Spryskiwacz tylnej szyby
Strona 1 z 1
Witam
Prosze o diagnoze: spryskiwacz tylnej szyby czesc plynu wylewa za samochod a czesc splywa "potokiem" po szybie od samego wylotu. Oczywiscie wycieraczka wszystko zagarnia i nic nie dociera do dolnych parti. Pytanie – czy to standard czy raczej da sie cos z tym zrobic. Dodam ze pompka tylnego spryskiwacza chodzi o wiele glosniej anizeli przedniej szyby. Mam wrazenie ze ta koncowka jest zatkana. Czy jest jakis sposob aby to bezpiecznie przeczyscic (moze przez zanurzenie w jakims srodku do czyszczenia) no i jak sie to demontuje azeby nie uszkodzic.
Pzdr
SHY
Prosze o diagnoze: spryskiwacz tylnej szyby czesc plynu wylewa za samochod a czesc splywa "potokiem" po szybie od samego wylotu. Oczywiscie wycieraczka wszystko zagarnia i nic nie dociera do dolnych parti. Pytanie – czy to standard czy raczej da sie cos z tym zrobic. Dodam ze pompka tylnego spryskiwacza chodzi o wiele glosniej anizeli przedniej szyby. Mam wrazenie ze ta koncowka jest zatkana. Czy jest jakis sposob aby to bezpiecznie przeczyscic (moze przez zanurzenie w jakims srodku do czyszczenia) no i jak sie to demontuje azeby nie uszkodzic.
Pzdr
SHY
U mnie też spływało sobie potokiem, to chyba standard, bo w Meganie mieliśmy to samo. Tylko że ja włączałem wycieraczke jak już potok dotarł prawie do dołu hihi. Pompka tylna nawet w nowym samochodzie pracuje głośniej, a może nie głośniej tylko dlatego że jest w środku auta, tyle że w bagażniku, a to w hatchbeku przecież wnętrze pojazdu
także chyba spoko
Z ta glosnoscia to zapewne masz racje (szczerze nie pomyslalem a to dosc logiczne), ale co do spryskiwacza.. beznadzieja jesli takie jest normalne zachowanie. Jak wiesz zapewne w mazdzie nie ma opcji "poczekania az potok splynie". Od momentu wlaczenia spryskiwacza do uruchomienia wycieraczek mija jakis czas i koniec. Widzialem na forum w dziale "obsluga" cos na temat awari spryskiwacza tylnej szyby. Niestety link ten nie dziala wiec sie nie dowiem co tam jest napisane.
Czy inni uzytkownicy moga sie wypowiedziec na temat spryskiwacza tylnej szyby??
Pzdr
SHY
Czy inni uzytkownicy moga sie wypowiedziec na temat spryskiwacza tylnej szyby??
Pzdr
SHY
Ja mam to samo. Dobiorę się do tego na wiosnę, jak będzie można robić coś przy samochodzie bez rękawiczek
Naprawimy... i będzie bez znaku niesprawności 
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

