No wiec tak.
W swoim dzialaniu mialem 3 cele do spelnienia: 1 czyszczenie soczewek, 2 Ustawienie linii cienia pod xenon i 3 to naprawa silniczkow do regulacji.
Czyszczenie soczewek:
Cala operacja zakonczona sukcesem. Soczewke z odblysnikiem udalo mi sie wkoncu odkrecic. Trzeba odkrecic 2 sruby od regulacji do konca i calosc mamy w rekach.
Soczewka ewidentnie byla zanieczyszczona bialym nalotem. Wyczyscilem ja na sucho czysta szmatka. I tak to wygladalo:
Po wyczyszczeniu efekt porazajacy:
I porownanie z jeszcze brudna soczewka:
Inne porownanie swiecacych xenonow
Brudna:
Czysta:
Ustawienie lini cienia xenon:
Tak jak to juz magicadm 'odkryl' ustawienie lini sprowadza sie do przestawienia przygotowanej do tego celu przyslony.
Swiatlo zwykle:
Xenon:
Jedyne co moge doradzic przyszlym forumowiczom, ktorzy zaloza zenony to szybka zmiana linii bez rozklejania refletorow. Ale trzeba przynajmniej je wykrecic i wtedy latwo mozna dostac sie do owej lapki do przestawiania przyslony od strony mocowania zarowki. Odkrecamy dekielek z tylu i dluzszym srubokretem przestawiamy przyslone.
Do gory zwykle swiatlo, do dolu xenon:
Linia oczywiscie zgodnie z oczekiwaniami:
Naprawa silniczkow
Silniczki u mnie byly sprawne w 50%. Tzn. jeden nie dawal oznal zycia, drugi dzialal od czasu do czasu i strasznie glosny byl. Niestety zeby dostac sie do silniczkow trzeba

! rozkleic klosze. Projektanta kazalbym wychlostac za ten pomysl. W innych autach jest to jakos z glowa zaprojektowane, ze dostep jest o wiele prostrzy. Wracajac do rzeczy – poszedlem tropek kolegi magicadm i poszukalem regulatorow od forda mondeo. Mialem o tyle szczescia ze udalo mi sie znalesc 2 szt. Prawdopodobnie byly to silniczki od modelu >2000 rok. i byly identyczne z mazdowskimi za wyjatkiem dluzszej o 0,5 cm dzwigienki:
Oczywiscie nawet nie wymienialem tej dzwigienki tylko zamontowalem fordowskie oryginaly. Wszystko pasuje. Koszt 2 regulatorow 90 zl.
Osiagnalem 3 zalozone cele. Pracy bylo sporo, przypomne: odkrecenie zderzaka, wyjecie reflektorow, rozklejenie kloszy, czyszczenie, wymiana regulatorow, klejenie, mozntaz w aucie i zakladanie zderzaka. Zderzaka nie trzeba kompletnie odkrecac. Wystarczy jedynie go opuscic.
No i chyba warto bylo....

Od lat wierny tylko japończykom...