GG jeździ na własnej płycie (rozstaw osi 2675 mm), GH... Szczerze nie wiem, ostatnio czytałem, że na zmodyfikowanej płycie z poprzedniego Mondeo
A ja od początku słyszę,że na zmodyfikowanej płycie z poprzedniego modelu (2725mm). Ponadto wg. danych technicznych (
http://www.wroom.pl/dane,techniczne.html ) Mazda 6 GH ma inny rozstaw osi niż Mondeo-zarówno obecne jak i poprzednie. Dodam, że dla Focusa i M3 wyniki się zgadzają, więc dane są raczej prawdziwe. O tym, że GH nie stoi na Mk4(choć niewiem jakie oznaczenie ma Mk3) świadczy spora różnica rozstawu i oznaczenie płyt (CD3-Mazda i EUCD-Ford). Ponadto w nie-szmatławej prasie (Auto Technika Motoryzacyjna) nie ma ani słowa, jakoby zawieszenia były wspólne (najnowszy numer-dość dokładny opis Mazdy 6 GH).Zawieszenie jest konstruowane właśnie z dużym uwzględnieniem konstrukcji płyty, ale kto tam wie- okaże sie przy naprawach, czy wahacze z Mondeo pasują do M6

.
domin1979 napisał(a):newbie napisał:
wtryskiwacze są elektromagnetyczne (czyli nie piezo) !
Plotki głosiły inaczej język
Ja czytałem obydwie wersje, ale chyba jednak zwyciężyła lepsza IMO opcja- elektromagnetyczne. Piezo działają na zasadzie zmiany kształtu pod wpływem przyłożonego napięcia (specjalne kryształy- np. tytanian baru) i wszystko jest pięknie dopóki nie spojrzymy na noty aut w nie wyposażonych ( Toyota Avensis 2.2 D4-D-ale tu nie wiem czy wszystkie, czy 2.0TDI CR koncernu VAG). Elektromechaniczne to stare dobre i dość niezawodne cewki/ solenoidy.
Globy napisał(a):bez 2-litrowego Diesla oferta będzie mizerna.
Z Accordem tak źle nie jest więc i Mazda sobie poradzi...
scorpix napisał(a):Mają kombi mają co do różnicy w cenie to masakra 15tys Peelenów dośpiewali sobie za tą jednostkę ysz
Kwestia akcyzy,a nie Mazdy...