Zrobilem maly sondaz wsrod uzytkownikow innych marek i nie wszystkie samochody maja taki spryskiwacz. Nalezy wiec sadzic ze jest to faktycznie jakas usterka. Zastanawiam sie tylko od czego to sie moze zapchac. Chyba nikt nie leje do spryskiwacza jakis dziwnych plynow. Mam plan wyjac koncowke i wlozyc do jakiegos odkamieniacza czy cos podobnego (moze jakis slabiutki kwas). Jesli to jest zrobione tylko z tworzywa sztucznego to nic sie nie stanie ale trzeba poddac to obdukcji po demontazu.
Pzdr
SHY
Pzdr
SHY
U mnie jest podobnie tylko ze spryskiwacz i wycieraczka maja osobne wlaczniki.Mozna najpierw spryskac szybe a potem wlaczyc wycieraczke albo wlaczyc wycieraczke i bawic sie przyciskiem spryskiwacza
Przez jakis czas spryskiwacz mi nie dzialal -juz myslalem ze spalil sie silniczek albojakis bezpiecznik ale wymontowalem zbiornczek i okazalo sie ze cala obudowa silniczka pompki jest skorodowana.Wymontowalem , oczy[ciBem z rdzy pomalowalem,nalozylem smaru na oske silniczka i teraz jest ok
Witam
Widze że temat troche przedawniony ale może ktoś zwróci uwage i mi pomoże.
Sprawa wygląda tak spryskiwacz tylnej szyby działał i nawet nie pamiętam czy rozpryskiwał płyn czy tez lał ciurkiem ale to nie ważne – od pewnego czasu przestał działać. Slyszę pompkę że pracuje ale nie leje płynu
Tak się zastanawiam bo w mx3 jest oddzielny zbiornik spryskiwacza tylnej szyby a jak jest w GE? Nie widziałem nic w bagażniku
więc chyba nie ma... Co i jak to sprawdzić? Zapchało się czy coś z przewodem?
Widze że temat troche przedawniony ale może ktoś zwróci uwage i mi pomoże.
Sprawa wygląda tak spryskiwacz tylnej szyby działał i nawet nie pamiętam czy rozpryskiwał płyn czy tez lał ciurkiem ale to nie ważne – od pewnego czasu przestał działać. Slyszę pompkę że pracuje ale nie leje płynu
Tak się zastanawiam bo w mx3 jest oddzielny zbiornik spryskiwacza tylnej szyby a jak jest w GE? Nie widziałem nic w bagażniku
>>> pozdrowienia z syreniego grodu <<<
...serce bije w takt V-acht :)
- Od: 11 cze 2004, 20:25
- Auto: A acht V acht
genewa napisał(a):W bagażniku po lewej stronie jest zbiorniczek płynu (za klapką).
ReServeD626 napisał(a):Co i jak to sprawdzić? Zapchało się czy coś z przewodem?
dolej płynu

aaaaaaaaaaaaaaaa!! byłem u Jaksy dziś w innej sprawie i przy okazji mi pokazał aaaaaaaaaaaaa!!
kto robi drugi zbiorniczek w bagazniku
cholerne kitajce
– jesooo zabije sie – 2 lata mam samochod a on mi takie niespodzianki robi
aaaaaaaaaaaa!!
ReServeD626 napisał(a):jesooo zabije sie – 2 lata mam samochod a on mi takie niespodzianki robi aaaaaaaaaaaa!!
dobre huhuhuhuhu
hehehe wiele osób nie wie o dodatkowym zbiorniczku spryskiwaczy na tylną szybe czy np. funkcje w przednich wycieraczkach kiedy odpychamy dżwignie od siebie ... do szyby 
... a kamieniami w dzieci nie rzucam bo nie wiem które moje 
- Od: 26 wrz 2005, 18:55
- Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i
Oby tylko takieReServeD626 napisał(a):2 lata mam samochod a on mi takie niespodzianki robi

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
ReServeD626 napisał(a):2 lata mam samochod a on mi takie niespodzianki robi
Przez chwile tez borykalem sie z takim problemem
Pzdr
SHY
no dolewalem do przedniego regularnie – mowa jest o tylnym...
Misiek-Bełchatów napisał(a):czy np. funkcje w przednich wycieraczkach kiedy odpychamy dżwignie od siebie ... do szyby :)
jakie funkcje...? u mnie tylko sie raz zalancza jak popcham do szyby,,, (poza tym jest to troche niewygodne)
pojemność silnika (cm^2)
------------------------------------------------- x 200 = IQ posiadacza pojazdu
średnica wydechu (mm) x głośność (dB)
------------------------------------------------- x 200 = IQ posiadacza pojazdu
średnica wydechu (mm) x głośność (dB)
bucz napisał(a):jakie funkcje...? u mnie tylko sie raz zalancza jak popcham do szyby,,,
U mnie w GE też jest kłopot. Wiem gdzie jest zbiorniczek
sprawdziłem i jest pełny, silniczek działa ale nic się nie leje( pryska ) na szybę. Co sprawdzić i jaką drogą idą te przewody żeby je sprawdzić? 
stefan
www.pawlak.acnshop.eu
www.pawlak.acnshop.eu
powiem wam szczerze, że również dopiero po czasie zorientowałem się, że jest drugi zbiorniczek. w astrze np. jest tylko jeden i to jest dość logiczne, a że mx-3 to mój pierwszy prywatny samochód to nie wiedziałem... 
- Od: 19 paź 2006, 13:40
- Auto: Było: MX-3 1,6 16V B6 93'
Strona 1 z 1