Mazda 121 DB vs. Mazda 323 BG

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez yari » 22 mar 2005, 16:08

dziekuje :)
Forumowicz

Od: 15 mar 2005, 14:21
Auto: kosmetyczka

Postprzez malolatek38 » 23 mar 2005, 19:53

ja czesci do 121 kupuje w auto cars i tak za pasek rozrzadu rolke napinacza i pasek alternatora oraz filtr oleju zaplacilem okolo 140 dokladnie nie pamietam amorki tylne sa po 180 zeta swiece po 8 zeta .jesli chodzi o ceny napraw to . wymiana paska rozrzadu,paska alternatora i napinacza oraz oleju to suma 120 zeta. regulacja gaznika 30 zeta diagnostyka zawieszenia przod , tyl i hamulce 20 zeta.mysle ze to nie drogo. nio o to w Szczecinie
Forumowicz

Od: 8 mar 2005, 20:58
Auto: Mazda 121 rok 24 grudnia 1992

Postprzez malolatek38 » 23 mar 2005, 19:55

acha filtr powietrza za 24 zeta
Forumowicz

Od: 8 mar 2005, 20:58
Auto: Mazda 121 rok 24 grudnia 1992

Postprzez yari » 24 mar 2005, 09:23

dziekuje, kazda informacja jest dla mnie cenna :)
a kochani czy macie dostepna ksiazke napraw, badz instrukcje obslugi dla serwisu, albo cokolwiek, co traktuje o 121? a moze jakas knizke o danych, parametrach itd? mam na mysli cos wiecej, niz broszury handlowe, bardzo chetnie zaopatrzylbym sie w jakies materialy :) bo czuje, ze w ciagu kilku miesiecy autko nabede z radoscia :)
a moze /chodz czuje, ze to nieodpowiednie miejsce na taka propozycje/ udaloby sie zrobic jakis maly spocik w wawie z kims, kto z radoscia jezdzi 121 i podzielilby sie swymi uwagami? tym bardziej, ze wiosenka idzie i z przyjemnoscia mozna na ulice wyjechac? tak powiedzmy w kwietniu? jak moje ukochane autko wysunie sie z garazu?
Forumowicz

Postprzez Mayor » 24 mar 2005, 21:51

16 kwietnia jest spocik w Rykach, z Wawy niedaleko i bede tam swoja Madzia :D

a co do duzych wymagan, to mialem na mysli wyposazenie, takich wersji poprostu nie było :)
Forumowicz

Od: 17 gru 2004, 19:50
Auto: Mazda 121 1.4 16V CanvasTop

Postprzez Globy » 24 mar 2005, 23:47

Niestety Klub nie posiada katalogow i prospektow modelu DB, nie widzialem takowych w sieci. Z ksiazek dla uzytkownikow chyba jest na rynku pozycja "Sam naprawiam", ale musialbys skontaktowac sie bezposrednio z wydawca (poszukaj w internecie, "Sam naprawiam" jest konretna nazwa wydawnictwa), poniewaz watpie w dostepnosc tej publikacji w ksiegarniach. Poza tym bez mniejszego problemu mozna zakupic obcojezyczne wydania, jak tutaj => http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=6503

Dodatkowo ciekawostka => http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=7505

Co do wersji Cool Blue, kojarze mgliscie ten model, ale obecnie nie znalazlego niczego konkretnego dotyczacego takiej wersji 121. Nie wiem, czy wspomaganie bylo seria czy opcja, ale spotkalem je w wersji GLX. Typowe usterki – najlepiej przeleciec wzrokiem tematy w Warsztacie zwiazane z modelem ;) Ceny wahaja sie od 5 tysiecy za swiezo sprowadzone egzemplarze z poczatku produkcji do 12 tysiecy za schylek – i takim modelem w wersji z wtryskiem bym sie zainteresowal (przy czym jesli brak atrakcyjnych ofert na rodzimym rynku, do lata warto poswiecic troche dodatkowego czasu i sprowadzic samodzielnie porzadne auto oraz zaoszczedzic pieniadze – w UE wartosc auta wynosi od kilkuset do 2,5 tys. euro). Klimatyzacja i ABS byly w opcji, niestety polecam pozostawienie tej drugiej w sferze marzen z powodu trudnosci w znalezieniu odpowiedniego egzemplarza.

Ceny podstawowych materialow i podzespolow warto sprawdzic u dystrybutorow najpopularniejszych zamiennikow => http://moto.sklep.pl Moim zdaniem sa one przystepne, i zarowno ta droga, jak i przez ASO szybko dostepne. W tej drugiej wersji wbrew pozorom ceny podstawowych elementow jak filtry czy paski (kilkadziesiat zlotych) niewiele odbiegaja od zamiennikow i warto w nie zainwestowac ze wzgledu na wysoka jakosc i trwalosc. Klopot moze byc z elementami nadwozia, wszystko jest kwestia szczescia, czasu i ceny. Silnik – ok. 1000 zl, skrzynia 800 (?, praktycznie niezniszczalna), przebiegi rzedu 200k km nie stanowia dla tego samochodu wielkiego wyczynu. Uklad wydechowy jest dosc podatnym na awarie punktem Mazd, szczegolnie dobity na LPG, zawieszenie bywa zaniedbane w egzemplarzach krajowych. Zdarzaja sie drobne awarie, jak wybite laczniki stabilizatorow oraz zuzyte amortyzatory/sprezyny.

