Gasnące światła pod czas jazdy.
Strona 1 z 1
Witam mam problem takiego typu iż podczas jazdy nagle gasną mi światła tak jakbym wyłączył je normalnie przełącznikiem, czyli gasną światła i zegary. Czy to mozę być rpzekażnik od świateł?. jeżeli tak to w którym miejscu się on znajduje?. Następnym "Dziwnym" przypadkiem był taki motyw żę wsiadłem sobie do samochodu jak zawsze i miałem zaśnieżone szyby, włączyłem wycieraczki – żadnej reakcji spryskiwacz – niedziała stwierdziłem że to moze bezpiecznik sprawdziłem i był ok. wyłączyłem stacyjkę i zapaliłem ponownie silnik – wycieraczki jak zawsze działają.....
i jeszcze jedną rzeczą odnośnie elektryki jest piszczenie w głośnikach podłączonych pod wzmacniacz podczas pracy silnika i stukanie(w głosnikach) podczas włanczania kierunkowskazów co to może być?
Pozdrawiam
- Od: 10 gru 2008, 15:52
może to być przekaźnik, żeby sprawdzić który to, to włączając i wyłączając światła będziesz słyszał charakterystyczne tykanie, to będzie ten, lub wyciągaj kolejno i jak się nie zapalą, to już go masz, myśle, że to właśnie przekaźnik, lub może też być bezpiecznik, czasami nie widać a jest trafiony, generalnie jednak bardziej skłaniałbym się za przekaźnikiem ponieważ bezpiecznikiów jest kilka, część jest od świateł, część od wewnętrznych spraw.
- Od: 19 gru 2008, 18:46
- Auto: Xedos 2.0 V6
jeżeli masz trochę pojęcia o elektronice, to mogę troche wiecej rad udzielić, najpierw znajdź przekaźnik.
Nic nie starzeje się tak szybko jak nowoczesność.
No faktycznie, może być tak, że stacyjka nawala, miałem taki przypadek w VW T4, ale przy okazji nie chciał kręcić, jeżeli auto odpala, to znaczy, że jest plus po kluczu, chyba że ma jakiś dodatkowy obwód.
Dzięki wielkie chłopaki za Pomoc. puki co jest spokój byłem na małej trasie (100 km ) w jedna stronę było ok nic się nie działo tylko jeszcze mnie irytuje to piszczenie w głośnikach podczas jazdy z tym że właśnie podczas włanczania awaryjnych lub np naciskania stopu jest słychać tykanie jakby spadek mocy. założyłem już kostkę czyszczącą ale dalej słychać piszczenie z tym zę nie w takim stopniu... Pozdrawiam.
- Od: 10 gru 2008, 15:52
jakby byla "słaba masa", to bylby problem z odpalaniem, wiem bo sam mialem taki przypadek, a plecionki raczej nie ma, tylko jest czarny cienki (ku mojemu zdziwieniu) kabel, w efce w 1,8 sohc znajduje sie z przodu po prawej stronie silnika oczywiscie patrzaac w kierunku jazdy (tam gdzie jest mocowanie do podnoszenia silnika)

- Od: 5 maja 2008, 22:40
- Auto: Mazda 323f '91 1.8 SOHC 16V
Masa główna?? To z pewnością nie to.
Strona 1 z 1