Problemy ze światłami, reflektorem, żarówkami – GE
Witam,
padło mi prawe przednie światło (nie działa nic, ani mijania, pozycyjne, drogowe) – sprawdzałem, nie ma wogóle napięcia w kostce. Wcześniej światło raz działało raz nie, jak się poruszało kabelkiem przy żarówce to załapywało, wczoraj przypadkiem zrobiłem zwarcie kabelków przy żarówce i od tego momentu nie działa. Wygląda więc na bezpiecznik i tu moje pytanie – przejrzałem forum, ściągnąłem sobie nawet instrukcję "naprawa instalacji elektrycznej mazda 626" ale nigdzie nie znalazłem, żeby były osobne bezpieczniki dla prawego i lewego światła. Czy od zwarcia mógł paść przekażnik ?
Pozdrawiam.
padło mi prawe przednie światło (nie działa nic, ani mijania, pozycyjne, drogowe) – sprawdzałem, nie ma wogóle napięcia w kostce. Wcześniej światło raz działało raz nie, jak się poruszało kabelkiem przy żarówce to załapywało, wczoraj przypadkiem zrobiłem zwarcie kabelków przy żarówce i od tego momentu nie działa. Wygląda więc na bezpiecznik i tu moje pytanie – przejrzałem forum, ściągnąłem sobie nawet instrukcję "naprawa instalacji elektrycznej mazda 626" ale nigdzie nie znalazłem, żeby były osobne bezpieczniki dla prawego i lewego światła. Czy od zwarcia mógł paść przekażnik ?
Pozdrawiam.
- Od: 6 sie 2008, 08:43
- Auto: Mazda 626 GE 1.8 '95
Mam pytanko odnosnie mazdy 626 r.1994. Jak wymienia sie zarówki postojowe i jaką zarówke kupic. Chodzi mi oto co powiedziec sprzedawcy w motoryzacyjnym aby ja kupic. Wiem ze to pewnie głupie pytanie ale jest to moje pierwsze auto i jestem zielony w tym temacie.
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
- Od: 19 lut 2009, 22:11
- Auto: Mazda 626 1.8 Hatchback-pozostał sentyment
Ford Focus 1.6 Sedan- Może byc:)
Szukam Mazda 6 Pb
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
Witam,zakupiłem wczoraj MAZDE 626 Cronos i bardzo nisko mi świecą światła,próbowałem je troche podnieś ale udało mi się to tylko z prawym reflektorem,lewego nie moge wyregulować,czy jest możliwość naprawienia tej usterki? czy moze musze kupić całą nową lampe. POZDRAWIAM!!! 
Mazda 626 CRONOS
2,0 L
2,0 L
- Od: 8 gru 2009, 10:32
- Auto: Mazda626 CRONOS poj.2,0L 1995r
Oczywiście że jest – na stacji diagnostycznej lub w jakimś warsztacie gdzie mają sprzęt do tego. Na oko to sobie możesz....
Oszczędzisz 20 zł i będziesz oświetlał gwiazdy, nie mówiąc już o innych z przeciwka.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 17 cze 2008, 23:48
- Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V
ja sobie sam wyregulowałem według własnego uznania a jak pojechałem na przegląd i mi sprawdzali ustawienie świateł to okazało się że wszystko jest ustawione prawidłowo 

stajesz ze 2 metry od ściany i kręcisz żeby światła świeciły w jednej linii mniej więcej na wysokości maski, na drogę, sprawdzasz czy świecą dobrze, czy nie rażą, najwyżej poprawka i powinno być OK

stajesz ze 2 metry od ściany i kręcisz żeby światła świeciły w jednej linii mniej więcej na wysokości maski, na drogę, sprawdzasz czy świecą dobrze, czy nie rażą, najwyżej poprawka i powinno być OK
Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 16:35 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
Lesiu napisał(a):mniej więcej na wysokości maski
Gratuluję
Nie twierdzę że nie można tego zrobić samemu. To tego potrzebny jest klucz, trochę wiedzy i dobrze wypoziomowane podłoże. Mi się po prostu nie chcę kombinować i wolę poświecić marne 20zł (często nawet za free) i mieć św spokój. Kolega Casper chyba nawet nie wie gdzie i w którą stronę kręcić.... Osobno się ustawia drogowe i mijania. Kręcąc wszystkimi możliwymi śrubkami tylko pogarsza się sprawę...
Żeby nie było, że tylko się czepiam
&
626 GV 2.2i 12V
markmas napisał(a):najlepiej jest ustawić samochód 5m od ściany, zmierzyć wysokość świateł od ziemi, odjąć 1/8 i dopiero ustawiać linię na ścianie.
Nie żebym się czepiał
I tak też można
Osobiście jestem trochę cięty na "samoregulatorów". Jeżdzę trochę zarówno w mieście jak i poza nim i pip pip mnie trafia jak co drugi/trzeci oświetla niebo, a przy okazji mnie...
Swoją drogą skupiłem się na innym problemie. Casper2201. Jeśli masz ustawiane światła za pomocą silniczka (a pewnie tak masz), to ustawiasz na "0", postępując z powyższą instrukcją kręcisz tylko śrubą na silniku. Żadnej innej nie waż się dotykac
Pozdrawiam
Osobiście jestem trochę cięty na "samoregulatorów". Jeżdzę trochę zarówno w mieście jak i poza nim i pip pip mnie trafia jak co drugi/trzeci oświetla niebo, a przy okazji mnie...
Swoją drogą skupiłem się na innym problemie. Casper2201. Jeśli masz ustawiane światła za pomocą silniczka (a pewnie tak masz), to ustawiasz na "0", postępując z powyższą instrukcją kręcisz tylko śrubą na silniku. Żadnej innej nie waż się dotykac
Pozdrawiam
&
626 GV 2.2i 12V
ja mówię jak ja robiłem i wcale nie twierdze że zrobiłem to w prawidłowy sposób ale światła ustawione mam dobrze, klucz? u mnie wystarczył śrubokręt gwiazdka

Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 16:33 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
Lesiu napisał(a):klucz?
Będzię się czepiał no

Klucz – nasadowa długa 8 (z tego co pamiętam). Śrubę masz przystosowaną pod klucz jak i pod śrubowkręt
Dla mnie to możecie sobie młotkiem wysokość świateł ustawiać (NMSP)

Pozdrawiam
&
626 GV 2.2i 12V
markmas napisał(a):Jeśli masz ustawiane światła za pomocą silniczka (a pewnie tak masz),
Nie masz. Cronosy nie miały elektrycznej regulacji.
Są 3 możliwości.
Reflektor oryginalny od Cronosa (zintegrowany z kierunkiem)
Reflektor europejski bez elektrycznej regulacji
Reflektor europejski z elektryczną regulacją