Mam mazde 323 3 drzwiową BG z 1991 roku, silnik 1324ccm jest z wtryskiem paliwa.
Jak rozpoznać bez ściągania pokrywy jaki mam silnik? Z forum i ze strony głównej doczytałem, że w 323 od 91 roku montowali 8 zaworowe.
Szukając części na stronie pewnej firmy (bez reklamy:) ) trafiłem na 2 silnik z 91 roku:
8 zaworowy produkowany do 1991.06
16 zaworowy produkowany od 1991.04
Od poprzedniego właściciela nie ostałem żadnych papierów z których by wynikało w którym miesiącu autko zjechało z linii produkcyjnej.
Informacja o silniku jest mi o tyle potrzebna bo od tego jaki mam silnik zależą koszty jego naprawy.
Mianowicie autko żłopie mi OIL. I to nie jakieś tam tylko około 1L na 1000km poza tym przy włączonym silniku jest niebieski dym i mocno śmierdzi olejem, o jeździe z otwartymi oknami mogę zapomnieć. I dosyć mocno klepie zaworami, mam nadzieje skończy sie na wymianie gumek zaworowych i ewentualnie wymianie uszczelki pod głowicą, chociaż bym wolał uniknąć ściągania głowicy, ale jeśli okaże sie że po maską siedzi 16V to będzie to nieuniknione. Oby tylko pierścienie były w dobrym stanie. Dodam ze z odpalaniem nie ma żadnych problemów, i woda z chłodnicy nie znika, wcale.
Proszę o informacje na temat tego – tych silniczków
Pozdrawiam
Michał