Dobór odpowiednich opon i felg do aut
Z tego kalkulatora mi wychodzi, że jak zmienie zestaw 185/65/14" na 205/45/17" to średnica koła zmieni się tylko o 2 cm. To dużo czy mało ? Tak na oko patrząc to jest praktycznie nic, szczególnie, że miejsca na koła mam od cholery 
- Od: 19 wrz 2008, 22:21
- Auto: Mazda 3 BK 2004 1.6 sedan benzyna
Dolacze sie do tematu.... gdyz nieznalazlem tematu ktory nawiazuje do felg 17 i BA,
Planuje zakup alusow 17-tek i chcialem sie dowiedziec w jakim przedziale ET moge szukac (zeby nie ocieralo nic) i jaki profil oraz szerokosc opony moge przypozadkowac do danego ET??
Jak ktos juz ma zamontowane 17 w BA i nic mu nie ociera to tez moze napisac jakie ma ET i jakie oponki zalozone, bede bardzo wdzieczny za informacje...
Planuje zakup alusow 17-tek i chcialem sie dowiedziec w jakim przedziale ET moge szukac (zeby nie ocieralo nic) i jaki profil oraz szerokosc opony moge przypozadkowac do danego ET??
Jak ktos juz ma zamontowane 17 w BA i nic mu nie ociera to tez moze napisac jakie ma ET i jakie oponki zalozone, bede bardzo wdzieczny za informacje...
Mój xedosik viewtopic.php?f=314&t=134402
- Od: 11 lip 2006, 08:50
- Auto: BMW E46 320i
OGLADAC TO JA OGLADALEM.... CHODZI MI BARDZIEJ Z JAKIM ET MI PODEJDA 
hihi niekrzycze tylko mialem wlaczonego Caps locka...
spytam spytam... 
Podepnę się i ja.
1. Dlaczego fabrycznie dla mazdy 323F BA 1.5 jeżeli standard to 175/70/13 a zalecana różnica w wielkości nie powinna przekraczać 2% producent sugeruje 185/65/14 co daje prawie 3,5% ?
2.Czy ktoś mógłby powiedzieć jak w kwestii komfortu i co ważniejsze na ile odbija się na zawieszeniu zmniejszenie profilu opony. Ja myślę o założeniu 185/55/15 (czyli o 15mm mniej niż standard) ... Czy będzie to jakoś bardzo odczuwalne ? W kwestii przekłamań licznika byłoby wtedy całkiem znośnie a jednak 15" zawsze trochę bardziej wypełni to (cholera) wielkie nadkole.
1. Dlaczego fabrycznie dla mazdy 323F BA 1.5 jeżeli standard to 175/70/13 a zalecana różnica w wielkości nie powinna przekraczać 2% producent sugeruje 185/65/14 co daje prawie 3,5% ?
2.Czy ktoś mógłby powiedzieć jak w kwestii komfortu i co ważniejsze na ile odbija się na zawieszeniu zmniejszenie profilu opony. Ja myślę o założeniu 185/55/15 (czyli o 15mm mniej niż standard) ... Czy będzie to jakoś bardzo odczuwalne ? W kwestii przekłamań licznika byłoby wtedy całkiem znośnie a jednak 15" zawsze trochę bardziej wypełni to (cholera) wielkie nadkole.
mxx_rs napisał(a):jednak 15" zawsze trochę bardziej wypełni to (cholera) wielkie nadkole.
mxx_rs napisał(a):myślę o założeniu 185/55/15 (czyli o 15mm mniej niż standard)
pytanie w jaki sposób wypełni ci to nadkole skoro będzie mniejsza średnica? generalnie nadkola kołem nie wypełnisz, tu zostaje ingerencja w zawieszenie czyli np. sprężyny.
co do komfortu to zależy co przez to rozumiesz, bo wysokość boku opony niewiele się zmieni jeśli 175/70R13 zastąpisz 185/55R15, więc komfort na nierównościach podobny, zmiana szerokości o 10mm większa – też raczej nie odczujesz. im szerzej tym stabilniej na zakrętach, ale za to trzeba uważać w koleinach. z tego co pamietam najrozsądniejsza do 323 BA jest 195/50R15.
