mxx_rs napisał(a):Ja w zeszłym roku zainwestowałem we frigo do cienkasa. Fakt, że zima nie była zbyt "śnieżna" ale złego słowa nie moge na te oponki powiedzieć. Gdzie chciałem tam jechałem (w sensie kierunku jazdy) bez problemu można było ruszyć nawet jak była jakaś zaspa czy coś takiego.
Do madzi założyłem używki z zaufanego punktu. Na przód mam pneumanty na tył kumho. Na suchym i mokrym radzą sobie bardzo dobrze – zobaczymy jak przyjdzie śnieg tym bardziej, że nie są nowe ale bieżnika jeszcze sporo.
Osobiście mam złe wspomnienia z semperitem – zero przyczepności na suchym. Podsumowując tak jak ktoś wspomniał polecam dębice frigo, chyba, że chcesz wydać troche więcej – kleber ?
Witam
Poniżej zamieszczam opinie o oponach zimowych Firestone WINTERHAWK (porównanie z Dębica Frigo) z portalu
www.opony.com.pl – według tych opinii Dębica Frigo sprawuje się znacznie gorzej a cena taka sama.
"PIOTR
WITAM WSZYSTKICH. CHCĘ TROCHĘ PODZIELIĆ SIĘ OPINIĄ O TYCH OPONKACH. KUPIŁEM JE PRZEGLĄDAJĄC OPINIE O OPONACH JAKIE MOŻNA TU PRZECZYTAĆ I TE WYDAŁY MI SIĘ NAJLEPSZYM KOMPROMISEM MIĘDZY OCENAMI A CENĄ. ZAŁOŻYŁEM JE W PAŻDZIERNIKU A PONIEWAŻ ROBIĘ PO OKOŁO 10000 KM MIESIĘCZNIE TO JUŻ TROCHĘ NA NICH PRZEJECHAŁEM I MOGĘ COŚ NAPISAĆ. JEŻDŻĘ PO TERENIE ZACHODNIEJ POLSKI GDZIE RÓWNIEŻ MIESZKAM. STYL JAZDY SPOKOJNY OK 90-110 KM/H. I TAK ŚCIERALNOŚĆ, OPONY PRZEDNIE PO TYM PRZEBIEGU MAJĄ POŁOWĘ BIEŻNIKA CZYLI OK 4-5 MM Z 8-9 MM NA POCZĄTKU NATOMIAST NA TYLNEJ OSI STRACIŁY MOŻE Z 1MM I UWAŻAM TO ZA DOBRY WYNIK BO JAK JEŹDZIŁEM NA UŻYWKACH TO SZYBCIEJ SIĘ WYCIERAŁY A NOWE DĘBICE FRIGO TO JUŻ PO 15 TYS. KM MIAŁY POŁOWĘ BIEŻNIKA NA PRZEDNIEJ OSI. HAŁAŚLIWOŚĆ W NORMIE ANI SUPER GŁOŚNO ANI CAŁKIEM CICHO ALE OK. OPORYB TOCZENIA, JAK JEŻDZIŁEM A CIŚNIENIEM 2,1 TO O OK. PÓŁ LITRA NA 100 KM WIĘCEJ NIŻ NA LETNICH, PO NAPOMPOWANIU DO 2,4 SPALANIE JAK NA LETNICH. HAMOWANIE NA NICH NA SUCHYM MOKRYM I ŚNIEGU BARDZO DOBRZE (MAM ABS) BEZ ŻADNYCH NIEPRZEWIDYWALNYCH REAKCJI I WRAŻENIE JEST ŻE STAJĄ SZYBCIEJ NIŻ BY TO WYNIKAŁO Z NAWIEŻCHNI. PROWADZENIE BEZ PROBLEMU NA SUCHYM, WODZIE I ŚNIEGU, ALE JEDNO ALE W PAŹDZIERNIKU BYŁ JAKIŚ DZIEŃ ŻE BYŁO OK.10 STOPNI NA PLUSIE A ASFALT JESZCZE CIEPLEJSZY I GDY NA KAWAŁKU DROGI PRZYSPIESZYŁEM DO 180 KM/H TO NA W SUMIE NIE ZA OSTRYM ZAKRĘCIE SPEŁZŁEM SAMOCHODEM W BOK TAK ŻE ZJECHAŁEM Z JEZDNI NA POBOCZ I NIEŹLE SIĘ STRACHU NAJADŁEM BO O MAŁO NIE SKOŃCZYŁO SIĘ SPOTKANIEM Z DRZEWAMI WIĘC JEŹDŻENIE NA NICH