Problem z aparatem zaplonowym – jak go zamontować ?
Strona 1 z 1
mam prosbe, moze wyda sie blacha ,ale podczas wymiany uszczelniacza na aparacie zaplonowym nie zaznaczylem sobie punktow i teraz mam problem jak go prawidlowo zalozyc(gdzie znajduja sie znaki na aparacie),zeby mozna bylo pozniej przy pomocy lampy stroboskopowej ustawic tylko odpowiedni kat wyprzedzenia,z gory dziekuje,dotyczy madzi 626 2.0 16v 95rok
-
wanado
Kiedy pierwszy cylinder jest w gornym polozeniu, wtedy nalezy wsadzic aparat, zwracajac uwage, aby znajdujace sie na nim oznaczenie na czesci nieruchomej (obudowie) zgadzalo sie z oznaczeniem na czesci ruchowej (osi zebatki). TDC (top dead center) pierwszego cylindra mozna chyba ustalic z noniusza kata zaplonu – trzeba wymierzyc BTDC = 0 st – lub znacznika na kole zebatym napedu rozrzadu.
the right man in the wrong place...
Praktycznie nie ma zadnych znakow , zostaje tylko ustawienie palca względem 1 go cylindra kopułki
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
TDCs są dwa na pełny cykl pracy w każdym cylindrze, więc ustaw sobie na ten, który jest przed suwem pracy.
O/T
Tokmen, ty to masz jednak talent...taki ładny rysunek namalowałeś...ładne ryciny niebawem przyozdobią twoją "izolatkę"
O/T
Tokmen, ty to masz jednak talent...taki ładny rysunek namalowałeś...ładne ryciny niebawem przyozdobią twoją "izolatkę"
newbie napisał(a):TDCs są dwa na pełny cykl pracy w każdym cylindrze, więc ustaw sobie na ten, który jest przed suwem pracy.
Dokładnie. tdc jest przed suwem pracy, gdy krzywki wałka od strony dolotu pierwszego cylindra są w górze. Ale to trzeba by zdjąć dekiel. Ja tak zakładałem aparat u siebie a wkładając go, ustawiałem go tak aby znaki z rysunku TCO były w jednej lini i skierowane ku górze. Po włożeniu i tak się przekręci trochę bo jak widać zębatka jest skręcona (nie wiem jak się to fachowo nazywa).
Hazell
- Od: 4 cze 2004, 12:08
- Auto: BMW E39 523i + SGI
Newbie, ale ja ten rysunek mam od Ciebie, zreszta jak cale tlumaczenie z manuala. Jak bedziemy juz szli do ciupy, to wez ze soba kilka nowych, co bym sie nie nudzil. 
the right man in the wrong place...
Własnie wiec dohazell napisał(a):Po włożeniu i tak się przekręci trochę

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Własnie wiec dohazell napisał(a):Po włożeniu i tak się przekręci trochętakie znaki.....mam swoj sposob na ustawianie
Musi się przekręcić bo się zazębia...możesz mieć dziesiątki sposobów, co nie znaczy, że lepszych. Ustawiając wg znaków ma się pewność poprawnego montażu (oczywiście przy założeniu, że na 1-cyl. jest TDC b/ES).
A niedawno twierdziłeś, że nie ma żadnych znaków
A czy napisałem ze są lepsze? Nie będę moze opisywał jak co i gdzie bo zostało to juz opisane i nawet pokazane .newbie napisał(a):możesz mieć dziesiątki sposobów, co nie znaczy, że lepszych
To chyba jest nieporozumienie ale cóz znowu wbiłes mi scyzoryknewbie napisał(a):A niedawno twierdziłeś, że nie ma żadnych znaków
Jaksa napisał(a):Praktycznie nie ma zadnych znakow
Jaksa napisał(a):To chyba jest nieporozumienie
Nie będę się sprzeczał ( bo nie czas i pora ... Kolega pewnie juz dawno odpalił auto ) Z ASO nie wygrasz.....Pass.
fura odpalona ,wielkie dzieki chlopaki,ustawilem aparat wedlug rysunku zamieszczonego przez tco_tm z tym ze znaki idealnie sie nie pokrywaja jest minimalne przesuniecie na czesci ruchomej aparatu, a znak na kole pasowym skierowany jest na T rozumiem ze fachowo to oznacza TDC pierwszego cylindra,troche jeszcze sa za wysokie obroty bo ok 900 ale jeszcze czeka mnie korecja lampa stroboskopowa,jescze jedno mam pytanko czy trzeba robic reseta kompa zeby na nowo ustawily sie parametry zaplonu?
-
wanado
Strona 1 z 1