Teraz mój dylemat
Muszę na wiosnę kupić nowe opony do moich felg i oto problem: czy kupić 205/50/R16 (tak jak było wcześniej, gdy kupiłem felgi) czy może jednak lepiej 205/55/R16?
Nie chciałbym, żeby samochód wyglądał jak wóz drabiniasty, ale przyznam, że przy profilu 50 mam wielką dziurę między kołem, a nadkolem (szczególnie denerwujące z tyłu) przez co felga wygląda na zdecydowanie mniejszą niż jest w rzeczywistości (zdjęcia).
Teraz mam zimowe alu 195/60/R15 (tak jak Mazda zaleca do Xedosa) i wygląda to lepiej (ta dziura jest mniejsza
).
Co polecacie w takiej sytuacji?
Muszę na wiosnę kupić nowe opony do moich felg i oto problem: czy kupić 205/50/R16 (tak jak było wcześniej, gdy kupiłem felgi) czy może jednak lepiej 205/55/R16?
Nie chciałbym, żeby samochód wyglądał jak wóz drabiniasty, ale przyznam, że przy profilu 50 mam wielką dziurę między kołem, a nadkolem (szczególnie denerwujące z tyłu) przez co felga wygląda na zdecydowanie mniejszą niż jest w rzeczywistości (zdjęcia).
Teraz mam zimowe alu 195/60/R15 (tak jak Mazda zaleca do Xedosa) i wygląda to lepiej (ta dziura jest mniejsza
Co polecacie w takiej sytuacji?
f*ck
Mev, jeśli dobrze liczę to promień smieni się w ten sposób o ok 1cm wiec o tyle wypełnisz nadkole, ale o tyle samo podniesiesz autko
no i to przekłamanie w okolicach 3%. ale faktycznie poszedłbym w profil 55, wygodniej chociaż 
Mev sprzedaj 16 kup 17 opony z profilem 40 i nie bedzie problemu z perspektywa 
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
Mako napisał(a):Mev sprzedaj 16 kup 17
Mam taką możliwość, ale zdania są podzielone na temat sensu – bądź co bądź te felgi nie są według mnie brzydkie
A mam możliwość ewentualnie kupienia 215/45/R17 od M6
Co do profilu 50 – jeździłem tak 3 sezony i żadnego dyskomfortu nie odczuwałem...
Ew. zostawić 50 i -35mm na jakichś dżameksach
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
f*ck
bo ja jestem wszedzie
pamietasz jak marek napisał "jestes jak dziewica chciala by ale sie boi"
.
ja kupiłem opony profil 55 mialem 50 .Wychodzi 1 cm wiecej na obwodzie.Widzialem u Adasia nie ma tragedi zobzcze moze sie bardziej nadkole wypelni wizualnie

ja kupiłem opony profil 55 mialem 50 .Wychodzi 1 cm wiecej na obwodzie.Widzialem u Adasia nie ma tragedi zobzcze moze sie bardziej nadkole wypelni wizualnie
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Mev napisał(a):Prezes też mówi, żeby zostawić
I zdecyduj się wreszcie
Borysss napisał(a):mxx_rs napisał(a):jednak 15" zawsze trochę bardziej wypełni to (cholera) wielkie nadkole.mxx_rs napisał(a):myślę o założeniu 185/55/15 (czyli o 15mm mniej niż standard)
pytanie w jaki sposób wypełni ci to nadkole skoro będzie mniejsza średnica? generalnie nadkola kołem nie wypełnisz, tu zostaje ingerencja w zawieszenie czyli np. sprężyny.
Czyli nawet jeśli wsadze 15" na profilu 55 to nie będzie optycznie lepiej to wyglądało niż obecne 13?