Wysokie spalanie
Jeśłi chodzi o zużycie chwilowe – nie mam pojęcia po co to jest – tylko się człowiek niepotrzebnie stresuje – kumplowi w 2.0 OHC 115 KM Asterixie GSi pokazuje chwilowe 38 jak depnie... I on zamiast patrzeć na drogę to non-stop wlepia oczy we wskazania komputera
Kiedyś się przez to rozsypie...
Pozdrowienia
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
- Od: 27 maja 2004, 10:00
- Auto: MX-3 1.8 V6 wersja USA '92
Witam
Nie wiem co jest przyczyna tak astronomicznych wynikow spalania ? ale moze jest tak jak Marek mowi ze ktos wam cos pogrzebal i tyle.
Moja MILLENIA 2,5 V6 benzynki chleje srednio 9,5 /100km pisze srednio bo jazda odbywa sie po miescie i po za miastem, gdzie auto ma skrzynie automatyczna. Po miescie jezdze dosyc spokojnie , ale po za miastem wskazowka czesto nie schodzi ze 160km/h a przy wyprzedzaniu bawie sie jeszcze biegami i przelaczam na S.
Na gazie auto pali srednio 12-14 litrow na 100km, ale ostatnio mnie bardzo milo zaskoczyla i jak jechalem do niemiec i poruszalem sie po tamtejszych drogach wyszlo mi 11,5 litra LPG/100km , gdzie na autostradzie czasami pozwalalem sobie doleciec do 200km/h.
Poprzedni CRONOS 2,5 V6 mial prawie identyczne spalanie .
Nie wiem co jest przyczyna tak astronomicznych wynikow spalania ? ale moze jest tak jak Marek mowi ze ktos wam cos pogrzebal i tyle.
Moja MILLENIA 2,5 V6 benzynki chleje srednio 9,5 /100km pisze srednio bo jazda odbywa sie po miescie i po za miastem, gdzie auto ma skrzynie automatyczna. Po miescie jezdze dosyc spokojnie , ale po za miastem wskazowka czesto nie schodzi ze 160km/h a przy wyprzedzaniu bawie sie jeszcze biegami i przelaczam na S.
Na gazie auto pali srednio 12-14 litrow na 100km, ale ostatnio mnie bardzo milo zaskoczyla i jak jechalem do niemiec i poruszalem sie po tamtejszych drogach wyszlo mi 11,5 litra LPG/100km , gdzie na autostradzie czasami pozwalalem sobie doleciec do 200km/h.
MAZDA MILENIA 2,5 V6 is de best
- Od: 20 paź 2003, 15:28
- Auto: MILENIA 2.5 V6, JEEP , 323F BA
nightcomer napisał(a):marek napisał(a):9-12/100km.
Dla silnika KF w MX3 to nadal za dużo.
Mój znajomy deklaruje zuzycie 10,5 w GE KL i to w dziennym ruchu miejskim z ociążeniem. Ja w tym samym modelu mam aktualnie zużycie 12-12.5 GAZU. Więc silniczek K8 w MX3 powinien zejść dużo poniżej 10 w mieście. Tak mi się wydaje.
Nightcomer – ale weź pod uwagę jaki masz styl jazdy – sam pisałes, ze starasz się nie przekraczać bodajże 2500 czy 3000 rpm. Podczas gdy np ja w zasadzie staram się nie shcodzić niżej niż na te 2500-3000rpm, a przewaznie jeżdzę 3000-5500 na LPG. Osobiście nie wierzę, ze GE KL pod obciążeniem, przy butaniu po mieście zmieści się w 10.5 Pb/100 –> sam jeźdizłem cały styczeń na Pb only, to srednio wyszło ok 16 litrów Pb/100. No powiedzmy, ze była zima – więc minus 1 litr, czyli mamy 15/100 No i powiedzmy, ze dawałem w palnik, to minus ze 2 litry, bo moze ktoś daje mniej – to jakby nie patrzec wychodzi 13Pb/100 jak drut.
Nie wiem, moze się mylę, ale wydaje mi się ze spalanie zależy w głównej mierze od stylu jazdy. Jak miałem BA to przy silniku 1.5 spalanie dochodziło do 11.5 Pb /100, więc nawet 13 czy 16 w przyp. 2.5 nie jest wartoscią nadmiernie szokującą.
Aktualnie przy jeździe 3000-5500 w miescie moja GE KL pali ok 17litrów LPG/100 (z klimą). Po trasie jadąc tak srednio ok 140, czasem do 190-200kph srednio wychodzi 13-13,5LPG/100.
Fakt, ze mam ustawione "na bogato", zeby mazda szła, a nie w miejscu stała, bo nie kce miec muła palącego 2 litry mniej – to ma przede wszystkim zapindalać.
Pozdro
SM
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
Ciekawa pojemność zbiornika, tam jest bodajże 80 litrów
Pieciolitrowa, przedluzona "siodemka" miala zbiorniki okolo 102 litrow pojemnosci.
Nominalne spalanie w miescie okolo 23l/100km. Takze calkowicie mozliwe, ze po odrobinie szalenstwa srednio wyszlo 38l/100km.
Nie wiem jak w pozniejszych modelach, a te starsze mialy chwilowy wskaznik spalania tylko do 30l/100km. Mysle, ze ta V12 przy "depnieciu" bierze duzo wiecej niz 100/100.
Pozdrawiam
the right man in the wrong place...
Pieciolitrowa, przedluzona "siodemka" miala zbiorniki okolo 102 litrow pojemnosci
Fakt, potwierdzam, mój błąd.
Ale mi się wydaje że żeby średnio spalić 38 litrów to trzeba non stop do oporu cisnąć. Autem o tej mocy i o tych przyspieszeniach skończyło by się na pierwszy lepszym drzewie
Pozdrawiam
noo fakt oponki to treche sie zjarały, a co do spalania jak policzyłem to wyszło ok 38 litrów na 100 a co do paliwa to było pełano i wójaszek powiedził mi ze zatankował ponad 110 litrów wiec tak napisałem a na wskazniku spalania chwiowego to wskazówka cóś trzymała nie spadałą poniżej 25 litrów
moze 9i mam cieżką noge ale 5 litrów V12 to nie 2 litrówa mazda

