grzehoo napisał(a):Summit napisał:
Żeby taką temperaturę zachować musisz jechać około 15 minut z prędkością obrotową silnika powyżej 2500 RPM
W ulotce i w instrukcji samochodu piszą o 2000 obr.
www.mazdaspeed.pl
grzehoo napisał(a):Summit napisał:
Żeby taką temperaturę zachować musisz jechać około 15 minut z prędkością obrotową silnika powyżej 2500 RPM
Summit napisał(a):W związku z czym kiedy następnego dnia odpalisz samochód cały cykl zacznie się od nowa.
Summit napisał(a):a w Twoim silniku zacznie gromadzić się ropa, która w pewnym momencie tak rozrzedzi olej, że będziesz zmuszony udać się na ponadplanową wymianę oleju (na Twój koszt oczywiście). Moja rada: sprawdzaj olej. CZĘSTO.
jack7 napisał(a):W biuletynach mazdy była następująca informacja: jeżeli w nowych mazdach 6 z dpf, wyprodukowanych bodajże do końca 2006 roku nastąpiło przepełnienie do przebiegu 10kkm wymiana należała się gratis.
grzehoo napisał(a):Dzieki za info, zawsze lepiej to wiedziec.
grzehoo napisał(a):Ale jak se postoje troche w korkach w miescie, to smrodek czuje, w instrukcji napisane, ze to wlasnie ma zwiazek z DPFem...
Ale do przebiegu 10tkm po wymianie oleju, czy do 10tkm całkowitego przebiegu samochodu?
jack7 napisał(a):Całkowitego, chodzi o nowy samochód, wyprodukowany do grudnia 2006. Można jeszcze takie kupić np w Niemczech (rocznikowo 2007) .
grzehoo napisał(a):Nic złego nie zauważyłem
grzehoo napisał(a):Nic złego nie zauważyłem, kontrolka DPF nie mrugała ani razu
grzehoo napisał(a):wyższego spalania nie zauwazyłem.
grzehoo napisał(a):Błoga nieświadomość? szczęście?
W biuletynach mazdy była następująca informacja: jeżeli w nowych mazdach 6 z dpf, wyprodukowanych bodajże do końca 2006 roku nastąpiło przepełnienie do przebiegu 10kkm wymiana należała się gratis.
Czyli jest precedens.
grzehoo napisał(a):U mnie spoko, praktycznie codziennie uzywam obwodnicy naszej ukochanej, na ktorej osiagniecie 15 minut z 2500-3000 obrotow to zaden problem. Takze mam szczescie.
mcbeth napisał(a):W ulotce i w instrukcji samochodu piszą o 2000 obr.
Myjk napisał(a):Dlaczego ma się zaczynać od nowa?
Myjk napisał(a):Z tego co wiem warunki w których użytkujesz swój samochód są ekstremalne.
Zresztą nawet o tym piszesz powyżej. I co? Przepełnił Ci się olej?
Summit napisał(a):Znów dodaje paliwa do oleju i próbuje dokończyć cykl. O to mi chodziło.
Summit napisał(a):Już tak.
grzehoo napisał(a):moja pali niecałe 8.
Myjk napisał(a):Co się dzieje? Nic się nie dzieje. Jest jak w starych
mcbeth napisał(a):Wg Ciebie poziom w połowie między F-X po 2,5 tys. km to jest OK ?
Jak tak mam po 13tys. km od przeglądu !
mr_t napisał(a):A nowy DPF – ten nowy to chyba dopiero będzie w Mazdach 2,2 diesel
mcbeth napisał(a):Wg Ciebie poziom w połowie między F-X po 2,5 tys. km to jest OK ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6