Na miejscu Twojej matki
od mojej matki usłyszysz to samo
www.mazdaspeed.pl
Na miejscu Twojej matki
Solo napisał(a):VAG
Solo napisał(a):na pewno bez porównania solidniejsze i oszczędniejsze samochody, co jest ok.
Bartg napisał(a):mozna zarzucac autom grupy VAG wiele
Bartg napisał(a):Generalizowanie, ze autem X jezdza dresy a autem Y sami fajni ludzie to jest nieaktualne od paru lat – w tej chwili buraka walacego wezykiem miedzy autami spotkasz zarowno w Calibrze, Mazdzie Skodzie Bmw i kazdej innej marce
Solo napisał(a):Tylko opisałem zjawisko, które zauważyłem.
Piotrek napisał(a):odczepcie się od octavii
Udesky napisał(a):Bo ma atrakcyjną cenę w stosunku do tego co oferuje, więc to mnie nie dziwi.
sołtys napisał(a):poprostu skoda ma najlepszą ofertę lizingową
DeadlY napisał(a):audio od Hgh-End Bang & Olufsen
DeadlY napisał(a):pierwszy seryjny diesel z bezposrednim wtryskiem
DeadlY napisał(a):niestety tez najglosniejszym
DeadlY napisał(a):autko spalajace 3 litry
DeadlY napisał(a):pierwsze seryjne auto z napedem quatro – to wiedza wszyscy- kultowe Audi 80 Quatro
DeadlY napisał(a):seryjna produkcja silnikow z 4 zaworami na cylinder
potem 5 zaworow
DeadlY napisał(a):pelny ocynk w 1985!!
DeadlY napisał(a):silniki FSI (z tego co pamietam tez w Mitsu kiedys byl taki)
DeadlY napisał(a):o Mercu nie bede pisal
DeadlY napisał(a):ktos wczesnije napisal ze nic nie wniosly niemieckie marki
DeadlY napisał(a):pierwszy 5cio cylindrowy diesel
DeadlY napisał(a):pierwszy seryjny diesel z bezposrednim wtryskiem
DeadlY napisał(a):diesel V12 6.0
DeadlY napisał(a):seryjna produkcja silnikow z 4 zaworami na cylinder
DeadlY napisał(a):silnik W12
DeadlY napisał(a):potem 5 zaworow
To też nie. Pierwsze było CR zrobione przez BOSH, dla jakiś włochów. Tylko nie wiem czy Fiat, czy nie czasem Alfa.
Mateusz L napisał(a):DeadlY napisał(a):pierwszy seryjny diesel z bezposrednim wtryskiem
Zdaje się, że pierwszy był Fiat Croma.
silniki na pompowtryskiwaczach byly lepsze nie rozumiem tego, ze starasz sie ujac temu faktowi i nie badz takim green peace`owcem, a co do bezpieczenstwa.. to gdzie byly japonskie auta w 80 i 90 latach...?Mateusz L napisał(a):DeadlY napisał(a):niestety tez najglosniejszym
...do tego drogim, trującym i zmuszającym do podniesienia linii maski, a więc zmniejszenia i tak nikłego bezpieczeństwa pieszych.
Mateusz L napisał(a):DeadlY napisał(a):autko spalajace 3 litry
Jako pierwsi to napisali na papierze,a w ogóle to chyba VW Lupo...A2 w praktyce spala ponad 4 wg AŚ.
dokladnie niemal wszyscy lacznie z toba Jensen FF 1966 -71 mial naped 4WDMateusz L napisał(a):DeadlY napisał(a):pierwsze seryjne auto z napedem quatro – to wiedza wszyscy- kultowe Audi 80 Quatro
Tu NIEMAL wszyscy są w błędzie- Subaru Leone w 1972r. ,a Quattro zastosowano dopiero w 1980r.
no dobra pojechalem troche z tymi 4 zaworami – z niemieckich marek lepiej?Mateusz L napisał(a):DeadlY napisał(a):seryjna produkcja silnikow z 4 zaworami na cylinder
potem 5 zaworow
Serio? Nie wiedziałem- myślałem, że kolejno Japończycy i Szwedzi, ale dzięki za info
Mateusz L napisał(a):DeadlY napisał(a):pelny ocynk w 1985!!
Rdzewienie aut jest raczej kwestią lakierów bezołowiowych.
nie pisalem, ze byli pierws, ale zrobili, jako pierwsi to z turbo to polaczyl, ale tego nie wiem na pewnoMateusz L napisał(a):DeadlY napisał(a):silniki FSI (z tego co pamietam tez w Mitsu kiedys byl taki)
Pierwsze było Mitsubishi GDI. BTW. MZR DISI Turbo Mazdy też jest takim silnikiem.
Mateusz L napisał(a):DeadlY napisał(a):o Mercu nie bede pisal
Jeśli idzie o pierwszy silnik, auto itd. to różnie można interpretować...[/qute]
nie chodzi, ze pierwsze, a tym bardziej o twoja cenna interpretacje tylko o to ze robili robią i robic będą samochody o jakich nawet nie śniłeś (np. SLR), często wyznaczaja nowe trendy i w wielu przypadkach inne marki nie nadążają za M, ale staraja się nasladowac[b]Mateusz L napisał(a):DeadlY napisał(a):ktos wczesnije napisal ze nic nie wniosly niemieckie marki
Jeśli chodzi o mnie- to nie chodzi, czy wniosły, czy nie, ale o to, że stosują często rozwiązania gorsze/ tańsze od konkurencji, a uważa się je za marki dużo lepsze.
Mateusz L napisał(a):To też nie. Pierwsze było CR zrobione przez BOSH, dla jakiś włochów. Tylko nie wiem czy Fiat, czy nie czasem Alfa.
Nein, nein... TDI to też bezpośredni. Ba, silnik Stara 200, czy 1. cylindrowy polski S(np. Androia 1HC102) z lat 70' też ma wtrysk bezpośredni. Zdaje się, że 1. wtrysk bezpośredni w AUCIE OSOBOWYM miała Croma 1.9 D.i.d (od. 85r, czy 86r). Podobnie CR- wynalazek Szwajcarów z lat 50' zastosowany W AUCIE OSOBOWYM po raz pierwszy przez Fiata (Alfę) w AR 156 JTD. Nie mogłem znaleźć dokładnego info, ale dość prawdopodbne, że Toyota zastosowała go wcześniej w ciężarówce Hino ( system Common Rail firmy Denso)
DeadlY napisał(a):silniki na pompowtryskiwaczach byly lepsze
Lukano napisał(a):DeadlY napisał(a):silniki na pompowtryskiwaczach byly lepsze
Pewnie Tobie chodzi o to, że dawały wtedy większe ciśnienie niz CR. To jest nawet lepsze dla zielonychVW odszedł od pompo wtryskiwaczy dopiero jak CR przewyższyło je ciśnieniem. A wtryskiwacze piezoelektryczne dokładnością rozdziału dawki.
Lukano napisał(a):A potem to dziadostwo sprzedali volvo żeby się psuło w S 80
DeadlY napisał(a):tylko Audi
DeadlY napisał(a):Jensen FF 1966 -71
DeadlY napisał(a):samochody o jakich nawet nie śniłeś (np. SLR), często wyznaczaja nowe trendy i w wielu przypadkach inne marki nie nadążają za M
DeadlY napisał(a):ze nic nie wniosły a to dla mnie kompletna ignorancja motoryzacyjna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość