Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów
Mam prośbę do użytkowników M3 AT o podzielenie się uwagami odnośnie wymian ATF w swojej skrzynce.Czy ktoś robił już taką wymianę? jaki olej stosował?proszę tylko przeciwników wymiany oleju w AT o nie zabieranie głosu i nie wprowadzanie użytkowników w błąd. mazda zaleca do swoich skrzynek ATF M-V mam pytanko czy udało się komuś znaleźć godny zamiennik w naszym kraju?na zachodzie jest tego multum zarówno mobila, castrola valvolina itd. u nas w kraju to mizeria. w serwisach literek M-V (kosztuje 74-76zł) natomiast mi udało się znaleźć TOP 1 MV który jest ponoć świetnym olejem. Jest kompatybilny z mercon 5.czy ktos stosował może ten olej?może inny syntetyk i wszystko pracuje dobrze?proszę o podzielenie się uwagami.
- Od: 6 maja 2008, 13:12
- Auto: Mazda 3S 2.3L 2006
Ja mam co prawda 6-tke, ale też skrzynie, która wymaga M-V i rok temu jak ją kupiłem to też przerabiałem temat wymiany oleju w skrzyni. W końcu zdecydowałem się, za radami z forum mazdy z US wymienić na pełnego syntetyka, ale takiego który spełnia normy Mercon V. Wybrałem Midland Omnimatic (taki znalazłem u nas dostępny i taki też mi oferował jeden z serwisów mazdy w Trójmieście). Robiłem wymiane "połowiczną" (na jedną wymianę weszło niecałe 4 litry). Teraz jestem już po drugiej takiej wymianie i wszystko ładnie śmiga, a olej po mocnej eksploatacji latem był nawet w dobrym stanie.
- Od: 8 gru 2008, 12:06
- Auto: Mazda 6 2005 2.3 4AT
Tematy o olejach w automatycznych skrzyniach przy silnikach 2.3 i 3.0 (dział Eksploatacja):
=> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59638
=> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=49615
Wymiana oleju w ASB:
=> http://www.mazdaspeed.pl/web/warsztat/w ... iana_oleju
Powodzenia
=> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59638
=> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=49615
Wymiana oleju w ASB:
=> http://www.mazdaspeed.pl/web/warsztat/w ... iana_oleju
Powodzenia
to co jaki czas wymieniasz ten olej skoro jestes juz po drugiej wymiance? niewiem jak w 6-kach ale kiedys bylem przy wymianie oleju w 3-ce takze z silnikiem 2,3l i zeszlo 5l.z tego co pamietam skrzynka miesci 8l z kawaleczkiem i tak jak mowia statyczna wymiana do 70%.
to co jaki czas wymieniasz ten olej skoro jestes juz po drugiej wymiance?
Generalnie to wymieniam raz na rok, ale ze względu na większy przebieg tego lata niż planowałem i dlatego że przy poprzedniej wymianie tylko połowa została wymieniona to wymieniłem teraz po 10 miesiącach i 14 tys. mil. Generalnie mam taki doświadczenia ze Stanów, gdzie jeździłem parę razy autami do serwisów i tam każdy serwis namawia do jak najczęstszej wymiany, np. w chevrolecie zalecali mi nawet co 5 tys. mil. Fakt, że tam to są groszowe pieniądze, ale te auta (a były to samochody firmowe) dojeżdżały bez problemu po 200 tyś mil i nie było najmniejszych problemów ze skrzyniami...
? niewiem jak w 6-kach ale kiedys bylem przy wymianie oleju w 3-ce takze z silnikiem 2,3l i zeszlo 5l.
Też się zdziwiłem, że tak mało zeszło, nawet miałem przygotowane 5 litrów, ale za drugim razem było to samo: auto było rozgrzane, wymiana była razem z filtrem, a znów zeszło niecałe 4 litry.
Quaker State MULTI VEHICLE ATF ( spełnia DEXRON III/MERCON )
Najwyższej jakości uniwersalny olej do automatycznych skrzyń biegów.Typ A lub AA,Dexron,Dexron II,Dexron IIE,Dexron IIIH,Mercon,Mercon V,Caterpilar,TO-2,Allison C-4.[b]
U mnie śmiga i jest ok
Spełnia wymagania
Rozlewany w USA a nie u nas...
Troche przesadzacie z częstością wymiany tego oleju...
Najwyższej jakości uniwersalny olej do automatycznych skrzyń biegów.Typ A lub AA,Dexron,Dexron II,Dexron IIE,Dexron IIIH,Mercon,Mercon V,Caterpilar,TO-2,Allison C-4.[b]
U mnie śmiga i jest ok
Spełnia wymagania
Rozlewany w USA a nie u nas...
Troche przesadzacie z częstością wymiany tego oleju...
- Od: 5 cze 2008, 10:29
- Auto: Mazda 3 2,3l
johny tez zastanawiam sie nad olejem KWARKÓW o jakim piszesz. słyszalem same superlatywy.nie jest drogi i faktycznie rozlewany w stanach.
co do częstości wymiany to w stanach tak jest ze olej w automacie w amerykańskich furach szczegolnie wymienia sie tam bardzo często. osobiscie uwazam zew Polsce za duze daje sie odstepy miedzy wymianami i dlatego tyle jest problemow z tymi automatami. kto jezdzil automatami w stanach szczegolnie amerykanskimi furami ten doskonale wie jak jest.
co do częstości wymiany to w stanach tak jest ze olej w automacie w amerykańskich furach szczegolnie wymienia sie tam bardzo często. osobiscie uwazam zew Polsce za duze daje sie odstepy miedzy wymianami i dlatego tyle jest problemow z tymi automatami. kto jezdzil automatami w stanach szczegolnie amerykanskimi furami ten doskonale wie jak jest.
No właśnie ten Midland co użyłem to jest robiony na licencji Quarker State'a. Cytat ze strony midland.pl:
Gdy w 1995 roku amerykański koncern olejowy Quaker State decydował, komu w Europie powierzyć licencję na produkcje swoich olejów, wybór padł na szwajcarską firmę Oel Brack.
....
Produkty te pojawiły się też w Polsce. Na rynku polskim są obecne pod handlową nazwą "Midland", zastrzeżoną dla wszystkich produktów Oel Brack
Więc mamy w sumie jednoznaczną odpowiedz
Quaker State MULTI VEHICLE ATF
i powinno śmigać aż miło
Najlepiej zadzwonić do centrali w Polsce i zapytać się kto jest dystrybutorem w naszym regionie i sprowadza taki olej bez problemu... ( ja tak zrobiłem , we Wrocławiu jest hurtownia w której mają te oleje)
Olej zachwalał także Mechanik od skrzyń u którego kiedyś byłem,
żeby zapytać się czy dobry olej kupiłem...
Quaker State robi także dobre oleje do silników... jak będe wymieniał to pewnie zaleje...
Pozdrawiam
Quaker State MULTI VEHICLE ATF
i powinno śmigać aż miło
Najlepiej zadzwonić do centrali w Polsce i zapytać się kto jest dystrybutorem w naszym regionie i sprowadza taki olej bez problemu... ( ja tak zrobiłem , we Wrocławiu jest hurtownia w której mają te oleje)
Olej zachwalał także Mechanik od skrzyń u którego kiedyś byłem,
żeby zapytać się czy dobry olej kupiłem...
Quaker State robi także dobre oleje do silników... jak będe wymieniał to pewnie zaleje...
Pozdrawiam
- Od: 5 cze 2008, 10:29
- Auto: Mazda 3 2,3l
slyszalem ze wymiana oleju w AT to sie robi na dwie lub trzy wymianu oleju w silniku. CO prawda ja mam 6 z AT – 6 biegowym i przymierzam sie do wymiany, mam zakupiony juz MOPAR ATF ale mam problem z filtrem AT i tak mysle wymienic olej bez wymiany filtra czy jak??
- Od: 7 cze 2007, 08:51
Tom a filtra szukales na www.midparts.pl?
podzwoń także po kilku znanych serwisach od ASB w Polsce napewno któryś ci załatwi filtr.uszczelki nie kupuj bo to strata pieniedzy.mazda ma fabrycznie na silikon i lepiej na silikon przykrecic miske.uszczelka podatna na uszkodzenie i zab czasu a silikon daje wiecej pewnosci i bezpieczenstwa ze nic nie bedzie cieklo.a najlepiej jak juz chcesz uszczelke dodatkowo dac silikon i bedzie gitara.kiedys dzwonilem po paru takich kolesiach az dziw jakie czesci ludzie sa w stanie zalatwic.trzeba tylko dobrze sie zakrecic(podzwonic).maja praktycznie wszystko.dawno w tym nie siedzialem wiec nie mam juz kakretnych namiarow ale poradzisz sobie.jak sie czesto zmienia olej to ponoc filtr lepiej zmieniac co druga wymianke oleju i nie ma potrzeby za kazdym razem.ale jak kto woli.zalezy jaki filtr.jak masz filtr siatkowy ktory idzie na miske to wydaje mi sie ze nie trzeba go az tak czesto wymieniac alke jesli filtr ma inna budowe i np:mocowany jest do plyty sterowania to juz jest inna sprawa.dowiedz sie najpierw jaki filtr potrzebujesz.co do oleju to z tego co sie dowiedzialem to ponoc nie bedzie juz oficjalnej dystrybucji quaker states na rynek polski.oczywisie mozna go nadal kupic bo wiele firm ma zapchane magazyny tym towarem. nie pamietam dokladnie konkretow o co tam chodzilo.moze ktos mnie poprawi albo uzupelni.
ja osobiscie jestem cholermie zainteresowany TOP 1 ATF MV i cholera nie znam nikogo kto juz na tym jezdzil.jestem zdecydowany na zakup tylko narazie chce pogadac z kims kto to stosowal.ponoc cholernie dobre oleje.wcale nie takie tanie chociaz i tak tansze niz w serwisie dexelia.a nie wydaje mi sie zeby dexelia byla najlepszym olejem ATF zalecanym przez mazde.tak wiec jesli ktos stosowal TOP-a to prosze o porade[/b]
podzwoń także po kilku znanych serwisach od ASB w Polsce napewno któryś ci załatwi filtr.uszczelki nie kupuj bo to strata pieniedzy.mazda ma fabrycznie na silikon i lepiej na silikon przykrecic miske.uszczelka podatna na uszkodzenie i zab czasu a silikon daje wiecej pewnosci i bezpieczenstwa ze nic nie bedzie cieklo.a najlepiej jak juz chcesz uszczelke dodatkowo dac silikon i bedzie gitara.kiedys dzwonilem po paru takich kolesiach az dziw jakie czesci ludzie sa w stanie zalatwic.trzeba tylko dobrze sie zakrecic(podzwonic).maja praktycznie wszystko.dawno w tym nie siedzialem wiec nie mam juz kakretnych namiarow ale poradzisz sobie.jak sie czesto zmienia olej to ponoc filtr lepiej zmieniac co druga wymianke oleju i nie ma potrzeby za kazdym razem.ale jak kto woli.zalezy jaki filtr.jak masz filtr siatkowy ktory idzie na miske to wydaje mi sie ze nie trzeba go az tak czesto wymieniac alke jesli filtr ma inna budowe i np:mocowany jest do plyty sterowania to juz jest inna sprawa.dowiedz sie najpierw jaki filtr potrzebujesz.co do oleju to z tego co sie dowiedzialem to ponoc nie bedzie juz oficjalnej dystrybucji quaker states na rynek polski.oczywisie mozna go nadal kupic bo wiele firm ma zapchane magazyny tym towarem. nie pamietam dokladnie konkretow o co tam chodzilo.moze ktos mnie poprawi albo uzupelni.
ja osobiscie jestem cholermie zainteresowany TOP 1 ATF MV i cholera nie znam nikogo kto juz na tym jezdzil.jestem zdecydowany na zakup tylko narazie chce pogadac z kims kto to stosowal.ponoc cholernie dobre oleje.wcale nie takie tanie chociaz i tak tansze niz w serwisie dexelia.a nie wydaje mi sie zeby dexelia byla najlepszym olejem ATF zalecanym przez mazde.tak wiec jesli ktos stosowal TOP-a to prosze o porade[/b]
Moje pytanie dotyczy serwisówki "6" – moja jest z 2004 roku i przeglądałem wiele razy czynności serwosowe – zalecają zmieniać olej co pół roku lub 6000mil a jak się jeździ w Puerto Rico to co 4 miesiące jub 4000mil, ale – ito mnie dziwi nie ma nawet wzmianki kiedy zmienia się olej w skrzyni biegów – książka ma wyszczególnione wszystkie planowane przeglądy wymiany itp do 120 000 mil ale nic o wymianie oleju w ASB – czytam tu że wymianiacie olej nawet co 10 000km lub nawet co 10miesięcy – ale szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem o tak częstych wymianech w ASB – oczywiście nawet z pobytu w USA mówiono o wymianach ale co 60 000km lub nawet przy 100 000km a nawet że nie wymienia się oleju co potwierdził sam serwis chevroleta. A wiem że zbyt częste płukanie skrzyni wcale jaj nie pomaga.
Szkoda że tak mało jest fachowców od ASB w Polsce – nawet na palcach jednej ręki da się policzyć
– dosłownie.
Szkoda że tak mało jest fachowców od ASB w Polsce – nawet na palcach jednej ręki da się policzyć
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
wymiana oleju w ASB oraz jej częstotliwość jest wg. mnie indywidualną sprawą każdego użytkownika. Nie można ustalić dokładnie co ile km należy wymieniać olej w ASB. Zależy jak jeździsz autem, jaki olej zalewasz jaki masz typ skrzynki. Zależy to od wielu czynników. Każdy użytkownik jeżdżąc autem sam powinien zdecydować kiedy warto wymienić ATF. Serwisy mówiąc że oleju się nie wymienia mówią to z niewiedzy lub kłamią świadomie. ATF trzeba wymieniać. Czym częściej tym lepiej. Ale każdy decyduje sam. Jak uważasz że powinieneś wymienić po 60 tys. km to wymień po tym czasie. Ja uważam że 30tys. km to górna granica i nie ma co ryzykować. Wymiana wraz z olejem to małe pieniądze w stosunku do kosztów jakie zedrą z ciebie pseudo mechanicy od skrzynek za niby to naprawę. pozdrawiam.
Co do jakiejkolwiek naprawy skrzyni w polsce to znam tylko 3 mechaników w polsce od ASB – na szczęście jest jeden w Białymstoku (p. Grzyb o ile się nie mylę) – oczywiście czas oczekiwania nawet na zerknięcie jest ok 2-3 tyg ale się opłaca. Ja po zimie wymienię olej w ASB ale chyba co 10 000km nie ma co wymieniać bo nie jeździmy przecież z przyczepami po górach itp – a i się nie grzeje tak ten olej przy jeździe w normalnych warunkach.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Karwoś napisał(a):na szczęście jest jeden w Białymstoku (p. Grzyb o ile się nie mylę) – oczywiście czas oczekiwania nawet na zerknięcie jest ok 2-3 tyg
Możesz mi podać orientacyjną cenę za remont/naprawę na PW?
karwos powiem ci ze lepiej wydac te przysłowiowe 300zł na wymianę oleju co 30kkm niz poznac cennik Grzyba 
ciekawi mnie jak wymieniacie ten olej ? czy z uzyciem maszyny czy spuszczenie nalanie ?
bo samo spuszczenie nalanie nie powoduje wymiany oleju bo wiekszosc jest w Torque Converter ...
a jak sie robi przy uzyciu maszyny trzeba wymienic filter .. zreszta mazda nie zaleca uzywania maszyny
bo samo spuszczenie nalanie nie powoduje wymiany oleju bo wiekszosc jest w Torque Converter ...
a jak sie robi przy uzyciu maszyny trzeba wymienic filter .. zreszta mazda nie zaleca uzywania maszyny
krisek nie znam osobiście zakładu od ASB który używa maszyny, chociaż wiem że takie urządzenia istnieją. To nie Ameryka. Tutaj odkręcasz śrubę i spuszczasz olej potem odkręcasz miche, czyścisz, myjesz i odtłuszczasz miche wyciągasz filtr i zakładasz nowy. Miche skręcasz na silikon i po jakimś tam czasie zalewasz olejem. Tak jak mówisz wymienić można tylko połowę dlatego nie wyobrażam sobie jak można tak jak co poniektórzy wymieniać olej statycznie po okresie kiedy jego barwa przypomina olej silnikowy po dobrym przebiegu. taka wymiane można sobie w buty wsadzić. trzeba to robić regularnie z niedużymi odstępami czas.