błąd sondy lambda i duszenie silnika
Strona 1 z 1
Witam pali mi się kontrolka od sondy lambda (ale sonda jest wporzadku) poza tym auto się dusi. Nie ma siły jechać więcej niż 90. Przy wciskaniu pedału gazy auto jakby hamuje,skacze dopiero gdy lekko zdejmuje noge to auto powoli zaczyna jechać dalej. Problem zaczął się prawdopodobnie po zatankowaniu paliwa. Ktoś miał podobne objawy?
- Od: 15 lis 2008, 17:11
- Auto: mazda 323f, 1.6benzyna, 2001r
tak to kontrolka silnika. Mechanik podłączył pod komputer i stwierdził że wykazuje błąd sondy lambda. Wydaje mi się że te objawy nasilają się jak jest końcówka paliwa.... teraz mam pół baku i auto jeździ super a wczoraj była końcówka i się zaczęło.
- Od: 15 lis 2008, 17:11
- Auto: mazda 323f, 1.6benzyna, 2001r
ja wiem że ta kontrolka to nie tylko sonda lambda może być uszkodzona, lecz również zawór EGR lub czujnik spalania stukowego.
u mnie problem nierozwiązany od 3 lat
u mnie problem nierozwiązany od 3 lat

- Od: 9 kwi 2005, 21:00
- Auto: Mazda 3 BL 1.6 2013; Mazda 3 BL 2.0 Disi 2012;
była;Mazda3 1.6 Active 2006 & Mazda3 2.0 Sport 2009
323F BJ 2.0 FS Sportive '01
Komputer "mówi" co mu się wydaje być uszkodzone. Konkretnie, jaki sygnał jest zły. "Błąd sondy" to jest zwykle niewłaściwy skład spalin. Może to być spowodowane błędnymi wskazaniami sondy, ale również błędną reakcją na dobrą sondę ... Procedura "naprawcza" przewiduje wymianę – jeśli problem ustąpi, to nie ma problemu. Jeśli nie, szukamy dalej.
gerz50, błąd czujnika spalania stukowego na 99% oznacza padnięty czujnik – moje auto po wymianie dokonanej przez Jaksę lepiej jeździ i mniej pali. Warto to naprawić.
pozdrawiam, tomek
gerz50, błąd czujnika spalania stukowego na 99% oznacza padnięty czujnik – moje auto po wymianie dokonanej przez Jaksę lepiej jeździ i mniej pali. Warto to naprawić.
pozdrawiam, tomek
- Od: 8 kwi 2008, 16:02
- Auto: 323f BJ ZM A/T
Wymieniane było w pakiecie z innymi rzeczami (olej, cewki) w warsztacie autojaksa – nie zanotowałem ceny za sam czujnik. Zadzwoń i zapytaj.
Objawy – mała moc w zakresie 2000-3500rpm. Przy skrzyni automatycznej było to nawet dość wkurzające. Też się trochę "przytykał" po wciśnięciu gazu, ale po ułamku sekundy zaczynał jechać bez zmniejszania nacisku na pedał.
pozdrawiam, tomek
Objawy – mała moc w zakresie 2000-3500rpm. Przy skrzyni automatycznej było to nawet dość wkurzające. Też się trochę "przytykał" po wciśnięciu gazu, ale po ułamku sekundy zaczynał jechać bez zmniejszania nacisku na pedał.
pozdrawiam, tomek
- Od: 8 kwi 2008, 16:02
- Auto: 323f BJ ZM A/T
Miałem identyczny problem. Na kompie wykazywało mi na sondzie złą mieszanke. Pechowo nikt w Szczecinie nie wiedział co to może być a auto coraz słabiej ciągnęło. Przez pewien czas miałem tak samo, tzn. przy duzej ilosci paliwa jeszcze jakoś szło a jak było mnie to była ruletka. W Poznaniu wystarczyło mechanikowi 2h i naprawił wszystko. Okazało się, że były pozapychane wtryskiwacze. Przeczyścił je na maszynie. I działa już z 4-5 miesięcy bez większej zamuły
EDIT: U mnie było tak, że np tocząc się na 1 wciskałem gaz do oporu i powoli auto sie rozpędzało z czkawką i gdzieś około 4 tys obrotow odpuszczalo i plynnie szlo juz do konca.
EDIT: U mnie było tak, że np tocząc się na 1 wciskałem gaz do oporu i powoli auto sie rozpędzało z czkawką i gdzieś około 4 tys obrotow odpuszczalo i plynnie szlo juz do konca.
- Od: 19 mar 2008, 15:50
- Auto: 323F BJ 2002 1.6
Napisałem ci chyba na PW
EDIT: Kurde musiałem coś źle kliknąć bo wiadomość czekała na wysłanie.
Moto-Service
Marek Hofman
ul. Świerkowa 15
61-472 Poznań
tel 061 8301042
Nawet jeśli to nie będą wtryski to jest szansa, że tam znajdą co jest problemem.
Wcześniej musisz zadzwonić i się umówić bo z tego co widziałem mają tam spory ruch
Pan wziął Mazde i przejechał się ze mną po okolicy. Wczesniej ojczym tam jeździł ze swoją Vectrą która lubiała wyczyniać jakieś głupie motywy,
EDIT: Kurde musiałem coś źle kliknąć bo wiadomość czekała na wysłanie.
Moto-Service
Marek Hofman
ul. Świerkowa 15
61-472 Poznań
tel 061 8301042
Nawet jeśli to nie będą wtryski to jest szansa, że tam znajdą co jest problemem.
Wcześniej musisz zadzwonić i się umówić bo z tego co widziałem mają tam spory ruch
Pan wziął Mazde i przejechał się ze mną po okolicy. Wczesniej ojczym tam jeździł ze swoją Vectrą która lubiała wyczyniać jakieś głupie motywy,
- Od: 19 mar 2008, 15:50
- Auto: 323F BJ 2002 1.6
Chyba cewka ? U mnie bylo podobnie na autostradzie brak mocy max 90km/h. Przy malej predkosci telepalo samochodem. Niespalone paliwo idze do ukladu wydechowegi i stad blad sady-mieszanki niespalonej.
- Od: 25 sty 2009, 17:41
- Auto: 323F BJ, 1.6 sporty, 2001 r.
Strona 1 z 1