Wymiana rozrządu.
Odkręcasz osłonę przynajmniej w górnej cześci i patrzysz jak zachowuje sie pasek podczas gdy pracuje i czy w ogóle nie jest jakis popękany postrzępiony itp.
A tak wogóle to wystarczy posłuchać ;
jeśli z rozrządu dochodzą jakieś terkotania, wycie, głośne szumy to wiadomo że należy wymienić.
Ja wymieniłem rozrząd przy ~ 180tyś pasek byl w bardzo dobrym stanie, rolki, napinacz też i chodził przed wymianą jakby ciszej.
A tak wogóle to wystarczy posłuchać ;
jeśli z rozrządu dochodzą jakieś terkotania, wycie, głośne szumy to wiadomo że należy wymienić.
Ja wymieniłem rozrząd przy ~ 180tyś pasek byl w bardzo dobrym stanie, rolki, napinacz też i chodził przed wymianą jakby ciszej.
sq2jul pochwal sie nowym nabytkiemsq2jul napisał(a):panowie, dziekuje wam za dobre rady, jednak nie tego dotyczylo moje pytanie... Ponawiam wiec: Czy mozna w miare bezinwazyjny sposob sprawdzic stan rozrzadu?
- Od: 19 mar 2008, 13:03
- Auto: Mazda Xedos 1.6 16V 107KM
Hazu & lukas_V dzieki za rzeczowe porady
A autem sie pochwale jak bedzie zarejestrowane (moze w srode?), wtedy ladnie je wypucuje i zrobie kilka fotek 
Rozrząd może wyglądać jak nowy a za dwa dni pasek sie zerwie albo stanie rolka nie ma reguły.
Posiadam wszystkie części do XEDOSA 6 jeśli czegoś potrzeba proszę o kontakt. Kontakt do kolegi proszę powołać się na forum mazdy tel 793 163 816.
- Od: 26 lut 2007, 12:53
- Auto: XEDOS 6 2.0 V6
hehe, wiecie co – chyba to trzeba po prostu zrobic po calosci i sie nie zastanawiac czy byl wymieniany czy nie
Pozdrawiami dzieki za rady.
sq2jul napisał(a):hehe, wiecie co – chyba to trzeba po prostu zrobic po calosci i sie nie zastanawiac czy byl wymieniany czy niePozdrawiami dzieki za rady.
Mądra decyzja....
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
żyj szybko,umieraj młodo........Peugeot 807 2,0 HDI 2 szt.i Laguna 1,8 16V
- Od: 25 sty 2008, 19:12
- Auto: 6 GH 2,5 benzyna 2008 r.
lukas_V napisał(a):no i 1200 zł trzeba przygotowaćsq2jul napisał(a):hehe, wiecie co – chyba to trzeba po prostu zrobic po calosci i sie nie zastanawiac czy byl wymieniany czy niePozdrawiami dzieki za rady.
ale na co? bo umnie np kpl rozrzad z oryginalnym napinaczem hydraulicznym +rolki GMB i pasek mitsuboshi to koszt 669zl i pompa wody GMB 155zl razem 824zl
- Od: 9 lis 2003, 00:21
- Auto: Było BG B3, była BA Z5, jest NA B6 :)
Yooziu jeszcze znajdzź mechanika który to wymieni za mniej niż "376"zł to będzie taniej niż 1200
Ja ze sprężynkamina wałkach rozrządu i uszczelkami pod dekleami zapłaciłem prawie 2000 2l. temu (wtedy rozrząd kosztował co najmniej 900zł)
Ja ze sprężynkamina wałkach rozrządu i uszczelkami pod dekleami zapłaciłem prawie 2000 2l. temu (wtedy rozrząd kosztował co najmniej 900zł)
Witam CB, Bydgoszcz lub okolice .
Raczej pomogę w zbiciu tej ceny jak pisał Yooziu jestem po wymianie paru rzeczy w moim xedosie w tym rozrządu.
Jeżeli to jeszcze aktualne.
A mam jeszcze dobry i tani warsztat. Jak potrzeba to pisz i sie zgadamy.
Dzisiaj chyba mijaliśmy sie na szwederowie na szwederowie.
to mój mail bossb2@wp.pl
Raczej pomogę w zbiciu tej ceny jak pisał Yooziu jestem po wymianie paru rzeczy w moim xedosie w tym rozrządu.
Jeżeli to jeszcze aktualne.
A mam jeszcze dobry i tani warsztat. Jak potrzeba to pisz i sie zgadamy.
Dzisiaj chyba mijaliśmy sie na szwederowie na szwederowie.
to mój mail bossb2@wp.pl
Dzieki, ale juz nie aktualne
Rozrzad wymienialem u soluksa, czesci oczywiscie od smirnoffa. Komplet (napinacz, rolki, pasek, pompa wody, lozyska) wyszedl mnie bodajze 950zl + robocizna. Kolego lukaszXEDOS6, gdzie masz ten warsztat w bdg?
Witajcie,
Mam pytanie – zresztą podejrzewam, że nie tylko ja
Jaki jest szacunkowy koszt robocizny przy wymianie rozrządu w Silnikach z serii K*?
U mnie w mieście cena waha się od 200 do 600zł i nie bardzo potrafię się do tego ustosunkować, stąd też chciał bym wiedzieć jak to wygląda w innych miastach / warsztatach
Doskonale rozumiem, że cena zależy od wielu czynników, no ale "pi razy oko" powinno być widać jaki to jest rząd wielkości i w okolicach jakiej kwoty się temat częściej obraca...
Mam pytanie – zresztą podejrzewam, że nie tylko ja
Jaki jest szacunkowy koszt robocizny przy wymianie rozrządu w Silnikach z serii K*?
U mnie w mieście cena waha się od 200 do 600zł i nie bardzo potrafię się do tego ustosunkować, stąd też chciał bym wiedzieć jak to wygląda w innych miastach / warsztatach
Doskonale rozumiem, że cena zależy od wielu czynników, no ale "pi razy oko" powinno być widać jaki to jest rząd wielkości i w okolicach jakiej kwoty się temat częściej obraca...
f*ck
Mi za rozrząd z wymianą zaśpiewali 2k, więc jak mi trzaśnie (ma już ponad 90tkm przebiegu), kupie po prostu drugi silnik (nie wiem co to znaczy ale ja mam bezkolizyjny-czyli chyba że chyba z silnikiem sie nic nie stanie), bo mój ma już prawie 300tkm;]
Są w życiu samochody, które raz widziane bywają niezapomniane...:)
Moja Madzia ;) --> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=65508
Pozdrawiam, Gośka ;)
Moja Madzia ;) --> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=65508
Pozdrawiam, Gośka ;)
- Od: 30 lis 2008, 13:24
- Auto: Mustang & Navara & Cooper
ja mialem to zrobione prawie jak za darmo
ale to po znajomosci u dobrego kolegii
Normalnie podobno 500zl jest normalna cena.