JBL czy INFINITY

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez jarku007 » 23 gru 2008, 15:59

Ache napisał(a):Tu bym sie nie zgodzil

Nie chodzi mi o sprzęt car audio , tylko o całokształt . Wszystkie kompleksy kinowe dużych sieci np : w USA graja tylko na Jbl -u . Głośniki estradowe na najważniejszych imprezach muzycznych świata grają na Jbl-u .
Ache napisał(a):Powiedz mi ktory JBL Cie interesuje, a znajde Ci lepszy model innego producenta

Nie jestem zwolenikiem Jbl . W mojej M5 zamontowane mam głośniki Cervin -Wega . Tu zgadzam się z tobą że w przedziale cenowym niskim powiedzmy do 1000 złotch znajdzie się dużo firm lepszych . Firm produkujących głośniki na świecie jest kilkaset ale wiodących kilka może kilkanaście z cenami przekraczającymi niejednokrotnie kilkanaście tyś.zł. za kpl . Najważniejszą sprawą prze zakupie głośników powinien być odsłuch i z czym , jak ( jednostka główna , wzmacniacz , wygłuszenie ) głośnik będzie współpracował . Tyczy się to także sprzętu domowego . Z forum widze że przewijają się opcje raczej budżetowe z nastawieniem na bass , dlatego nie dziwię się że bardzo popularny jest Jbl .
    Pozdrawiam
    Mazda5 Mzr-cd top 07'
    Honda Civic sport vtech 05'
    Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2008, 13:42
Auto: Mazda /Honda /Mercedes

Postprzez Ache » 23 gru 2008, 16:11

jarku007 napisał(a):Z forum widze że przewijają się opcje raczej budżetowe z nastawieniem na bass , dlatego nie dziwię się że bardzo popularny jest Jbl .

Tu masz akurat racje, ale mysle, ze JBL jest tak popularny, bo jest szerokodostepny.. Mowie tu o wszystkich Media Marketach, Saturnach itp.. Sporo ludzi nie wie wogole o istnieniu takich firm jak chocby PB czy Morel, ktorych nawet nizsze klasowo konstrukcjhe bija JBLa na glowe..
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 01:38
Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D

Postprzez jarku007 » 23 gru 2008, 16:57

Ache napisał(a):Sporo ludzi nie wie wogole o istnieniu takich firm jak chocby PB czy Morel ...
Święta prawda .<br><br>Popularność <b>Jbl</b>-a jest naprawde zadziwiająca a to naprawde są dość przeciętne głośniki w stosunku do kwoty jaką trzeba za nie zapłacić . No ale " reklama dzwignią handlu " ;) .
    Pozdrawiam
    Mazda5 Mzr-cd top 07'
    Honda Civic sport vtech 05'
    Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2008, 13:42
Auto: Mazda /Honda /Mercedes

Postprzez keczu » 26 gru 2008, 21:52

jarku007 napisał(a):Popularność Jbl-a jest naprawde zadziwiająca a to naprawde są dość przeciętne głośniki w stosunku do kwoty jaką trzeba za nie zapłacić . No ale " reklama dzwignią handlu "

Wlasnie skonczylem montowac w autku mojej dziewczyny taki podstawowy zestaw.Przod zestaw komp.16cm+soprany i zwrotnica(graja tylko z pod radia SonyCDXGT420),Aktywny sub FLI,w polce tylnej juz byly 16-stki FLI,czyli calkiem tanio.Glosniki to JBL 6508c sa to pierwsze glosniki tej firmy jakie kupilem i wrazenia jak najbardziej pozytywne.Graja bardzo czysto i efektywnie z samego radia jestem bardzo milo zaskoczony bo nie spodziewalem sie takiego efektu,bo na audio do mojej BJ-tki wydalem prawie 4 razy tyle.Za ta kase rewelacja.Darujcie mi komentaze o scenie muzycznej i co myslicie o glosnikach w tylnej polce i ze bez wzmaka to nie audio, bo to wszystko wiem,chcialem tylko dorzucic bardzo pozytywna opinie o glosnikach JBL.
Forumowicz

Od: 7 cze 2008, 16:59
Auto: Mazda 323F 1.8GT 99r./Rover 45

Postprzez Lukas007 » 31 gru 2008, 16:56

Mam pytanie odnośnie głośników na tył do 626 GE. Oryginalnie wchodzą tam elipsy 5x7, ale pewnie nie sprawiło by większego problemu włożenie w półkę zestawu 6x9. Na razie planuje zmienić jedynie głośniki przednie i tylne (bez wzmacniacza i subwoofera). Na przód wstępnie wybrałem zestaw Infinity Kappa 680.7CS z tweeterami i zwrotnicami, ale mam dylemat co do głośników na tył. Wypadało by, aby miały dość wyraźny bas (są to jedyne głośniki w aucie bez suba odpowiedzialne za te właśnie tony). Chcąc skomponować całość w oparciu o produkty Infinity myślę o włożeniu na tył zestawu Kappa 692.9I lub 693.9I. Co o tym myślicie, wystarczą do wygenerowania rozsądnego basu (mając na uwadze, że w aucie nie będzie subwoofera)? Macie może inne propozycje?
Forumowicz

