auta zamknij je, otwórz i powinna się ona na 100% zaświecić <jupi>
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Dethar » 5 kwi 2005, 19:12

dokladnie teraz moge potwierdzic, podswietlenie stacyjki wlacza sie przy otwarciu drzwi i swieci caly czas a gdy je sie zamknie to swieci jeszcze przez ok. 30 sekund po czym gasnie...

dzisiaj sprawdzalem i mam uszkodzony w pewnym odcinku przewód tak ze musze go calego wymienic ale to zrobie przy okazji montazu ogrzewania lusterek bo nie chce mi sie wybebeszac wszystkiego dla samego podswietlenia stacyjki :)
Forumowicz

Postprzez marek » 5 kwi 2005, 20:17

Dethar napisał(a):ale to zrobie przy okazji montazu ogrzewania lusterek bo nie chce mi sie wybebeszac wszystkiego dla samego podswietlenia stacyjki

A co chcesz wybebeszac podczas montazu ogrzewania lusterek??
Ja robilem u siebie i poza zdjeciem boczkow z drzwi oraz samych lusterek nic nie rozbieralem
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez Dethar » 5 kwi 2005, 20:41

hmmm to w ktorym miejscu znajduje sie przekaznik podgrzewania tylnej szyby pod ktory sie podpioles?
wg schematu wyglada mi to na lewa strone obok zegarów? dlatego chcialem to rozbierac :|
Forumowicz

Postprzez Dethar » 6 kwi 2005, 19:03

podswietlanie naprawione dziala jak trzeba, dzieki za wskazowki ! :)

marek napisał(a):Ja robilem u siebie i poza zdjeciem boczkow z drzwi oraz samych lusterek nic nie rozbieralem

to w ktorym miejscu dokladnie podpioles sie pod przekaznik ogrzewania tylnej szyby ze nie musiales rozbierac kokpitu (gdzie jest ten przekaznik?) ??
Forumowicz

Postprzez Hvil » 11 kwi 2005, 15:22

Zaraz! Wam sie podświetla stacyjka przy otwarciu drzwi?? :O Hmm ciekawe.Mi pali sie tylko góra :( A że sie tak zapytam przy okazji. Wie kto gdzie można zdobyć info jak jest rozwiązana sprawa podświetlenia zegarów w mx'ach.? Jakie lampki i czy jeśli włoży sie na ich miejsce diody zielone lub nieb to cyfry tesh będą odbijały nieb lub zielone światło?
"Towarzysze pomożecie?"
"Pomożemy!! <jupi>"
Forumowicz

Od: 9 kwi 2005, 13:25
Auto: Mazda MX-3 93r 1.6 16v

Postprzez Dethar » 11 kwi 2005, 17:15

Hvil napisał(a):Zaraz! Wam sie podświetla stacyjka przy otwarciu drzwi?? :O Hmm ciekawe

powinno sie palic po otwarciu drzwi i po zamknieciu ich ok. 30 sekund
sprawdz czy zaroweczke sie nie spalila:
– kierownice dajesz w dół
– zdejmujesz gorna przykrywke ktora jest na zatrzaski
– wyjmujesz zarowke i sprawdzasz czy wszstyko z nia OK :)
Forumowicz

Postprzez Hvil » 12 kwi 2005, 19:58

Dzięki dzisiaj zrobiłem! U mnie oprócz zatrzasków było trzeba jeszcze śróbę odkręcić pod kierownicą :) ( na początku myślałem że poprzednia właścicielka zkleiła te dwie części obudowy ze sobą) :p ale po dogłębszym oglądnięciu znalazłem śróbkę, u mnie niebyło tam poprostu żarówki ;P Dzięki za pomoc! :) Teraz i mi sie świeci hehehe. Teraz tylko znaleźć sposób jak włącza sie podświetlenie tylnej szyby i wstępnie oświetlenie można powiedzieć będzie zrobione ;P
"Towarzysze pomożecie?"
"Pomożemy!! <jupi>"
Forumowicz

Postprzez Dethar » 12 kwi 2005, 20:35

Hvil napisał(a):podświetlenie tylnej szyby

eee, a jak to mialo by wygladac :| ?
Forumowicz

Postprzez GofNet » 12 kwi 2005, 20:40

Pewnie chodziło o podgrzewanie tylnej szyby.

