Montaż tweeterów

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez knyklu » 17 paź 2008, 07:46

Witam,
Przymierzała się ktoś z was może do wsadzania tweeterów?
Chodzi mi mianowicie o miejsce gdzie je umieścić. Wiem, że najlepiej na słupkach (ewentualnie w zaślepkach lusterek), ale tam trzeba by było rzeźbić w żywicy, na co nie mam czasu i prawdopodobnie umiejetności. Poza tym chyba te "czopy" w słupkach dosyć by mnie denerwowały ;)
Chodzi mi o jakieś miejsce, gdzie montaż można wykonać minimalnym nakładem czasu, a wciąż byłby sens je montowania.
Ewentualnie, czy nie będąc jakimś tam onanistą dźwiękowym, jest sens w tweetery się ładować? Czy głośniki dwudrożne, współosiowe, aż tak bardzo gorzej grają? (nie chce głośno, nie chcę dudniąco, chce w miarę możliwości czysto i równo)
Aha, drzwi wytłumię, a głośniki zamierzam kupić za +-250 pln
pzdr
Forumowicz

Od: 16 sie 2007, 14:23
Auto: BJ ZL

Postprzez magicadm » 17 paź 2008, 12:22

knyklu napisał(a):Wiem, że najlepiej na słupkach (ewentualnie w zaślepkach lusterek),

Zamontuj w zaślepkach lusterek. Większosć tweeterów ma odpowiednią obudowe kątową. Wygląda całkiem przyzwoicie.

knyklu napisał(a):Ewentualnie, czy nie będąc jakimś tam onanistą dźwiękowym, jest sens w tweetery się ładować? Czy głośniki dwudrożne, współosiowe, aż tak bardzo gorzej grają?

Jest duża różnica. Tworzy się lepsza scena dźwiękowa.
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Raadek » 17 paź 2008, 14:42

knyklu napisał(a):Wiem, że najlepiej na słupkach (ewentualnie w zaślepkach lusterek), ale tam trzeba by było rzeźbić w żywicy, na co nie mam czasu i prawdopodobnie umiejetności.

Jest sporo zakładów CA które takową usługę oferują.

knyklu napisał(a):(nie chce głośno, nie chcę dudniąco, chce w miarę możliwości czysto i równo)

Tak by chciał niemal każdy ale to nie takie proste :)
knyklu napisał(a):Czy głośniki dwudrożne, współosiowe, aż tak bardzo gorzej grają?

Tu nie chodzi że one grają gorzej tylko o to że montaż w aucie wymaga rozdzielenia ich.
NaturalSound -instalacje Car Audio
Forumowicz

Od: 25 paź 2006, 11:56
Auto: SoundCombi

Postprzez knyklu » 17 paź 2008, 17:34

Raadek napisał(a):
knyklu napisał(a):Wiem, że najlepiej na słupkach (ewentualnie w zaślepkach lusterek), ale tam trzeba by było rzeźbić w żywicy, na co nie mam czasu i prawdopodobnie umiejetności.

Jest sporo zakładów CA które takową usługę oferują..

A ile taka zabudowa zaślepek może kosztować (daje zaślepki plus tweetery). U siebie nie mam nawet gdzie zapytać.

Raadek napisał(a):
knyklu napisał(a):Czy głośniki dwudrożne, współosiowe, aż tak bardzo gorzej grają?

Tu nie chodzi że one grają gorzej tylko o to że montaż w aucie wymaga rozdzielenia ich.

Tu chyba nie zrozumiałem, ewentualnie pomyliłeś rozdzielone ze wspólnymi. Bo jeżeli nie będzie gorzej to dziurawić zaślepek nie będę.
Forumowicz

Postprzez Mev » 17 paź 2008, 17:43

knyklu napisał(a):A ile taka zabudowa zaślepek może kosztować (daje zaślepki plus tweetery). U siebie nie mam nawet gdzie zapytać.

Jedno jesienne popołudnie samodzielnej pracy – żadnej żywicy, dreamel i jedziemy otwór pod wymiar, później tu już zależnie od głośników – moje miały gotowe kołnierzyki – przez co nie ma żadnych skaz w sensie, minimalnie krzywego cięcia, itp. A przy tym tweetery można regulować (ich kierunek) – widać to doskonale na 3 zdjęciu :)

Pozwolę sobie wkleić zdjęcia jak to wygląda u mnie w Xedosie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Według mnie bardzo estetycznie to wygląda, a przy tym sprawia wrażenie, jakby były zamontowane oryginalnie – a o to mi przynajmniej chodziło :)
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez Raadek » 17 paź 2008, 17:57

knyklu napisał(a):Tu chyba nie zrozumiałem, ewentualnie pomyliłeś rozdzielone ze wspólnymi. Bo jeżeli nie będzie gorzej to dziurawić zaślepek nie będę.

hmm...źle wytłumaczyłem.Sama klasa dźwięku może być ta sama lecz przez to że głośnik wysokotonowy jest zamontowany ponad deską daje wrażenie że muzyka dochodzi do nas z przodu(scena itp.).Gdy głośnik szeroko pasmowy zamontujemy w drzwiach(nisko) dźwięk będzie słyszalny bezpośrednio z nóg.

Można i tak zamontować tweeter:
Obrazek
NaturalSound -instalacje Car Audio
Forumowicz

Od: 25 paź 2006, 11:56
Auto: SoundCombi

Postprzez knyklu » 17 paź 2008, 18:52

Mev napisał(a):Jedno jesienne popołudnie samodzielnej pracy – żadnej żywicy, dreamel i jedziemy otwór pod wymiar, później tu już zależnie od głośników – moje miały gotowe kołnierzyki – przez co nie ma żadnych skaz w sensie, minimalnie krzywego cięcia, itp. A przy tym tweetery można regulować (ich kierunek) – widać to doskonale na 3 zdjęciu :)
[...]
Według mnie bardzo estetycznie to wygląda, a przy tym sprawia wrażenie, jakby były zamontowane oryginalnie – a o to mi przynajmniej chodziło :)

Musze przyznać, ze estetycznie. Kolory tez pasują, bo mi najbardziej by pasowało gdyby ich wogole nie było widać? ; ).
Co to za tweetry, ponieważ z kołnierzem w oprawcę jakoś nie widziałem (fakt, że jakoś super to nie szukałem).
Chyba jednak się pobawię.
Forumowicz

Postprzez Mev » 17 paź 2008, 20:31

knyklu napisał(a):Co to za tweetry, ponieważ z kołnierzem w oprawcę jakoś nie widziałem (fakt, że jakoś super to nie szukałem).

Były w zestawie z głośnikami Infinity – ale modelu nie pamiętam, ponad pół roku temu ok. ~670zł płaciłem za nie (głośniki na przód + tweetery + zwrotnice)
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500