Wyciek oleju
1, 2
Witam mam problem z wyciekającym olejem spod dekla na zawory kupiłem nową uszczelkę, wszystko dokładnie zostało wyczyszczone i wyciek jak dalej był tak dalej jest. Nie wiem co jest grane czy to wina uszczelki. Proszę o pomoc
- Od: 22 cze 2008, 15:35
- Auto: mazda 323f, 1.5 BA, 1995r
Właśnie tego nie sprawdziłem będę musiał sprawdzić mam tylko nadzieję że nie ma prześwitu eh...
Ciekawe czy zmiana oleju z serwisowego mazdy na mobil ma jakieś znaczenie bo tak właśnie mi się też wydawało jak zmieniłem olej to się jakoś tak porobiło ale może mi się tylko wydaję...
Ciekawe czy zmiana oleju z serwisowego mazdy na mobil ma jakieś znaczenie bo tak właśnie mi się też wydawało jak zmieniłem olej to się jakoś tak porobiło ale może mi się tylko wydaję...
- Od: 22 cze 2008, 15:35
- Auto: mazda 323f, 1.5 BA, 1995r
ja mam podobny problem wszystko było ok do kiedy nie zmieniałem rozrządu. Po zmianie uszczelki leci z jednej strony kupiłem najpierw tanią uszczelkę potem droższą ale nadal leci ile wg Ciebie powinna kosztować żeby było ok :–)? Pytam serio bo bardzo mnie irytuje ten problem
- Od: 31 mar 2008, 23:49
- Auto: Mazda 323F (BA) 1.8 16V
wrcdohc napisał(a):ile wg Ciebie powinna kosztować żeby było ok :–)?
Tyle ile oryginał
No i nie zapomnij dodać po rogach silikonu, nawet serwis Mazdy to zaleca
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
problem mi z nieba spadł
miesiąc temu zleciłem autoryzowanemu serwisowi bosh-a wymianę owej uszczelki
zapłaciłem 210zł za wymianę uszczelki + wymianę o ringu kolektora po miesiącu uszczelka zaczęła puszczać wiec znowu się udałem do serwisu gdzie wymienili mi uszczelkę na nowa ale znowu widzę ze uszczelka siada-jak mnie w serwisie zobaczą to dostana zawału-pomóżcie (teraz podobno według ich zapewnień mam oryginał)
miesiąc temu zleciłem autoryzowanemu serwisowi bosh-a wymianę owej uszczelki
zapłaciłem 210zł za wymianę uszczelki + wymianę o ringu kolektora po miesiącu uszczelka zaczęła puszczać wiec znowu się udałem do serwisu gdzie wymienili mi uszczelkę na nowa ale znowu widzę ze uszczelka siada-jak mnie w serwisie zobaczą to dostana zawału-pomóżcie (teraz podobno według ich zapewnień mam oryginał)
TriCeratops 2.0 142 km
- Od: 30 maja 2013, 18:24
- Auto: była 323 f BA 1,8 BP
teraz TRICERATOPS 2.0 142 km benzynka
Miałem ten sam problem.
Najpierw uszczelka z Jc za 30 zł, potem Elring za 50 zł (obydwie puściły po ok. 2-3 tyg ).
Kupiłem oryginał za 94 zł i kłopotów brak
Najpierw uszczelka z Jc za 30 zł, potem Elring za 50 zł (obydwie puściły po ok. 2-3 tyg ).
Kupiłem oryginał za 94 zł i kłopotów brak
Jestem magiem posługuję się fragiem 
- Od: 6 sty 2008, 15:58
- Auto: 323f BA BP '95 –> Dupowóz Grandtour 2,2 klekot
U mnie wszystko było oki do wymiany rozrządu
Po tej operacji mechaniory posmarowali mi starą uszczelkę silikonem i po pewnym czasie zaczęło ciec.
Kupiłem uszczelke za 25 zeta w IC którą sam wymieniałem ale znowu zaczęła się pocić.
Zajechałem więc do warsztatu i zamówili mi jakąś za 75 zeta,nie pamiętam firmy,miała być [tiiit] ale o dziwo po tej wymianie pod samochodem zaczęły pojawiać się plamy oleju.
Pojechałem z reklamacją,posmarowali mi jakąs pastą i do tej pory śmiga, nie ma najmniejszego wycieku