Aaalbo lampkę w bagażniku (na klapie bagażnika).
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Hvil » 12 kwi 2005, 20:45

Niee , bo chodzi oto żę poprzednia właścicielka była nawiedzona chyba (francuzka). Madzia ma mnóstwo przeróbek ale większość z nich trzeba dopracować bo jak jej coś walnęło to ona nie naprawiała
Założyła wtyki na ledy pod maską, i na tylnej szybie, a także pod pedałami. Smoki na szybach mam wyryte, wlot na maska, bycze oponki itd. Szkopuł w tym że ona chyba niedokońca inteligentna była. (włącznik oświetlenia silnika jest pod maską <glupek2> , pedałów połączone jest ze światłami <jelen> a tylnej szyby jeszcze nieznalazłem <killer>
"Towarzysze pomożecie?"
"Pomożemy!! <jupi>"
Forumowicz

Postprzez Dethar » 12 kwi 2005, 21:19

Hvil napisał(a):Smoki na szybach mam wyryte

smoki wyryte na szybach ? czym ona to wyryła ?
ona rzeczywiscie chyba byla nawiedzona i kochala światełka <lol>
Forumowicz

Postprzez Hvil » 12 kwi 2005, 21:28

Obrazek
Obrazek

Hehehe wolę niewnikać czym ona to ryła ;P
"Towarzysze pomożecie?"
"Pomożemy!! <jupi>"
Forumowicz

Postprzez Dethar » 14 kwi 2005, 23:05

i znowu podswietlenie stacyjki, ale tym razem to ja dalem d... <lol>

znowu przestalo dzialac wiec rozebralem wszystko, okazalo sie ze zarowka sie przepalila
sprawdzilem napiecie czy jest, bylo 12V i juz sie ucieszylem ze wszystko git i dalem nieziemsko d... bo zrobilem zwarcie tych 2 kabelkow i cos strzelilo w okolicach zegarow lub pod kierownica
wszystkie bezpieczniki sprawdzilem co sa kolo nogi i pod maską i sa dobre... a oswietlenie juz nie dziala
czy gdzies jeszcze sa bezpieczniki poukrywane w MX-3 ?
i co to moglo strzelic ?

zamieszczam schemat moze komus uda sie dojsc co tam moglo walnac
na chlopski rozum to mogl walnac bezpiecznik 15 A ROOM albo cos w tym CPU? chyba ze sie myle?
jednak gdyby strzelil ten 15 A ROOM to niemialbym nigdzie chyba swiatla w srodku... a wszystko dziala jak trzeba oprocz tej stacyjki...
w razie czego ile taki CPU kosztuje ?

Obrazek

ps. ogolnie mam pecha do tego oswietlenia stacyjki bo juz wymienialem przewody ktore byly uwalone wszystko bylo potem ok, pozniej zarowka no i teraz to zwarcie przewodow
chyba nie dane jest mi cieszyc sie zielonym kolorem podswietlenia stacyjki :(
Forumowicz

Postprzez Hvil » 15 kwi 2005, 00:06

To wstaw czerwone ;P JA w swoim wziąłem sie za powolne robienie oświetlenia i mam dylemat czerwono w środku czy zielono. Moja mazda jest czerwona więc na początku sobie myślałem że łądnie będzie kontrast wprowadzic. Ale teraz chyba przychylam sie do czerwieni. I zaczne od stacyjki. Mam wprawe za pierwszym razem sie udało :)
"Towarzysze pomożecie?"
"Pomożemy!! <jupi>"
Forumowicz

Postprzez zieba1982 » 28 gru 2007, 16:11

A kto wie gdzie jest dokładnie przekaznik podgrzewania tylnej szyby oraz jak wygląda bo mi się coś stało i nie grzeje :D
Forumowicz

Od: 20 maja 2007, 10:25
Auto: Mazda 323F 1997r 1,8/16v BA
Mazda 6 2006r 2,0/16v CITD GG/GH