Popychacze stukają – propozycje rozwiązania problemu
radost napisał(a):Dzięki kolego Jaksa za cenne podpowiedzi

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
siwy V6 napisał(a):wraz ze sprezynkom na allegro od siwy150 lub poprzez siwy150@poczta.onet.pl wpelni oryginalny koszt okolo 100zl
To lepiej kupic w serwisie mazdy za połowę tej kwoty....
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Podobno allegro jest tanietomekrvf napisał(a):To lepiej kupic w serwisie mazdy za połowę tej kwoty....

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
waldii napisał(a):ja u smirnoffa placilem chyba 60zl
siwy V6 napisał(a):wpelni oryginalny
ten co ja kupilem tez byl ori
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
-
waldii
Bo innych nie ma....waldii napisał(a):ten co ja kupilem tez byl ori
To się podepnę pod temat.
Trochę mi stuka i miałem się brać za wymianę słynnego zaworka. Pytam Smirnoffa o jego cenę a on odpisuje mi że tego się w Xedosach nie wymienia bo nic to nie zmienia w tych silnikach. Prawda to?
Jakie ciśnienie oleju powinno być w moim silniku (V6)? 392 a 492 kPa?
Trochę mi stuka i miałem się brać za wymianę słynnego zaworka. Pytam Smirnoffa o jego cenę a on odpisuje mi że tego się w Xedosach nie wymienia bo nic to nie zmienia w tych silnikach. Prawda to?
Jakie ciśnienie oleju powinno być w moim silniku (V6)? 392 a 492 kPa?
behemot napisał(a):tego się w Xedosach nie wymienia bo nic to nie zmienia w tych silnikach. Prawda to?
Prawda. Chyba że jest osłabiona sprężyna ale jak wymieniałem w swoim KL z 1993 to sprężyna była na granicy normy. W silnikach serii K przyczyną stukania są sprężyny na wałkach rozrządu(poszukaj na forum, gdzieś wkleiłem obrazek z tym). Koszt części to 200PLN(dwie sprężyny, dwie nakrętki, dwie zaślepki dwa uszczelniacze na wałki) plus oczywiście uszczelki pod kolektor ssący i dekle. Robota to zdjęcia rozrządu, kolektora ssącego, pokryw i wałki rozrządu.
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Podobno Jaksa wymienia te sprężyny podczas wymiany paska rozrządu?
Ale nie za każdą wymianą rozrządu
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
I mniej bolitomekrvf napisał(a):A jak jest zdjęty rozrząd to jedna czynnośc mniej.

Jestem przed wymiana zaworka jak sie uda to trzasnę pare fotek:D czy można cos zepsuć gdy sie zle zamontuje zaworek?? i czy opłaca sie samemu wymieniać 
- Od: 14 gru 2005, 23:21
- Auto: Xedos 6 BMW E46 325i kombi
Zawsze można cos zepsuć
Ale w tym przypadku trzeba sie bardzo postarać, jak masz kanał i odpowiedznie klucze to nie bedzie problemu z wymianą, góra 2 godziny i masz zworek wymieniony. Trochę oleju ci pewnie na włosy spłynie

- Od: 10 paź 2005, 12:53
- Auto: CLK 430
Quest 3.3 V6
Micra K11
Witam.Czy aby zdjąć miskę olejową trzeba rozkręcać wydech?Czy miska wyjdzie bez problemu?Zaglądałem ostatnio w to miejsce i w zasadzie wygląda że nie trzeba ale chciałbym wiedzieć na pewno.Po waszych postach widać że kilka osób robiło to samodzielnie.I jeśli można prosiłbym o szczegółowy opis krok po kroku co i jak zrobić.Wolałbym to zrobić we własnym zakresie bo jak pytałem u mechanika i zaczoł mi wyliczeć co trzeba zdemontować to już sie zacząłem zastanawiać czy mi wypłaty wystarczy
.Gamonie nawet nie wiedzieli ile za to wziąć.
A dla zainteresowanych kupnem zaworka podaje email do autoryzowanego serwisu gdzie zaworek kosztuje 30 zł + koszt wysyłki: mazda@mazda.lodz.pl

A dla zainteresowanych kupnem zaworka podaje email do autoryzowanego serwisu gdzie zaworek kosztuje 30 zł + koszt wysyłki: mazda@mazda.lodz.pl
- Od: 3 maja 2005, 17:11
- Auto: 626 GE FS 2.0 93' LPG
t0mall napisał(a):A dla zainteresowanych kupnem zaworka podaje email do autoryzowanego serwisu gdzie zaworek kosztuje 30 zł
Zaworek FS01-14-115 powinien kosztowac 4.31 Euro net czyli jakieś 20 PLN. Do tego dochodzi sprężyna FE5A-14-116 za 3.3 Euro netto czyli około 15.3PLN. Jak widac serwis w Łodzi ma sporą marżę.
Kupiłeś sprężynę? Stara pewnie nie trzyma już wymiaru.
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Dopiero sie przymieżam do zakupu i wymiany.Co do ceny to tam było najtaniej.Jeśli ktoś wie gdzie kupić taniej to proszę o namiary.Pytałem w wielu serwisach i tam było najtaniej.Jeszcze raz ponawiam prośbę o opis wymiany we własnym zakresie.Pozdrawiam
- Od: 3 maja 2005, 17:11
- Auto: 626 GE FS 2.0 93' LPG
t0mall napisał(a):A dla zainteresowanych kupnem zaworka podaje email do autoryzowanego serwisu gdzie zaworek kosztuje 30 zł
ale taniocha ja w lublinie za komplet zaplacilem 60zl
- Od: 16 lut 2006, 21:56
- Auto: 626 coupe 2.2
mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600
Czy jeśli w silniku K8 również słychać klekotanie, to ten zaworek także kwalifikuje się do wymiany czy szukać przyczyny gdzie indziej ? Pieniądze nie wielkie, ale po co wymieniać jeśli jest sprawny. Osobiście nie za bardzo potrafię zdiagnozować te stukanie, więc może mógłbym podjechać do kogoś z Was, kto powie mi od razu co stuka 
- Od: 26 sie 2005, 08:00
- Auto: Audi A6 (C5) Sedan 2.8 V6 193 KM
Witam. Mazda 626 GE 2,0i 16V 1992r. Mam taki sam problem ze klekotaniem w silniku. Będę wymieniał zaworek i będę wymieniał olej. W tej chwili mam wlany ELF sport 15W40 mineralny. Czy mogę zmienić na olej syntetyczny albo na pół syntetyczny??? Jeden mechanik mówi, że można a drugi, że nie można. Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Od: 12 sty 2008, 14:09
- Auto: Mazda 626GE 2.0i 16V FS 92r.