POWYŻEJ 15 STOPNI ZDECYDOWANIE ODRADZAM BO MIĘKNĄ I JEST JAK JEST. CO DO JAZDY PO ŚNIEGU TO NIE BYŁO GO ZA WIELE W TYM ROKU TU GDZIE MIESZKAM ALE JAK BYŁ TO PROWADZENIE BEZ ZARZUTU I HAMOWANIE I RUSZANIE CHOCIAŻ CO DO RUSZANIA DĘBICA FRIGO BYŁA PRZY RUSZANIU MOIM ZDANIEM BARDZIEJ PRZYCZEPNA ALE JAK STRACIŁA POŁOWĘ BIEŻNIKA TO JUŻ TOTALNA PORAŻKA A TE MIMO ŻE Z PRZODU JUŻ MAJĄ POŁOWĘ BIEŻNIKA TO NIE MA TAK WIELKIEJ RÓŻNICY JAK NA POCZĄTKU ACZKOLWIEK MINIMALNA JEST SZCZEGÓLNIE JAK WIEDZIE SIĘ W WIĘKSZĄ KAŁUŻĘ TO 5MM TO JUŻ NIE 8 CZY 9 I SZYBCIEJ PŁYWA. REASUMUJĄC JAKOŚĆ I WŁAŚCIWOŚCI JEZDNE TO MOGĘ JĄ SZCZERZE POLECIĆ A NIE POWINIEN NIKT BYĆ ZAWIEDZIONY.
Staszek
No i stało się! Po przewertowaniu chyba wszystkich stron internetowych w zakresie wyboru opon wreszcie zdecydowałem się na zimowe Firestony Winterhawk. I dobrze! To jest to! Przynajmniej narazie! Zakupione we wrześniu( 2006r) mają sierpniowe tygodnie produkcji(2006r) i tytuł made in France! Zamówione telefonicznie w internetowym sklepie( tu ukłon w Waszą stronę) dostarczone zgodnie z umową na czas i miejsce – ekstra! Astrę musiałem "obuć" w /w opony już na początku października w temperaturze 15 stopni powyżej zera, ponieważ ruszała za granicę a powrót przewidywany jest na grudzień przed świętami. Już pierwsze działanie wokół tych opon czyli zakładanie na stalowe felgi przyniosło mi stres bo oficjalnie felgi te nie są najlepszej jakośći ( wypowiedź mojego zaprzyjaźnionego oponiarza z tamtego roku przy próbie wyważenia felg z czteroletnimi oponami Dębica ) i przy wyważaniu trudno stwierdzić natychmiast czy powodem ewentualnych problemów z wyważeniem jest felga czy może jednak opona? I pierwsza super niespodzianka wszystkie cztery koła zostały wyważone szybko i bez problemów a więc na auto i w drogę na próbę. Tu następny stres a może jednak będą "biły" i będzie drżeć kierownica jak przy Dębicach!? Piękne rozczarowanie 90km/h i nic z tego kierownica ani drgnie. Na liczniku więcej i dalej spokój, jeszcze więcej i dalej nic jest dobrze! Szczęśliwy, że nic nie drży nawet nie zwrócilem uwagi, że opony cichutko pokonały przejechany dystans i pomimo 15 stopni plusu bez pływania po drodze. Są jak na razie ekstra. Zobaczymy jak się zachowają w prawdziwą zimę. Napewno o tym napiszę"
Chyba więc kupię Firestone WINTERHAWK 175/65/14.
Co myślicie o Firestone WINTERHAWK 175/65/14
Czy to odpowiedni rozmiar
Może macie inne propozycje opon zimowych w rozsądnej cenie