Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
Za drogo. Potrzebuję zwykły "przechowywacz" obiektywu i trzech szkieł na ramieniu... nie dam 200zł za torbę 
Dziś zakupiłem szkiełko: Sigma 70-300mm DG. Zrobiłem mały test. Do tego celu zadrukowałem kartkę papieru A4 liniami poziomymi i pionowymi (tak, ze tworzą drobne kwadraciki) I co wyszło? Ja widzę, że szkiełko cierpi na BF. Nie znam się na sprzęcie od strony technicznej, więc wolę się upewnić i spytać kogoś na forum, kto ma choć podstawowe pojęcie w tym zakresie. Poniżej foto

- Od: 19 lut 2007, 00:07
- Auto: Mazda 1.3 323P 16V
A na co ostrzyłeś? Góra tej zaślepki znajduje się bliżej niż dół (uchwyt) patrząc z tej perspektywy. Nie prościej zrobić zdjęcie leżącej na stole linijki? Oczywiście jedno zdjęcie to za mało na wydanie jakiejś opinii. Czytałem, że Sigmy mają dość loteryjny AF, nie wiem jak ten model.
Kurcze... W czwartek wysłali mi paczkę i do dziś nie doszła, a już liczyłem, że będę miał aparat na weekend
Sprawdziłem na stronie firmy kurierskiej, że z Gliwic paczka pojechała do – Krakowa! Od dziś rana jest w Rybniku, ale przywieźć już się im nie chciało. Ciekawe czy chociaż w poniedziałek będzie. Następnym razem sam pojadę do Tarnowskich Gór i odbiorę osobiście...
Kurcze... W czwartek wysłali mi paczkę i do dziś nie doszła, a już liczyłem, że będę miał aparat na weekend
- Od: 15 kwi 2007, 23:30
- Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97
ostrzyłem na krawędź środkowej, kwadratowej części zaślepki. Chciałem użyć wspomnianej przez Ciebie linijki, ale niestety takowej w domu nie posiadam
dlatego wydrukowałem kartkę z liniami. W poniedziałek kupię linijkę i zrobię dokładniejszy test.
P.S. Pewnie korzystasz z usług firmy UPS. Te cwaniaczki mają taki zwyczaj, że po pierwsze nie podadzą Ci na centrali numeru telefonu do kuriera, a po drugie paczka wcale nie musi dotrzeć do Ciebie na drugi dzień (hehe). W soboty kurierzy raczej nie pracują (tylko nieliczni, ale wożą przesyłki tylko i wyłącznie do firm. Ja pracując w GLSie jako kurier wszystkie soboty miałem wolne. Ogólnie robota do bani
P.S. Pewnie korzystasz z usług firmy UPS. Te cwaniaczki mają taki zwyczaj, że po pierwsze nie podadzą Ci na centrali numeru telefonu do kuriera, a po drugie paczka wcale nie musi dotrzeć do Ciebie na drugi dzień (hehe). W soboty kurierzy raczej nie pracują (tylko nieliczni, ale wożą przesyłki tylko i wyłącznie do firm. Ja pracując w GLSie jako kurier wszystkie soboty miałem wolne. Ogólnie robota do bani
rubenjames to wydrukuj i sprawdz:
http://focustestchart.com/focus21.pdf
Jak Ci wyjdzie zly focus to na gwarancje, a jak kupiles uzywke to musisz:
a) przyzwyczaic
b) sprzedac dalej
Sigmy juz tak maja (Tamron zreszta tez), ze nalezy je sprawdzic przy zakupie.
http://focustestchart.com/focus21.pdf
Jak Ci wyjdzie zly focus to na gwarancje, a jak kupiles uzywke to musisz:
a) przyzwyczaic
b) sprzedac dalej
Sigmy juz tak maja (Tamron zreszta tez), ze nalezy je sprawdzic przy zakupie.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
Ciekawy test. Wprawdzie nic rewolucyjnego, ale na pewno ułatwia pomiary.
