Drgania nadwozia
witam
od pewnego czasu moja madzia zaczęła dziwnie drgać na postoju (w czasie jazdy zachowuje się idealnie)...nie dzieje sie to cały czas, ale dość często. drgania dochodzą do takiego stopnia, że jak położę klucze od domu w podłokietniku to je słysze jak brzęczą, a zagłówek pasażera widze jak drga...ogólnie drgania bardziej odczuwalne są po stronie prawej.
patrzyłem układ wydechowy, wydaje sie ok, obroty raczej tez (wskazówka obrotomierza jest na ostatniej kresce pod liczbą 1)...macie jakieś inne pomysły?? może to poduszka silnika??
pozdrawiam i czekam na reakcje bo dostaje szalu jak stoję w korkach :/
od pewnego czasu moja madzia zaczęła dziwnie drgać na postoju (w czasie jazdy zachowuje się idealnie)...nie dzieje sie to cały czas, ale dość często. drgania dochodzą do takiego stopnia, że jak położę klucze od domu w podłokietniku to je słysze jak brzęczą, a zagłówek pasażera widze jak drga...ogólnie drgania bardziej odczuwalne są po stronie prawej.
patrzyłem układ wydechowy, wydaje sie ok, obroty raczej tez (wskazówka obrotomierza jest na ostatniej kresce pod liczbą 1)...macie jakieś inne pomysły?? może to poduszka silnika??
pozdrawiam i czekam na reakcje bo dostaje szalu jak stoję w korkach :/
- Od: 7 lut 2008, 20:56
- Auto: Mazda 6 1,8 2002
no to widzę ze nie jestem sam :/ najgorsze ze to taka błacha sprawa a wqr...
wg mnie to u mnie jest tak: silnik wytwarza jakieś wibracje i niesie sie to po układzie wydechowym który przenosi je do kabiny...najbardziej faluje fotel pasażera, podłokietnik i czasem konsola... na zewnatrz jest taka cicha ze nie slychac jak pracuje silnik
umówiłem sie na środę na sprawdzenie co to może być, ale pewnie jak pojadę to wtedy będzie wszystko ok...
jak coś będę wiedział to dam znać
wg mnie to u mnie jest tak: silnik wytwarza jakieś wibracje i niesie sie to po układzie wydechowym który przenosi je do kabiny...najbardziej faluje fotel pasażera, podłokietnik i czasem konsola... na zewnatrz jest taka cicha ze nie slychac jak pracuje silnik
umówiłem sie na środę na sprawdzenie co to może być, ale pewnie jak pojadę to wtedy będzie wszystko ok...

jak coś będę wiedział to dam znać
Pawnik napisał(a):To 1,8 ma aż takie wibracje. Porażka
ale tylko czasem na zimnym silnilku – czyli przez 2 minuty po uruchomieniu
PS
Aluzje zrozumialem
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
witam
bylem dziś na serwisie..twierdza ze silnik jest ok..do poduch tez sie nie maja za bardzo co przyczepić :/ powiedzieli, że może to być faktycznie wina tej poduszki olejowej (przy rozrządzie z tego co pamiętam) ale nie koniecznie...sugerowali żeby wymianę zacząć od niej, a jak dalej drgania będą odczuwalne to wymienić tą po drugiej stronie...i teraz najlepsze cena takiej poduchy ok 800 zł + robocizna ok 150zł... twierdza ze zamienników nie ma...
może zna ktoś jeszcze jakieś warsztaty w Łodzi od japończyków godne polecenia bo bylem w "obzunie" i "proximie" i tam sie za mazdy raczej nie chca brac..
bylem dziś na serwisie..twierdza ze silnik jest ok..do poduch tez sie nie maja za bardzo co przyczepić :/ powiedzieli, że może to być faktycznie wina tej poduszki olejowej (przy rozrządzie z tego co pamiętam) ale nie koniecznie...sugerowali żeby wymianę zacząć od niej, a jak dalej drgania będą odczuwalne to wymienić tą po drugiej stronie...i teraz najlepsze cena takiej poduchy ok 800 zł + robocizna ok 150zł... twierdza ze zamienników nie ma...
może zna ktoś jeszcze jakieś warsztaty w Łodzi od japończyków godne polecenia bo bylem w "obzunie" i "proximie" i tam sie za mazdy raczej nie chca brac..