GG# 706869<br>mazda 929, ambitna sztuka
!<br><br>
<b>www.mazdaspeed.pl</b><br>
<b>www.streetracers.pl</b>

<b>www.mazdaspeed.pl</b><br>
<b>www.streetracers.pl</b>
- Od: 6 sty 2004, 21:18
- Auto: Mazda 929 2.0i cupe
HERCIK napisał(a):Witam
No to mnie dobiłeś

- Od: 5 kwi 2004, 19:04
- Auto: Było....
626 Cronos 2,5 KL
M6 `02 2.0 DTI 120KM
jest Punto 1,2
będzie ... chyba 3 :)
witam mam problem mazdzina pali 13 litrow na polowie baku zrobilem 140 km a jezdze spokojnie,czasem tylk osie depnie ,czy to moze byc wina sondy bo jedna mam do wymiany i moze juz padla kompletnie bo wczesniej spalal normalnie
- Od: 31 sty 2006, 19:45
- Auto: mazda mx 3 1.8 v6
norbson tu masz praktycznie bliźniaczy temat: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ie+wysokie
Może tam znajdziesz odpowiedź
Może tam znajdziesz odpowiedź
- Od: 4 sty 2007, 17:31
Ja mam wszystko sprawne a jak spali mi w mieście koło 12 to jestem szczęśliwy.
Nie napisałeś czy spala Ci w mieście czy w trasie tyle.
Poza tym, zaczął się sezon zimowy.
Dmuchawa pewnie sobie grzeje, ogrzewanie tylnej szyby pewnie też włączone no i spala trochę więcej
Nie napisałeś czy spala Ci w mieście czy w trasie tyle.
Poza tym, zaczął się sezon zimowy.
Dmuchawa pewnie sobie grzeje, ogrzewanie tylnej szyby pewnie też włączone no i spala trochę więcej
W przypadku mojej to normalny wynik, oczywiście w mieście. Natomiast w trasie 8 l
- Od: 18 wrz 2008, 00:02
- Auto: Mazda MX 3 1.8 v6
moja przy spokojnej jezdzie w miescie pali niecale 12, a jak depne to ponad 13. Wiec to raczej normalka. Np. teraz w okresie zimowym na baku robie 300km i zaswieca sie rezerwa wiec tankuje. Dobrze ze paliwko stanialo :d