Od: 18 wrz 2007, 20:35
Auto: Ford Probe GT F2T
Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Ache » 31 gru 2008, 17:48

Lukas007 napisał(a):Mam pytanie odnośnie głośników na tył do 626 GE. Oryginalnie wchodzą tam elipsy 5x7, ale pewnie nie sprawiło by większego problemu włożenie w półkę zestawu 6x9. Na razie planuje zmienić jedynie głośniki przednie i tylne (bez wzmacniacza i subwoofera). Na przód wstępnie wybrałem zestaw Infinity Kappa 680.7CS z tweeterami i zwrotnicami, ale mam dylemat co do głośników na tył. Wypadało by, aby miały dość wyraźny bas (są to jedyne głośniki w aucie bez suba odpowiedzialne za te właśnie tony). Chcąc skomponować całość w oparciu o produkty Infinity myślę o włożeniu na tył zestawu Kappa 692.9I lub 693.9I. Co o tym myślicie, wystarczą do wygenerowania rozsądnego basu (mając na uwadze, że w aucie nie będzie subwoofera)? Macie może inne propozycje?

Troche popsuje Twoja wizje, ale zrobilbym tak:

Kupilbym wzmacniacz, wygluszyl drzwi i dal cos z PB na przod, u mnie tak jest i bez suba lusterka na zewnatrz i lusterko wsteczne tak drgaja, ze nie idze sie w nich przejrzec :D Chyba, ze naprawde nie chcesz wzmacniacza, to wtedy elipsy, ale Ininty maja troche mniej basu, ale za to graja czysciej..
Forumowicz

Postprzez Lukas007 » 31 gru 2008, 18:09

Tak jak mówiłem, nie chcę na razie wzmacniacza. Co do czystości dzwięku – właśnie dla tego decydował bym się na Infinity. Interesują mnie więc elipsy na tył, które wygenerują wystarczającą ilość basu do poprawnego odsłuchu wszystkich częstotliwości, zarówno niskich, jak i wysokich. Szczerze mówiąc nie lubię gdy w aucie jest zbyt wiele basu (troszkę trąca mi to golfem II gen). Najlepszą muzyką w aucie jest silnik, dla mnie przynajmniej. Ale oczywiście dobre audio też jest ważne, więc na początek chce założyć zestaw na przód i elipsy na tył (oczywiście wygłuszając przy tym przednie drzwi). Z czasem może dojdzie 5-cio kanałowy wzmacniacz i subwoofer. Więc co proponujecie na tylną półkę jeżeli nie Infinity, JBL, może Hertz? Mając oczywiście na uwadze, że z przodu będą grały głośniki Infinity Ref.
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Kamil T » 31 gru 2008, 18:10

Witam

Proponuje 6x9" JBL w półkę i będzie dobrze, ale... Raczej na pewno okaże się, że będzie trzeba wygłuszyć tylną półeczkę i druty podtrzymujące klapę bagażnika, bo jak podkręcisz bas to będziesz słyszał jedno wielkie brzęczenie ( przynajmniej w mojej 626 GE (sedan) tak było...

EDIT: po przeczytaniu kolejnego posta skoro preferujesz jakość dźwięku to Infinity lub Hertz ( Hertza miałem i powiem Ci że naprawdę dobre głośniczki)
Forumowicz

Od: 17 lut 2005, 12:06
Auto: A6 C4 Avant 2.5TDI AEL
Citroen C5 x7 2.0HDI Exclusive Hydro

Postprzez Lukas007 » 31 gru 2008, 18:19

Odnośnie rozmiarów elips na tył – da się tam wpasować większe 6x9 zamiast seryjnych 5x7 (6x8) bez większych problemów?
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Ache » 31 gru 2008, 18:20

Pod radio Hertza nie bierz, czego jak czego, ale Hertza chyba zadne radio porzadnie nie uciagnie. Szukaj glosnikow, ktore maja wysoka skutecznosc i niska moc RMS..
Forumowicz

Postprzez Kamil T » 31 gru 2008, 18:25

Kod: Zaznacz cały
Odnośnie rozmiarów elips na tył – da się tam wpasować większe 6x9 zamiast seryjnych 5x7 (6x8) bez większych problemów?