Pawnik napisał(a):To 1,8 ma aż takie wibracje. Porażka
mojej tam nic nie dolega,jak na razie nie mam zmartwien
-
Gość
witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem tej stronki i mam mały problem. Mam mazde 6 silnik 2.0 rok 2003 benzynka i miankowcie problem jest taki że podczas rozruchu samochodu mam drhania tapicerki wszystko czuć i nie wiem z czym to może być związane ale po przejechaniu iluś kilometrów drgania zmiejszają sie itp .Nie wiem myśle że to morze być wina już starego i przepalonego oleju proszę o pomoc kamil
Kamil22
- Od: 28 lis 2008, 00:01
- Auto: Mazda 6 2.0
Przenoszę do macierzystego działu i proszę o zapoznanie się z Regulaminem – wątki nazywamy, uzupełniając Opcjonalny opis o model i typ silnika oraz rok produkcji
Musisz podać więcej szczegółów, czy drgania występują na biegu jałowym od momentu uruchomienia, czy coś "dzwoni", czy nikną w miarę wzrostu prędkości obrotowej silnika? Wstępnie stawiam na poduszki, ale bez mechanika się nie obejdzie. Jaki przebieg ma auto?
Musisz podać więcej szczegółów, czy drgania występują na biegu jałowym od momentu uruchomienia, czy coś "dzwoni", czy nikną w miarę wzrostu prędkości obrotowej silnika? Wstępnie stawiam na poduszki, ale bez mechanika się nie obejdzie. Jaki przebieg ma auto?
Witam ponownie za ogólny błędy i składnie przepraszam. Więc samochód ma przebieg 80 tyś km drgania występują ogólnie na tapicerce tak jakby plastik się trząsł lusterko także a to wszystko jest wtedy kiedy samochód jakiś czas nie był na chodzie tzn 5 godzin ale jak już powiedzmy przejadę do 10 km wszystko zaczyna uspokajać się czy wyciszać proszę o pomoc Kamil
Kamil22
A czy drży wajcha biegów, kierownica, pedały, czy tylko niektóre elementy plastikowe?
Przede wszystkim to drży plastik czyli ogólnie cały przód że nie ukrywam że słychać to !ale i także drży kierownica ale to delikatnie a ale najbardziej można wszystko zauważyć na podstawie do telefonu który jest przyczepiony z boku całej płyty tam gdzie mam przyciski do odtwarzacza i klimatronika tzn przycisków i pokręteł
!!

Kamil22
polecam obejrzec uchwyty silnika
dwa boczne(pod zb. wody i pod filtrem powietrza
no i jeden pod motorem
i jesli one sa okay,
to raczej jest to powiazane z wtryskiem paliwa,(wtryski-sterowanie),
ktory jest niepoprawny i wtedy kolebie motorem (drgania)
powodz.
E
dwa boczne(pod zb. wody i pod filtrem powietrza
no i jeden pod motorem
i jesli one sa okay,
to raczej jest to powiazane z wtryskiem paliwa,(wtryski-sterowanie),
ktory jest niepoprawny i wtedy kolebie motorem (drgania)
powodz.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Ok dziękuję za informacje postaram sie spr ale czy sam dam rade to usterke naprawić to wątpliwa sprawa w tych spr jestem cieniutki
Kamil22
wujek_loki19 napisał(a):Ok dziękuję za informacje postaram sie spr ale czy sam dam rade to usterke naprawić to wątpliwa sprawa w tych spr jestem cieniutki
dwie gorne poduszki dasz rade sam wymienic,
jesli wiesz ja odkrecac sruby i jak przytrzymac motor przy ewentualnej wymianie....itp.
ta dolna jest gorzej dostepna,
bo trzeba zanurkowac pod auto jesli nie masz kanalu lub podnosnika,
jesli to wina motoru: to polecam doswiadczonego mech.
a najlepiej tester
pozdr
E.
Ostatnio edytowano 2 wrz 2009, 12:23 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
U mnie tez silnik pracuje juz wmiare równo ale jeszcze sie telepie auto delikatnie
I ja tez chyba powinieniem sie do tego zabrac
Jak rozpoznac czy poducha jest dobra czy zużyta ? jedną mozna zobaczyc jak wyjmie sie aku i podstawke . Jak bede w polsce to wezme sie ogulnie za Mazde bo mam gdzies nieszczelny przewód od podcisnienia i syczy mi po prawej strony silnika
:(:(
- Od: 9 lip 2008, 21:01
- Auto: Mazda 6 Ts2 SL
magicadm napisał(a):Obstawiam na 99% poduszkę olejową od strony rozrządu
..u mnie padła i są te same objawy + gratis= buczenie powyżej 3,5 tys obr/min
Łoj, sypie Ci się coś maździocha. Poduchy padają w tak lekkim i słabym silniku. Dziwne
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!