Poleciały światła, potrzebny schemat instalacji elektrycznej

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Andrzejw » 28 paź 2008, 10:33

Panie i Panowie – wyszukiwarka na forum Mazdy doprowadza mnie do szewskiej pasji – jeszcze nigdy nie udało mi się niczego znaleźć przez opcję " szukaj " ZAWSZE wypierdziela mi miliard postów z czego ani jeden nie ma związku z moim problemem. ( Być może coś źle wpisuję )

Pilnie potrzebuję schematu instalacji elektrycznej do mojej Mazi 606 1997 1,8 Benzynka DOHC.

Przedwczoraj podczas gdy zostawiłem samochód na światłach długich ( chciałem oświetlić sobie garaż ) nagle światła wyłączyły się całkiem. Została tylko jedna pozycja ( która poprzedni właściciel jakoś zmostkował, aby działała zawsze ).

Sprawa wygląda tak, że światła zwykłe nie świecą wcale, a długie świecą TYLKO podczas gdy używam trybu mignięcia na przełączniku ( wajcha do siebie i trzeba trzymać ręcznie ) Od siebie natomiast nie działają. Zastanawiam się czy padły jakieś dziwne bezpieczniki, których nie jestem w stanie sprawdzić, czy to tylko przełącznik przy kierownicy.
Dodam, że wcześniej bezpiecznik od świateł był już wywalony bo poprzedni właściciel zamiast wymienić to zwarł bezpiecznik na krótko.

Proszę o pomoc, gdyż kasy mam niedużo, a elektrycy też chcą zarobić.

Być może to jakiś banał ? Miał już ktoś coś podobnego ?

Z góry wielkie dzięki za ewentualną pomoc.
Forumowicz

Od: 24 wrz 2008, 23:29
Auto: Xedos V6, wcześniej 626 GE 97

Postprzez Andrzejw » 28 paź 2008, 14:45

Panowie kupiłem już przekaznik i mam wszystko oprócz rozpiski co i jak...

potrzebuję podlaczyc automatyczny wlacznik swiatel i rozpiski kabli z wlacznika swiatel.
jaki kolor kabla jest od wsiatel mijania i jakikolor kabla do swiatel postojowych
i w desce jaki kolor ma kabelek do kontrolki ladowania z alternetora

pomocyyyyyyyy :)
Forumowicz

Postprzez arabek » 28 paź 2008, 15:36

http://download.mx3.info/dokumentacja/m ... 97r_en.exe
spróbuj tu może będzie sam nie sprawdzałem
Forumowicz

Od: 20 kwi 2008, 12:34
Auto: Mazda 626 2.0i 16v GE 94r.

Postprzez chudy » 28 paź 2008, 22:54

Andrzejw, skoro działają Ci światła tylko w "impulsie" to mógł wysiaść Ci przekaźnik od świateł, który znajduje się – w przybliżeniu – za prawą lampą. Dziwi mnie jednak to że nie masz nawet świateł pozycyjnych – sa na oddzielnym przekaźniku (za lewym kielichem przy podszybiu) i bezpieczniku "TAIL".
Przewód do świateł mijania wychodzący z włacznika przy kierownicy ma kolor biały, przewód od świateł pozycyjnych musisz szukać przy przekaźniku, bo włacznik przy kierownicy podaje jedynie masę na przekaźnik świateł pozycyjnych który po załączeniu podaje napięcie na przewód koloru pomarańczowego.
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)

Postprzez Andrzejw » 29 paź 2008, 20:31

wielkie dzieki Panowie – poruszałem przekaźnikami ( wyjęcie , wsadzenie ) i jakoś zaczęło działać :)

Od zawsze ( chwili kupna ) działa tylko jedna postojówka ( prawa ) Poprzedni właściciel mówił coś o zmostkowaniu...

Tak czy siak na przełączniku nie ma znaczenia czy mam włączone krótkie światła czy postojowe – i tak świeca razem :). Wczoraj podczas "zabawy" z przekaźnikami okazało się, że lewe światło postojowe też świeci, ale tylko wtedy gdy nie świeci prawe.
Jakaś szopka jest z tymi światłami, ale najważniejsze ze krótkie już działają.
Na jednym z przekaźników wyraźnie widać nadpalenie jednej nóżki ( wraz z przytopieniem izolatora ), ale chyba działa prawidłowo.
Musze dobrać się do instalacji i zrobić tak, aby wszystko miało ręce i nogi.
W przeciwnym wypadku uwalą mnie na przeglądzie za brak możliwości włączenia tylko świateł postojowych.

Ciekawe, czy na schemacie będę widział który przekaźnik jest od których świateł. Musze to jakoś doprowadzić do porządku.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Andrzej
Forumowicz

Postprzez chudy » 29 paź 2008, 20:46

Andrzejw napisał(a):Ciekawe, czy na schemacie będę widział który przekaźnik jest od których świateł. Musze to jakoś doprowadzić do porządku

Tak, są oddzielne – na jednym są światła postojowe przednie+oświetlenie tablic rejestracyjnych oraz pozycyjne tylne (TNS relay) a na drugim przekaźniku (headlight relay) masz światła mijania i długie – mijania na stałe po załączeniu przekaźnika, a długie przez włącznik przy kierownicy.
BTW – niech moderator przerzuci temat do elektroniki :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)