hej,
kupiłem wedlug tego co wyszukałem na forum felgi 14 do swojej premacy 03 2,0 DiTD,
felgi sa oryginalne mazdy o parametrach 14 x 5 1/2, ET 45 i srednica otworu 67, felgi mialy byc na zime, wlasnie wrocilem z warsztatu gdzie okazało sie ze felgi nie pasuja , haczą o szczeki hamulcowe, sprawdzalem z przodu i z tyłu, oryginalnie mam felgi 15 na lato ale w instrukcji jest opis ze mozna 14 stosowac, zresztą forumowicze tez tak radzą postąpić na zime. No i własnie zostałem dosłownie " na lodzie" z felgami i nowymi dunlopami czternastkami. Macie moze jakies sugestie ? , dodam ze na oko widac ze felgi gdyby nie szczeki to by spokojnie daly sie załozyc...
felgi 14 do premacy nie pasują...ale dlaczego ?
Strona 1 z 1
- Od: 4 wrz 2008, 19:46
- Auto: Mazda Premacy 2,0 DiTD 2003
rubi napisał(a):w instrukcji jest opis ze mozna 14 stosowac
kupiłeś alu czy stalowe?
Możesz zacytować ten fragment z instrukcji?
Od jakiego modelu to felgi (wrzuć foto).
te niepasujace mam stalowe 14 cali. dzwonilem wlasnie do dygi i wyprzedzil mnie z informacja ze to szczeki haczą o felge pewnie, widac ze zna temat i powiedział ze to wina nieoryginalnyvh felg. Te co ja kupilem uzywki byly przedstawianer jako oryginał, maja nalepki mazda ale pewnosci nie mam bo jakiegos logo to wybitego nie maja. tutaj przesylam link do nich :
http://allegro.pl/item459946772_mazda_f ... _et45.html
ASO chce 244 za sztuke i podobno oprocz tych parametrow powyzszych felgi powinny miec parametr O = 50. wydaje mi sie ze jakby mialy wieksze wybrzuszenie to by wskoczyły.
ten fragment z instrukcji to :
Przepisuję z brief'u dla premacy z 2003 cp19
14 X 5 1/2jj ET 45mm –> opony 185/65r14 85s otwór 67.
15 x 6jj ET 50mm –> opony 195/55r15 84s
macie jakies sugestie ?
thx.

ASO chce 244 za sztuke i podobno oprocz tych parametrow powyzszych felgi powinny miec parametr O = 50. wydaje mi sie ze jakby mialy wieksze wybrzuszenie to by wskoczyły.
ten fragment z instrukcji to :
Przepisuję z brief'u dla premacy z 2003 cp19
14 X 5 1/2jj ET 45mm –> opony 185/65r14 85s otwór 67.
15 x 6jj ET 50mm –> opony 195/55r15 84s
macie jakies sugestie ?
thx.
ET (offset lub inaczej odsadzenie) felgi
Odsadzenie informuje o odległości płaszczyzny symetrii felgi od płaszczyzny montażowej – podawana w mm. ET jest charakterystyczny dla każdego modelu felgi a nie modelu samochodu. Offset może mieć wartości zarówno dodatnie jak i ujemne i informuje o położeniu koła we wnęce nadkola. Im większe ET, tym felga głębiej schowana w nadkole.
Faktycznie dziwna sprawa briefy Mazdy Premacy podają do felg 14-tek nastepujacy parametr
14x5,5 JJ P=114/O=45
Moze zmierz offset – moze nie posiadają tego odsadzenia 45mm....?
Sprawdziłem we wszystkich sobie mozliwych żródłach – felgi stalowe o opisanych parametrach muszą pasowac.Mówi o tym również posiadany przeze mnie katalog Premacy wydany na skandynawskie kraje.
Moze masz tarcze tunningowane????(wieksze) Jaka to wersja Mazdy ? Ex,Activ czy inna?
Odsadzenie informuje o odległości płaszczyzny symetrii felgi od płaszczyzny montażowej – podawana w mm. ET jest charakterystyczny dla każdego modelu felgi a nie modelu samochodu. Offset może mieć wartości zarówno dodatnie jak i ujemne i informuje o położeniu koła we wnęce nadkola. Im większe ET, tym felga głębiej schowana w nadkole.
Faktycznie dziwna sprawa briefy Mazdy Premacy podają do felg 14-tek nastepujacy parametr
14x5,5 JJ P=114/O=45
Moze zmierz offset – moze nie posiadają tego odsadzenia 45mm....?
Sprawdziłem we wszystkich sobie mozliwych żródłach – felgi stalowe o opisanych parametrach muszą pasowac.Mówi o tym również posiadany przeze mnie katalog Premacy wydany na skandynawskie kraje.
Moze masz tarcze tunningowane????(wieksze) Jaka to wersja Mazdy ? Ex,Activ czy inna?
Panie Boże. Dziękuję Ci za bezpośredni wtrysk podtlenku azotu, chłodnice międzystopniowe, turbosprężarki z łożyskami kuIkowymi i tytanowe sprężyny zaworu.
Amen.
Amen.
nie jestem pewien czy mi sie prawidlowo udlao zmierzyc ET,ale wg rysunku ktory mam, wyszlo by ze to jest ok. 45 mm.
http://www.tirerack.com/images/wheels/tech/offset.gif
zreszta na feldze jest wybite ET 45, wydaje mi sie ze to wina tego perferowanego wybrzuszenia, jakby bardziej było wypukle na zewnotrz to by zaciski hamulcowe nie dotykały. Tarcze jak cale uklady hamulcowe mam raczej fabryczne takie jak żółtki standardowo daja, przynajmniej nie wyglada nic tuningowo. zmienialem juz klocki i pasuja oryginalne, mierzylem tarcze i wszystko gra. w ASO kolega mowi ze sprowadzi 14 oryginalne i napewno beda pasować, tylko za tą cene to bym kupil alumy z czym on sie zgadza i zrobilby to na moim miejscu. Poszukalem i 14 o takich parametrach nie ma wsrod aluminiowych. czyli 15 alu lecz tu felgi sa najmniejsze 6,5 cala a oryginalnie sa 6 , pewnie znowu beda jaja
. no i oponki znow nowe drozsze a 14 calowe mi zostana
. cholera wie co z tym zrobic ... aha mam mazde prmacy po lifcie 7 osobowa tą bez rellingow.
http://www.tirerack.com/images/wheels/tech/offset.gif
zreszta na feldze jest wybite ET 45, wydaje mi sie ze to wina tego perferowanego wybrzuszenia, jakby bardziej było wypukle na zewnotrz to by zaciski hamulcowe nie dotykały. Tarcze jak cale uklady hamulcowe mam raczej fabryczne takie jak żółtki standardowo daja, przynajmniej nie wyglada nic tuningowo. zmienialem juz klocki i pasuja oryginalne, mierzylem tarcze i wszystko gra. w ASO kolega mowi ze sprowadzi 14 oryginalne i napewno beda pasować, tylko za tą cene to bym kupil alumy z czym on sie zgadza i zrobilby to na moim miejscu. Poszukalem i 14 o takich parametrach nie ma wsrod aluminiowych. czyli 15 alu lecz tu felgi sa najmniejsze 6,5 cala a oryginalnie sa 6 , pewnie znowu beda jaja
rubi, jeśli masz wersję 7-osobową to tylko felgi 15"
Tylko w 5-osobowych można było stosować 14"
Nie ma tu znaczenia czy to diesel czy benzyna.
Tylko w 5-osobowych można było stosować 14"
Nie ma tu znaczenia czy to diesel czy benzyna.

