Chlapacze – czy pomogą?
1, 2
Mam mazde 323 BJ i zauważyłęm, że tytlna szyba szybko ulega zawaleniu błotem. Czy montaż chlapaczy na przód i tył może pomóc w eliminacji tego problemu?
- Od: 23 lis 2008, 17:52
- Auto: 323F 2.0 DITD 101KM
U siebie zakładałem na przód i tył i trochę pomogło. Na pewno [jaka?] klapa nie ulega tak szybkiemu zasyfieniu jak bez chlapaczy. Zakładałem chlapacze uniwersalne. Są dłuższe od oryginałów i bardzo elastyczne. Bez większych problemów dały się zamontować.
- Od: 24 lut 2008, 16:33
- Auto: Honda CR-V
Hyundai Getz 1.1
Była Mazda 323F BJ FS 2.0
Też się do tego przymierzam, ale jak tomciokr założę pewnie jakieś uniwersalne, bo oryginały drogie strasznie.
Zauważyliście, że mało który samochód ma fabrycznie zamontowane chlapacze? Niestety mocno chlapie teraz spod kół na samochody z tyłu, a to mnie wkurza...
Zauważyliście, że mało który samochód ma fabrycznie zamontowane chlapacze? Niestety mocno chlapie teraz spod kół na samochody z tyłu, a to mnie wkurza...
- Od: 17 wrz 2008, 08:24
- Auto: Mazda 323f BJ '02 ZM
Oryginalnych nie opłaca się kupować, są znacznie sztywniejsze i krótsze. U siebie zakładałem firmy "Elegant" dostępne w większości sklepów. Pomimo że są one uniwersalne to pasują bezproblemowo, czerń nie płowieje. Koszt kompletu przód i tył ok 50zł. Po założeniu u siebie nawet nieźle wyglądają, obniżają samochód
.

- Od: 24 lut 2008, 16:33
- Auto: Honda CR-V
Hyundai Getz 1.1
Była Mazda 323F BJ FS 2.0
Dzieki za pomoc, mam tylko pytanie, czy mocno one pomagaja w utrzymaniu czystosci tylnej szyby?

tomciokr napisał(a):U siebie zakładałem na przód i tył i trochę pomogło. Na pewno [jaka?] klapa nie ulega tak szybkiemu zasyfieniu jak bez chlapaczy. Zakładałem chlapacze uniwersalne. Są dłuższe od oryginałów i bardzo elastyczne. Bez większych problemów dały się zamontować.
- Od: 13 lis 2008, 01:59
po pol roku uzytkowania moge powiedziec ze chlapacze mozna sobie darowac. Grunt to dobra tylna wycieraczka. Tylko Valeo.
radekko napisał(a):Dzieki za pomoc, mam tylko pytanie, czy mocno one pomagaja w utrzymaniu czystosci tylnej szyby?
Niezależnie od tego na pewno warto założyć chlapacze, nawet ze względu na to, że woda z kół nie będzie wypłukiwać lakieru. Uniwersalne chlapacze pasują jak fabryczne.
Chlapacze dawalyby cos jakby byly takie jak w tirach na calej szerokosci samochodu i ciagnely sie po ziemi a tak nie dosyc ze wyglada to beznadziejnie to jeszcze pewnie nie ma zadnej poprawy oprocz portfela lzejszego o 50 zl 
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
Przy obecnej pogodzie błoto wydobywające się z tylnych bardzo kół brudzi tylny zderzak. Błoto wydobywające się z przednich kół brudzi progi (tuż za nadkolem). W zasadzie to można powiedzieć, że auto jest upieprzone. O ile z plastikowym zderzakiem nie będzie problemu to z progami może być. Jest takie powiedzenie "kropla drąży skałę". Woda w jakimś stopniu wypłukuje lakier, zwłaszcza w obecnym okresie kiedy praktycznie cały czas jest mokro, że już nie wspomnę o zimie (śnieg, sól). U mnie progi cały czas są czyściutkie (na szczęście mam chlapacze), poza jakimś takim naturalnym zabrudzeniem typu kurz. Chlapacze to nie jest walor estetyczny ale praktyczny i to bardzo. Poza tym co to jest te 50 zł za kpt 4 chlapaczy?? Śmiech na sali.
a ja kupiłem oryginalne za 100:D
Marcin
- Od: 23 wrz 2008, 17:58
- Auto: Mazda 323f BA 1998r. Special Edition 1.5 16V
Witam. Chlapacze pomagają w 75%, ja jestem z nich zadowolony. Mam założone orginalne chlapacze i takie polecam. Moim zdaniem zamienniki nie pasują. Orginalny używany chlapacz można kupić za 20-25 zł. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Mam pytanie do osób które zakładały chlapacze uniwersalne szczególnie Elegant lub z alledrogo REZAW-PLAST
Jak mocowaliście z przodu, na nadkole czy pod? jak je przykręcić tylko po zewnętrznej krawędzi czy wewnątrz gdzie jest taki "trójkąt" też złapać do nadkola?
Jak przykręcić z tyłu do zderzaka tylko (do otworów na chlapacze) czy wewnątrz do blachy też? Bo zastanawiam się czy nie będą za bardzo luźne.
Jak mocowaliście z przodu, na nadkole czy pod? jak je przykręcić tylko po zewnętrznej krawędzi czy wewnątrz gdzie jest taki "trójkąt" też złapać do nadkola?
Jak przykręcić z tyłu do zderzaka tylko (do otworów na chlapacze) czy wewnątrz do blachy też? Bo zastanawiam się czy nie będą za bardzo luźne.
Dzięki za odpowiedź, bo martwiła mnie ta część chlapacza która jest głęboko w nadkolu. Ale jak mówisz że się dobrze trzyma to problem z głowy 
1, 2