Po tej operacji mechaniory posmarowali mi starą uszczelkę silikonem i po pewnym czasie zaczęło ciec.
Kupiłem uszczelke za 25 zeta w IC którą sam wymieniałem ale znowu zaczęła się pocić.
Zajechałem więc do warsztatu i zamówili mi jakąś za 75 zeta,nie pamiętam firmy,miała być [tiiit] ale o dziwo po tej wymianie pod samochodem zaczęły pojawiać się plamy oleju.
Pojechałem z reklamacją,posmarowali mi jakąs pastą i do tej pory śmiga, nie ma najmniejszego wycieku
- Od: 10 maja 2008, 15:51
- Auto: Golf IV 2.3 V5
Po zakupie auta 0 wycieku az do remontu.Podczas remontu dupek wymienił mi na jakąś tanizne i po miesiacu ciekla.nawalilem silikonu i byl spokój. Prawie pół roku. Potem skusiłem sie na Reinza za 75 zeta po 2 miechach zaczęła sie pocić.Zaaś nawaliłem silikonu i spory czas był spokój czyli jakies 3 miechy
Teraz po wymianie rozrządu wsadziłem Elringa.Narazie jest ok ale juz widze,że na rogach gdzie był silikon zaczyna sie pocić
Jaki z tego wniosek?? Albo kupic oryginał za 100 zł albo silikon za 5 zł i co pare miechów smarować 
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
a ja kupilem Elringa do tego silikon wysokotemperaturowy jakiejs niemieckiej firmy za 20 zł, posmarowałem cała powieszchnie styku pokrywy z głowica zalozyłem uszczelke,dobrze dokrecilem i jest cacy juz roczek minal i nic sie nie poci,aha po przejechaniu ok 100km (rozgrzaniu silnika) trzeba ponownie dociagnac pokrywe zaworow.
- Od: 23 cze 2008, 11:30
- Auto: Mazda 323C 1,5 16v Z5,95r
Witajcie zastanwiam się co zalać do mojej madzi?
jeżdziłem na 10W40 magnateku i miałęm mam mały problem ze smarowaniem
po prosy jak auto ostygnie to po zapaleniu przez krutki czas się jeszcze pali.
zalałem go na 2 tygodnie minerałem shella myślałem że problem ustąpi
jednak nic się nie zmieniło. podpowiedzieli mi że to może być zaworek w pompie więc go
dzisiaj wymieniłem. Madzia stoi w garażu czeka na olej a ja niewim co jej lepiej zrobi?
pomóżcie.
jednak nic się nie zmieniło. podpowiedzieli mi że to może być zaworek w pompie więc go
dzisiaj wymieniłem. Madzia stoi w garażu czeka na olej a ja niewim co jej lepiej zrobi?
pomóżcie.
- Od: 28 gru 2008, 12:50
- Auto: mazda 323f 1.8 16v 97r BP DOHC
kast...nie ten temat...nie ten post
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=11168
Tu masz odpowiedzi....temat rzeka

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=11168
Tu masz odpowiedzi....temat rzeka

Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
kast napisał(a):Witajcie zastanwiam się co zalać do mojej madzi?
pomóżcie.
wymien zaworek, wyczysc i posprawdzaj smoka oleju i zapodawaj półsyntetyk. Szkoda silnika na minerał.
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=61500">Moje V6 :–)</a>
- Od: 2 lut 2007, 07:48
- Auto: Mazda 323F 1.6 16V BG 1994
ravi...nie jestem pewien jak silniki BP ale Z5 poprostu nie tolerują minerałów...od tego trzeba zacząć
Ale jak pisałem to nie ten dział...by pisać o olejach i płynach eksploatacyjnych. Zapraszam do działu Eksploatacja

Ale jak pisałem to nie ten dział...by pisać o olejach i płynach eksploatacyjnych. Zapraszam do działu Eksploatacja

Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
1, 2