Oleje Mazda Dexelia i Honda, części, akcesoria i materiały eksploatacyjne do samochodów osobowych___ sklep@dexelia.pl, tel: 505 949 900, → SKLEP DEXELIA←
- Od: 21 sie 2007, 10:05
- Auto: Mazda 5 2.0B 2007
wychodzi na to ze masz rację , tylko pokaż mi to w mojej instrukcji
albo gdziekolwiek gdzie to jest napisane ...
Nie potrafię Ci nic takiego wskazać w instrukcji ale tak jest...

Oleje Mazda Dexelia i Honda, części, akcesoria i materiały eksploatacyjne do samochodów osobowych___ sklep@dexelia.pl, tel: 505 949 900, → SKLEP DEXELIA←
- Od: 21 sie 2007, 10:05
- Auto: Mazda 5 2.0B 2007
Zgłebiłem ten problem.Napiszę bo moze to wszystko prawda i komuś się przyda. W ślad za niemieckim folderem Mazdy Premacy wersji poliftingowej 2001---->
Exclusive 1,9 – 74KW benzyna ------ 5J x 15 /195/55
2,0 -74kW diesel -------5 1/2 JJ x 14/185/65
Jak mi wiadomo z katalogu nie było wersji Exclusive dla 7 osób
-----------------------------------------------------------------------------
Active 1,9 -74 kW benzyna --------6 JJ x 15 /195/55
2,0- 96 kW benzyna ------- 6 JJx 15/195/55 (manual i automat)
2,0- 74 kW diesel ------- 6 JJ x 15/195/55
Tylko wersja Active wystepuje w opcji 7 osobowej
Podsumowujac 14" felg do tej wersji nie zaleca sie.I tu moze być wyjasnienie problemu.
------------------------------------------------------------------------------
Sportive 2,0 -96 kW benzyna ------ 6JJx 16 /195/50
-------------------------------------------------------------------------------
Tyle znalazłem w oryginalnym niemieckim katalogu Premacy.
Pod tym opisem jest przestroga ,że inne rozmiary nie sa do tych modeli zalecane.
Moze Yard wklei do poradnika coby szukac nie trzeba było na przyszłosć.
To najbardziej precyzyjna informacja jaką udało mi sie znależć.
Exclusive 1,9 – 74KW benzyna ------ 5J x 15 /195/55
2,0 -74kW diesel -------5 1/2 JJ x 14/185/65
Jak mi wiadomo z katalogu nie było wersji Exclusive dla 7 osób
-----------------------------------------------------------------------------
Active 1,9 -74 kW benzyna --------6 JJ x 15 /195/55
2,0- 96 kW benzyna ------- 6 JJx 15/195/55 (manual i automat)
2,0- 74 kW diesel ------- 6 JJ x 15/195/55
Tylko wersja Active wystepuje w opcji 7 osobowej
Podsumowujac 14" felg do tej wersji nie zaleca sie.I tu moze być wyjasnienie problemu.
------------------------------------------------------------------------------
Sportive 2,0 -96 kW benzyna ------ 6JJx 16 /195/50
-------------------------------------------------------------------------------
Tyle znalazłem w oryginalnym niemieckim katalogu Premacy.
Pod tym opisem jest przestroga ,że inne rozmiary nie sa do tych modeli zalecane.
Moze Yard wklei do poradnika coby szukac nie trzeba było na przyszłosć.
To najbardziej precyzyjna informacja jaką udało mi sie znależć.
Panie Boże. Dziękuję Ci za bezpośredni wtrysk podtlenku azotu, chłodnice międzystopniowe, turbosprężarki z łożyskami kuIkowymi i tytanowe sprężyny zaworu.
Amen.
Amen.
Strona 1 z 1