Co do firmy kurierskiej to chodzi akurat o DPD. Mam nadzieję, że jak tak długo to wozili to przynajmniej obchodzili się jak z jajkami – innej myśli nie dopuszczam
Co do firmy kurierskiej to chodzi akurat o DPD. Mam nadzieję, że jak tak długo to wozili to przynajmniej obchodzili się jak z jajkami – innej myśli nie dopuszczam
TEST ciekawy, dzięki strOOs!
przedstawiam dwa zdjęcia z testu:
Czacha uwierz mi, że nikt nie będzie się delikatnie obchodził z paczkami na sortowni. Najgorzej jest, jak paczki jadą wahadłem do głównej sortowni. Wrzucane są na kontener, nie zwraca się uwagi na wagę i gabaryty, oraz ostrzeżenia na paczkach typu "uwaga szkło" Liczy się to, aby kontener był szybko załadowany/rozładowany oraz paczki jak najszybciej dostarczone do klienta. Kiedy kurierowi nie "przypasuje" w danym dniu trasa (np będzie miał jednego klienta gdzieś w niewygodnym miejscu w swoim rejonie, to paczka ląduje zazwyczaj za fotelem kierowcy i wraca na magazyn z adnotacją "nie zastano adresata. Wypisano awizo"
Tak pracują kurierzy w naszym kraju (oczywiście nie będę wrzucał wszystkich do jednego wora)
przedstawiam dwa zdjęcia z testu:

Czacha uwierz mi, że nikt nie będzie się delikatnie obchodził z paczkami na sortowni. Najgorzej jest, jak paczki jadą wahadłem do głównej sortowni. Wrzucane są na kontener, nie zwraca się uwagi na wagę i gabaryty, oraz ostrzeżenia na paczkach typu "uwaga szkło" Liczy się to, aby kontener był szybko załadowany/rozładowany oraz paczki jak najszybciej dostarczone do klienta. Kiedy kurierowi nie "przypasuje" w danym dniu trasa (np będzie miał jednego klienta gdzieś w niewygodnym miejscu w swoim rejonie, to paczka ląduje zazwyczaj za fotelem kierowcy i wraca na magazyn z adnotacją "nie zastano adresata. Wypisano awizo"
rubenjames dokladnie – dlatego ja korzystam glownie z uslug poczty polskiej – place mniej a jakosc obslugi taka sama lub wyzsza + to, ze pocztowcy maja dodatkowa oplate za to ze dostarcza paczke. Jak ma do objechania jedno osiedle to nawet zostawia mi na awizo numer telefonu i dzwonie po pracy do niego coby podjechal do mnie ponownie i zostawil paczke
A co do fotek to masz lekki FF (front focus), tragedii wg mnie nie ma
A co do fotek to masz lekki FF (front focus), tragedii wg mnie nie ma
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
strOOs ja też tylko i wyłącznie korzystam z usług Poczty Polskiej, a dokładnie z Pocztexu. Jak dla mnie są rewelacyjni w swych usługach. A jeszcze 2 lata temu miałem o nich złe zdanie, pracując w GLS.
A co do obiektywu, jeżeli mówisz, że nie ma tragedii, to się cieszę. To dam sobie z nim spokój. Co prawda jest nowy, na gwarancji, ale jeżeli nie jest źle, to nie będę Sigmie zawracał głowy
A co do obiektywu, jeżeli mówisz, że nie ma tragedii, to się cieszę. To dam sobie z nim spokój. Co prawda jest nowy, na gwarancji, ale jeżeli nie jest źle, to nie będę Sigmie zawracał głowy
rubenjames zalezy co chcesz nim trzepac
Ale nastepny moze ostrzyc w duzo gorszym zakresie.
Nie znam parametrow zdjecia (ustawien obiektywu itd) ale uwazam ze i tak dobrze weszlo – obiekt prawie caly wszedl w ostrosc. Ciemne szklo, wiec szalu nie ma, nawet jak srednio wyostrzy to wszystko wejdzie w ostre pole.
Jakbys mial f/1.2 lub f/1.8 to wtedy nalezy sie martwic o kazdy milimetr..
Ale nastepny moze ostrzyc w duzo gorszym zakresie.