Tak, da się wpasować, jednak wymaga to rozcięcia blachy, ja od razu wygłuszyłem całą tą blachę matami APP. Pod tylną szybą jest bardzo mało miejsca co utrudnia przykręcenie głośniczków, ja po kilku piwach dałem za wygraną i po prostu wkleiłem elipsy na silikon.
Forumowicz

Postprzez Ache » 31 gru 2008, 18:27

Kamil T napisał(a):ja po kilku piwach dałem za wygraną i po prostu wkleiłem elipsy na silikon.

<lol> A ja dalem rade :P I to wkretarka :P

jarku007 poszukaj tematu o tych glosnikach 6x9, jakis tydzien temu byl podobny, tam podalem nawet linki :]
Forumowicz

Postprzez Lukas007 » 31 gru 2008, 18:29

Głośniki, które chciałbym zamontować w przednich drzwiach, czyli Infinity Kappa 680.7CS mają skuteczność 94dB i moc RMS 90W, czyli z tego co mówisz, są to dobre parametry. A co z impedancją, jak ją dobrać pod wzmacniacz wbudowany w radio – 2 ohmy wystarczą? Co do tego montażu to szczerze mówiąc nie chciał bym nic ciąć ani kleić na sylikon. Duża różnica będzie między głośnikiem 5x7 a 6x9 w odtwarzaniu dzwięku? Może nie warto się męczyć z przerabianiem i założyć wymiarowo fabryczne głośniki?
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Kamil T » 31 gru 2008, 18:35

Ache napisał(a):łoł A ja dalem rade język I to wkretarka język

a to szacuken :D

co do tej krystalicznej jakości to dodam jeszcze, że skoro elipsy zamontujesz z tyłu, to nie nastawiaj się, że będziesz słyszał wyraźnie tony średnie/ wysokie, będą one znacznie stłumione (chyba, że odwrócisz głowę do tyłu). Za te pasma odpowiada cały przód...

P.S. (i tak obstaję za Hertzem+ mały wzmaczek <ganja> , różnica w dźwięku pod same radio a pod wzmacniacz jest bardzo duża :)
Forumowicz

Postprzez Ache » 31 gru 2008, 18:35

Sorry post wyzej mialo byc Lukas007 <uklon>

Za duza moc RMS maja w stosunku do mocy radia – radio ma kole 18W, Impedancja pod radio koniecznie 4 ohmy!! Moga byc 3 ohmy (tak sie reklamuje chyba JBL), ale i tak to sa praktycznie 4 ohmy, a jesli chcesz bas, to im wieksza membrana tym wiecej basu, wiec tu bedzie duza roznica.. Ja bym sie pobawil.. Naprawde godzinka roboty niecala..
Forumowicz

Postprzez Ache » 31 gru 2008, 18:36

Kamil T napisał(a):P.S. (i tak obstaję za Hertzem+ mały wzmaczek ganja , różnica w dźwięku pod same radio a pod wzmacniacz jest bardzo duża usmiech

Tez bym wzmak proponowal :P Ale kolega sie nie chce dac przekonac :P
Forumowicz

Postprzez Lukas007 » 31 gru 2008, 18:39

A co z głośnikami Alpine?

Model SPS-571A na przykład:

– Moc RMS 50 W
– Skuteczność: 92 dB
– Impedancja: 4 Ohm

...jaki byłby efekt gdybym założył na przód i tył identyczne głośniki?
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Ache » 31 gru 2008, 18:42

Napewno lepszy niz Hertz pod radiem :P Nawet niezly pomysl.. Tylko za ile je masz?? Bo widzialem po kole 450 pln, a tej ceny nie sa warte pod radiem..
Ostatnio edytowano 31 gru 2008, 18:43 przez Ache, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Ache » 31 gru 2008, 18:42

Napewno lepszy niz Hertz pod radiem :P Nawet niezly pomysl.. Tylko za ile je masz?? Bo widzialem po kole 450 pln, a tej ceny nie sa warte pod radiem..
Forumowicz

Postprzez Kamil T » 31 gru 2008, 18:43

Ja już przerobiłem chyba wszystko w tylnej półce (5x7, 6x9, 20cm, 25,cm) Jak chcesz to mam gdzieś jakieś cholerstwo 5x7" które wyleciało z tylnej półki zanim zdążyło się tam zadomowić, różnica między 5x7" a 6x9" kolosalna. Po prostu szkoda kasy na 5x7 bo za te same pieniądze będzie 6x9, a na pewno zagrają duuużo lepiej, tylko trzeba się trochę pobawić w przeróbki, zapewniam jednak że Warto!

P.S. Pozatym 6x9 jakoś tak bardziej swojsko brzmi <sex:69> hahaha
Forumowicz