Mazda 323 BJ
a może bita była? 
- Od: 21 paź 2003, 13:58
- Auto: Mazda 3 BL 2.0 DISI
Mazda CX-3 150 AWD
Mazda MX-5 NB2 Sportive
Mazda 3 BK 1.6 d 109 KM
Mazda 323F (BJ) 2.0 Sportive (niqsmx3)
Mazda 323F (BA) 2.0 GT
Mazda MX-3 K8 (moja)
gniazdo diagnostic jest pod maską za kolumną amortyzatora po stronie kierowcy. podstawowy test kompa i błędów można zrobić samemu, patrz tu: http://www.mazdaspeed.pl/web/warsztat/w ... .php?c=obd
być może reset komputera wystarczy, żeby zgasła, ale błędy lepiej sprawdzić.
być może reset komputera wystarczy, żeby zgasła, ale błędy lepiej sprawdzić.
Borysss nie mozna zrobic takiego testu bo jest on przygotowany pod zlacze OBD a w BJ mamy juz zlacze OBD II, srednia cena podlaczenia pod kompa w warsztacie to 80 zl
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
Znam speca który za podłączenie do kompa bierze ok. 20zł. Jak się go pytałem, to mówił, że Moją mazdę może podłączyć, bo kabel ma, ale ja nie potrzebowałem, bo żadna kontrolka mi się nie świeci. Tak przy okazji, czy to prawda, że jeśli kontrolka chcek się nie świeci to komputer nie ma żadnych błędów?
- Od: 6 paź 2008, 17:56
- Auto: mazda dwa zero
markus12 jest takie cos jak opcja zmien, wtedy nie trzeba pisac post pod postem 
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Fiat Panda 1.1
Tak przy okazji, czy to prawda, że jeśli kontrolka chcek się nie świeci to komputer nie ma żadnych błędów?
Tak. Dopiero w momencie wystąpienia usterki zapala się lub miga check engine.
- Od: 24 lut 2008, 16:33
- Auto: Honda CR-V
Hyundai Getz 1.1
Była Mazda 323F BJ FS 2.0
a jeszcze jedno przyszło mi do głowy czy może być taka ewentualność że jeżeli kontrolka żółta nie świeci wcale to może być powód że czerwona świeci cały czas ?
czy tylko tam świeci i gaśnie czerwona? powinna
bo przy przekręceniu kluczyka nie zapala się żadna żółta kontrolka od poduchy tylko czerwona ,może ma tak być w tym roczniku ?
czy tylko tam świeci i gaśnie czerwona? powinna
bo przy przekręceniu kluczyka nie zapala się żadna żółta kontrolka od poduchy tylko czerwona ,może ma tak być w tym roczniku ?
- Od: 17 maja 2008, 08:43
- Auto: mazda 323F BJ 1,6 16v rok 2003
Mako napisał(a):Borysss nie mozna zrobic takiego testu bo jest on przygotowany pod zlacze OBD a w BJ mamy juz zlacze OBD II, srednia cena podlaczenia pod kompa w warsztacie to 80 zl
Jak nie można jak można. Poza tym to jest OBD.
- Od: 16 sie 2007, 14:23
- Auto: BJ ZL
knyklu misiu od liftingu BA mazdy 323 maja juz OBD II wiec tez mozesz przeprowadzic ale wyniki nie beda sie zgadzaly
Fiat Panda 1.1
to jak to jest po liftingu ile jest kontrolek i zapytam jeszcze raz jaką panie i panowie macie gniazdo do podłączenia kompa
rok mazd 2001-2003
a czy ktoś juz kupował przewód do podłączenia do mazdy ?Pozdrawiam
rok mazd 2001-2003
a czy ktoś juz kupował przewód do podłączenia do mazdy ?Pozdrawiam
- Od: 17 maja 2008, 08:43
- Auto: mazda 323F BJ 1,6 16v rok 2003
Coś z tym OBD strasznie zamieszaliście. Przed liftem BJ miala OBD gdzie można przeprowadzić odczyt błędów diodą. Po lifcie BJ już ma złącze diagnostyczne pod kolumną kierownicy z lewej strony i jest to OBDII. I tylko poprzez podpięcie komputera pod złącze można odczytać błędy. Pod maską zostało złącze diagnostyczne ale jest zrobimy odczytu diodowego bo brakuje pinów.
Co do możliwości zdiagnozowania OBDII to potrzebny jest odpowiedni interface, może być np. na układzie ELM327 ver.1.2a. Pozostaje jeszcze na naszym laptopie zainstalować jakiś programik który to wsio obsłuży. Przy pomocy takiego interfejsu można TYLKO odczytać i skasować błędy oraz odczytać aktualne parametry np. pracę sondy lambda, temperatury, obroty, prędkość itp. Nic nie można modyfikować. Do tego służą profesjonalne interfejsy których cena zaczyna się od 10 000 zł
Co do możliwości zdiagnozowania OBDII to potrzebny jest odpowiedni interface, może być np. na układzie ELM327 ver.1.2a. Pozostaje jeszcze na naszym laptopie zainstalować jakiś programik który to wsio obsłuży. Przy pomocy takiego interfejsu można TYLKO odczytać i skasować błędy oraz odczytać aktualne parametry np. pracę sondy lambda, temperatury, obroty, prędkość itp. Nic nie można modyfikować. Do tego służą profesjonalne interfejsy których cena zaczyna się od 10 000 zł
- Od: 24 lut 2008, 16:33
- Auto: Honda CR-V
Hyundai Getz 1.1
Była Mazda 323F BJ FS 2.0
to dlaczego po liftowe BA ma juz obd II a nastepna generacja czyli nasze BJ maja miec starszej konstrukcji zlacze?? diesle mialy w BJ do liftu obd a po lifcie obd II a benzyniaki od samego poczatku mialy nowe zlacze
Fiat Panda 1.1