Nie znam parametrow zdjecia (ustawien obiektywu itd) ale uwazam ze i tak dobrze weszlo – obiekt prawie caly wszedl w ostrosc. Ciemne szklo, wiec szalu nie ma, nawet jak srednio wyostrzy to wszystko wejdzie w ostre pole.
Jakbys mial f/1.2 lub f/1.8 to wtedy nalezy sie martwic o kazdy milimetr..
strOOs jeżeli chodzi o parametry, to wygląda to następująco:
– obiektyw Sigma 70-300mm DG Makro
– zdjęcie robione na ogniskowej 300mm w trybie makro
– oświetlenie: wbudowana lampa TTL
– aparat na statywie z odległości ok 2 m (bliżej już nie dało, kończył się zakres ostrości)
– czas: 1/60, przysłona: 5/6
– fotografowałem w trybie preselekcji przysłony
– obiektyw Sigma 70-300mm DG Makro
– zdjęcie robione na ogniskowej 300mm w trybie makro
– oświetlenie: wbudowana lampa TTL
– aparat na statywie z odległości ok 2 m (bliżej już nie dało, kończył się zakres ostrości)
– czas: 1/60, przysłona: 5/6
– fotografowałem w trybie preselekcji przysłony
Poczekaj, może trzeba go "dotrzeć"
Nowy Olympus będzie miał funkcję zaprogramowania korekty FF / BF dla iluśtam obiektywów. Widać niegłupia sprawa. Jak konkurencja stoi z czymś takim, orientuje się ktoś?
Poczta Polska z tego co wiem, to nie bierze odpowiedzialności za powierzane im paczki. Chyba, że nadane na szczególnych warunkach. Kurier zawsze wydawał mi się lepszy pod tym względem, a przynajmniej nie gorszy. Raz ładnego CD Pioneera PP mi zniszczyła
Nowy Olympus będzie miał funkcję zaprogramowania korekty FF / BF dla iluśtam obiektywów. Widać niegłupia sprawa. Jak konkurencja stoi z czymś takim, orientuje się ktoś?
Poczta Polska z tego co wiem, to nie bierze odpowiedzialności za powierzane im paczki. Chyba, że nadane na szczególnych warunkach. Kurier zawsze wydawał mi się lepszy pod tym względem, a przynajmniej nie gorszy. Raz ładnego CD Pioneera PP mi zniszczyła
Czacha poczta bierze odpowiedzialnosc. wystarczy dodac opcje "sprawdzenie zawartosci przy odbiorze" lub ubezpieczenie na kwote nawet 100zl i juz przesylka traktowana jest jak jajko
Kazda wtedy jest na kazdym kroku opisywana i sprawdzana (kazdy musi miec w protokole ze wzial/oddal nienaruszona).
Jak obiektyw ma sie dotrzec...? Jak dla mnie taka lekka ucieczka focusa jest ok.
Kazda wtedy jest na kazdym kroku opisywana i sprawdzana (kazdy musi miec w protokole ze wzial/oddal nienaruszona).
Jak obiektyw ma sie dotrzec...? Jak dla mnie taka lekka ucieczka focusa jest ok.
Wiem, że w warunkach domowych można dostroić Sigmę. Nie wiem, jak to się robi i na czym to polega. Jeżeli chodzi o zagadnienia techniczne, to jestem w tym kiepski. Dopóki obiektyw jest nowy, to go nie tykam (znając moje "szczęście", pewnie coś zepsuję). Z tym Olimpusem i zapamiętywaniem korekcji AF, to dobra sprawa. Nie ukrywam, że byłby to bardzo dobry, nieodzowny bajer w puszce. To samo się tyczy systemów czyszczenia matryc. Niestety moja lustrzanka do "nowości" nie należy i brakuje jej pewnych funkcji. Mam juz za sobą pierwsze (nawet bardzo udane) samodzielne czyszczenie matrycy
No ale cóż, kiedyś robiłem zdjęcia Zenitem i Prakticą i dało się przeżyć bez wodotrysków i AF. A do tego jeszcze te błony. Zrobiłeś zdjęcie i nie miałeś pojęcia, czy wyszło dobrze. Jak ja uwielbiałem (w sumie uwielbiam do dziś) ten okres oczekiwania w niepewności na odbiór pozytywów z wywołania 
strOOs napisał(a):Jak obiektyw ma sie dotrzec...?