Auto jest ekonomiczne i naprawde bezawaryjne; ze wzgledu na komfort uzytkowania i ewentualny montaz instalacji gazowej postawilbym wlasnie na model z wtryskiem. LPG, przynajmniej z tematow na forum, jest tutaj tematem prostym do realizacji (mimo wszystko jak zawsze trzeba powierzyc sprawe odpowednio wykwalifikowanemu warsztatowi, temat na inna dyskusje). 121 ma przestronne wnetrze i wyjatkowy w historii motoryzacji pomysl na sedana w klasie B, dzieki czemu bagaznik nie smieszy pojemnoscia. Mysle, ze dobrze nadaje sie nie tylko do miejskiej dzungli – ale to juz niech potwierdza wlasciciele modelu :]

Dodatkowe informacje wyslalem na PW.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Mayor » 25 mar 2005, 14:13

Mam wersje GLX i niestety wspomgania brak, co do silnika to sie zgadza, 1.4 16V w Canvas Top :) a co do bagaznika, mieszcza sie bez problemu trzy opny 165/70/13, a po lekkim odchyleniu oparcia wchodza i 4 ;D (sprawdzane dzisiaj, bo zemieniałem gumy na letnie) :]
Forumowicz

Od: 17 gru 2004, 19:50
Auto: Mazda 121 1.4 16V CanvasTop

Postprzez yari » 25 mar 2005, 21:19

dziekuje, dziekuje, bardzo serdecznie dziekuje :)
temat opracowany bardzo ladnie i szeroko, dzieki Globy za PW :)

dziekuje Mayor za zaproszenie na spocik w rykach, kto wie,cieplo sie robi, trzeba autko z garazu, letnie oponki i zaczac zasysac wiosenne powietrze w stozek :)

dziekuje Wam wszystkim, i tak jak wczesniej wspominalem, zapewne pozostane troszkie na forum, jezeli pozwolicie, a gdy juz autko nabede, to niewatpliwie sie pochwale /mysle ze to lato bedzie okazja do nabycia, chyba ze przepisy sie zmienia ;)/
Forumowicz

Postprzez Spander » 29 mar 2005, 20:06

Ci którzy mają BG to mówia mu BG.Ci którzy mają DB to mówią ,że DB.JA doradzam wziąśc DB jest większa :)
I moim zdaniem ładniejsza :P 121 kojarzy mi się z kaczuszką :P
Początkujący

Od: 28 mar 2005, 21:48
Auto: matycznie...

Postprzez yari » 20 kwi 2005, 13:42

mnie rowniez, daltego mi sie podoba –>jest inna niz wiekszosc aut na ulicach :)
to bardzo istotne dla mnie kryterium ;)
Forumowicz

Postprzez yari » 11 lip 2005, 23:53

mam, po czasie zakupilem :)
piekna cukierkowa madzia 121 laguna blue 1.3 16v canvas top '93 :)
dobrze kojarze, ze to typ DB?
nabylem w hamburgu, uprzedze, ze kosztowala mnie 950euro + koszty oczywiscie :)
i, co najzabawiniejsze, majac dwanascie lat miala dwu wlascicieli: przez 11lat kobiete i ostatni rok ...kobiete :D:D:D
i nie jestem do konca zadowolony z tego tytulu /wnetrze utrzymane bardzo ladnie, ale powloka lakiernicza porysowana :| /
ma pare drobiazgow, ale jest slodziutka niczym cukiereczek ;)
oczywiscie szukam paru rzeczy do niej: amorki tyl, tarcza i klocki przod /tarcze i klocki calkie niedawno zmieniane, ale czuje, ze jedna tarcza jest skrzywiona.../, moze tez koncowki drazkow, bo niby luzow nie ma i nic nie stuka, ale kierownica ciezko kreci /no nie jestem drobny chlop!.../, ale moze to przez mniejsza sportowa kierownice /boze, nie wiem jak ta dziewczyna dawala sobie z tym rade!...
no i swieczki i kable WN, -jakie swiece polecacie? /marka/, i prosze mi powiedziec, kiedy myslicie zrobic rozrzad? autko ma 166kkm i jestem silnie sklonny w to uwierzyc, pod maska ma nawet ulotke o ostatniej wymianie oleju i nastepnej planowanej...

jestem przekonany, ze bez Waszej pomocy nie zakupilbym tego auta tak gladko, dlatego DZIEKUJE WAM WSZYSTKIM :) za rady i dobre slowo, wskazowki i sugestie, DZIEKUJE :)
Forumowicz

Postprzez strOOs » 13 lis 2007, 23:43

Witaj w klubie ;) U mnie tez DB wygrala z BG.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
Forumowicz

Od: 17 lis 2005, 00:24
Auto: 323F BJ FP LPG

Postprzez TALREP » 14 lis 2007, 21:54

o czlowieku, gleboko sie dokopales :)
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 16:30
Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r

Postprzez BratCukierka » 14 lis 2007, 22:43

strOOs napisał(a):U mnie tez DB wygrala z BG.

u mnie nie :D :P <diabełek>
Forumowicz

Od: 24 cze 2006, 20:21
Auto: Toyota Yaris Hybrid '19