Witam,
właśnie przepaliła mi się żarówka na desce rozdzielczej, a konkretniej włącznik A/C.
Jeszcze tutaj nie wymianiałem nic i czy wystarczy odkręcić te 3 wkręty które są ponad zegarami i już gotowe czy tez są jakieś tajemne sztuczki ?
Wymiana żarówek oświetlenia przełączników (MX-3 EC)
Strona 1 z 1
Hmm, pamiętam to z czasów 323F BG – okręcasz te trzy wkręty ponad zegarami i do tego odkręcasz jeszcze 2 położone nad obudową stacyjki – musisz opuscic kierę na max i zobaczysz. Potem wyjmujesz ten cały panel i robisz dalej swoją powinnosć...
Pozdro
Smirnoff
PS
Zakładam opcję, ze masz włącznik A/C obok kiery, bo były tez wersje z włącznikiem A/C w miejscu włacznika awaryjnych i odwrotnie. Wteyd, to muysisz odkręcić te środkowe nawiewy.
Pozdro
Smirnoff
PS
Zakładam opcję, ze masz włącznik A/C obok kiery, bo były tez wersje z włącznikiem A/C w miejscu włacznika awaryjnych i odwrotnie. Wteyd, to muysisz odkręcić te środkowe nawiewy.
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
Smirnoff napisał(a):
PS
Dzieki.
Włącznik A/C mam obok kierownicy po prawej stronie. Na szczescie nie w miejscu awaryjnych.
Pozdrawki
Daro W.
Daro W.
- Od: 20 paź 2003, 15:38
- Auto: MX3 V6 '93; APRILIA RSV MILLE
hehe
juz to przerabialem...latwa sprawa, tak jak opisal smirnoff.
Wlacznik przykrecony jest do tej "obwodki"
juz to przerabialem...latwa sprawa, tak jak opisal smirnoff.
Wlacznik przykrecony jest do tej "obwodki"
- Od: 21 paź 2003, 13:58
- Auto: Mazda 3 BL 2.0 DISI
Mazda CX-3 150 AWD
Mazda MX-5 NB2 Sportive
Mazda 3 BK 1.6 d 109 KM
Mazda 323F (BJ) 2.0 Sportive (niqsmx3)
Mazda 323F (BA) 2.0 GT
Mazda MX-3 K8 (moja)
Smirnoff napisał(a):Hmm, pamiętam to z czasów 323F BG – okręcasz te trzy wkręty ponad zegarami i do tego odkręcasz jeszcze 2 położone nad obudową stacyjki – musisz opuscic kierę na max i zobaczysz. Potem wyjmujesz ten cały panel i robisz dalej swoją powinnosć...
Pozdro
Smirnoff
.
Niestety, lipa.
Po odkreceniu tablicy okazało sie, że włączniki ogrzewania szyby oraz A/C są razem spieczone w jednej kostce i nie ma możliwości otworzenia tego.
Były tam malutkie jakby zatrzaski, ale nie chciałem na siłę wyłamywać, bo jeszcze bym popsuł. Czy ktoś juz wymieniał żarówki własnie w wyłacznikach ? A może tam ich nigdy nie było tylko cos sie żarzy i tylko podświetla włącznik szyby , a nie A/C ?
Pozdrawki
Daro W.
Daro W.
- Od: 20 paź 2003, 15:38
- Auto: MX3 V6 '93; APRILIA RSV MILLE
Jak to "spieczone"?? Z tego co pamiętam, to jak wymieniałem podswietlenie od tych okrągłych przycisków w tej "obwódce", to tam są rzeczywiscie przełączniki w takich prostokątnych obudowach. Delikatnie podwarzasz małym srubokrętem "plecy" tego przełącznika i wszystko wychodzi i masz pełny dostęp do żaróweczki – o ile dobrze pamiętam to żaróweczka jest mocowana na takiej gumowej a'la tulejce, którą po odpowiednim zawinięciu drucików od zaróweczki, mocuje się na takich małych bolcach. Podważaj z wyczuciem a nic sie nie ułamie. Powodzenia
Pozdrawiam
Smirnoff
Pozdrawiam
Smirnoff
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
Nie ma z tym żadnego problemu, ja ostatnio wymieniałem żaróweczki od A/C i od szyby i trzeba zrobić dokładnie tak jak Smirnoff pisze, ale pamiętaj że przed wyjęciem całego układu włączników musisz wyjąć żaróweczkę od podświetlenia włącznika szyby- jest ona od dołu włącznika- odkręcasz śrubowkrętem o 1/2 obrotu i wyciągasz. Wtedy "wnętrzności" wyjmiesz bez problemu, i uważaj nie zgub dwóch sprężynek ze środka!
Tylko nic nie połam. nowy włącznik kosztuje 500PLN!!
Tylko nic nie połam. nowy włącznik kosztuje 500PLN!!
Strona 1 z 1