Tak napisałem, aby rubenjames się nie martwił za bardzo
Przy kurierze chyba tym bardziej można paczkę sprawdzić. Efekty rzucania mogą nie być widoczne od razu w postaci połamanej zawartości, tylko wyjść po czasie. Np. lekki front focus obiektywu
Taki żarcik tylko

rubenjames wiesz, ja mam 300d ktory ma 1.8" wyswietlacz i podglad fotek na nim to tez jedna wielka niewiadoma – ogladam wszystko dopiero w domu po zgraniu (nie lubie ogladac z karty).
Trwa to krocej oczywiscie niz u ciebie, ale co gdzies jestem to kazdy chce po jednej focie obejrzec wszystkie poprzednie znow... Dzieci neostrady..
Trwa to krocej oczywiscie niz u ciebie, ale co gdzies jestem to kazdy chce po jednej focie obejrzec wszystkie poprzednie znow... Dzieci neostrady..
Czacha przy kurierze mozesz tylko sprawdzic paczke jak masz taka opcje za doplata. No i jak kurier nie byl "fajny" i nie oddal paczki sasiadowi coby 2x nie jezdzic
U mnie paczki wszystkie "normalne" pocztowcy zostawiaja sasiadowi. Juz mu bombonierke i costam drugiego dalem za odbieranie
U mnie paczki wszystkie "normalne" pocztowcy zostawiaja sasiadowi. Juz mu bombonierke i costam drugiego dalem za odbieranie
strOOs Canon 300D słynie jako najlepsza lustrzanka wśród astrofotografów. Wiem, że coś trzeba tylko przerobić w nich (chodzi o matryce), że można fotografować ciała niebieskie przy bardzo długim czasie naświetlania bez szumów. Zdjęcia wykonane tym aparatem są rewelacyjne. W sieci można obejrzeć kilkaset zdjęć wykonanych tą lustrzanką, np drogi mleczne, mgławice etc. Wiem, że mój Nikon nigdy takich nie zrobi, niestety
Proponuję zajrzeć tu: http://www.astroexpo.pl/
rubenjames 350Da chyba
Mnie jakos niebo nie kreci. Jakby ten sprzet mial UDMA to bylby poprostu idealny
A tak to jest to tylko swietnie zainwestowane 600zl (body + kit +grip)
Mam 1 hotpiksel ale mnie to ryba – jak to ktos na ktoryms forumw takim temacie okreslil – kiedys blona swiatloczula skladala sie BARDZO wielu hot/dead pikseli i nikogo to nie bolalo – teraz klikam raz w PSP i go usuwa – nawet juz prawie od reki wiem gdzie go trafic
A teraz zachorowalem na 50mm F/1.4 USM (50mm F1.8 juz mam) i 85mm F/1.8 USM
Trzeba dozbierac 1000zl i bedzie bardzo trudna decyzja, do portretow BAJKA...
Mnie jakos niebo nie kreci. Jakby ten sprzet mial UDMA to bylby poprostu idealny
A tak to jest to tylko swietnie zainwestowane 600zl (body + kit +grip)
Mam 1 hotpiksel ale mnie to ryba – jak to ktos na ktoryms forumw takim temacie okreslil – kiedys blona swiatloczula skladala sie BARDZO wielu hot/dead pikseli i nikogo to nie bolalo – teraz klikam raz w PSP i go usuwa – nawet juz prawie od reki wiem gdzie go trafic
A teraz zachorowalem na 50mm F/1.4 USM (50mm F1.8 juz mam) i 85mm F/1.8 USM

Trzeba dozbierac 1000zl i bedzie bardzo trudna decyzja, do portretow BAJKA...
strOOs napisał(a):A tak to jest to tylko swietnie zainwestowane 600zl (body + kit +grip)
Cena bardzo atrakcyjna. A sprawdziłeś jaki "przebieg" ma ten aparat? Czy aby nie miał "cofanego licznika"? Chociaż w sumie za taką cenę to nawet jakby migawkę szlag trafił to tragedii nie będzie...