Dymi po zmianie oleju w silniku.
Ja dzisiaj bylem w glupim relau na hali patrzec za olejem
bylo kilka opcji jezeli chodzi o 5w30 
Narzekaja tu niektórzy na Mazdy. Podam przykład Hondy Civic:
1. pięcioletnia, brat ma ją od nowości, serwisowana regularnie, przebieg obecnie 101 tys., dziś sprawdziliśmy stan oleju – bagnet cały suchy, od wymiany przejechane 10 tys. , przy poprzedniej wymianie też zero oleju na bagnecie, nie dymi, rura minimalnie okopcona
2. brat ma też najnowszego Civika 1.8, po roku uzytkowania delikatne stuki w okolicach prawego przedniego koła, serwis stwierdził, że to amortyzator, po wymianie praktycznie to samo, teraz zdiagnozowali luz na przekładni kierowniczej i maja wymieniać.
1. pięcioletnia, brat ma ją od nowości, serwisowana regularnie, przebieg obecnie 101 tys., dziś sprawdziliśmy stan oleju – bagnet cały suchy, od wymiany przejechane 10 tys. , przy poprzedniej wymianie też zero oleju na bagnecie, nie dymi, rura minimalnie okopcona
2. brat ma też najnowszego Civika 1.8, po roku uzytkowania delikatne stuki w okolicach prawego przedniego koła, serwis stwierdził, że to amortyzator, po wymianie praktycznie to samo, teraz zdiagnozowali luz na przekładni kierowniczej i maja wymieniać.
- Od: 7 mar 2006, 18:03
- Auto: Mazda 626 GW 1,8i 98r. LPG SGI
A ja wczoraj po południu skillowałem w Olsztynie Hondę Civic 4gen. która przy dodaniu gazu dymiła bardziej niż... hmmm Lokomotywa... oczywiście na niebiesko :/
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
Civic'i z lat 92-95 mają również słabe pierścienie. Koleś ma taką z silnikiem 1.5 90 KM. Na zimnym silniku nie dymi w ogóle, tylko na rozgrzanym (świata nie widać przy przyśpieszaniu – ewidentnie zużyte pierścienie). Spalanie oleju jak jechał na wczasy spaliła 5 l na 2500 km).
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Witam-od miesiąca się nie odzywałem tylko śledząc rozwój tematu. Panowie-Qbass Hazu Rusek i naturalnie Grzyby! Bo między nami toczyła się ta emocjonująca dyskusja
– od tygodnia rano jest tylko biała para z tłumika (a stoję na dworze).....Co robiłem? Nic tylko czytałem Forum. Wygląda na to Grzyby że się potwierdza twoja opinia (i muszę się z nią zgodzić mając w
kolejne potencjalne oskarżenia że obstaję za Twoją opinią boo...zgodna z moją) Pyta tu kilka osób o olej – panowie wszyst
ko na to wskazuje że Elf Evolution właśnie 5W30 wypłukał mi nagar z pierścieni. Wychodzę rano, odpalam auto i.....odpalam fajkę obserwując tłumik – niebieski dymek tylko z papierosa. Grzyby chyba miałeś rację że to początkowa faza zapiekania. A....koledzy – może ten przypadek wam pomoże w wybraniu oleju . I nie przedkładam tu Elfa nad np Mobilem czy Lotosem – chodzi tu o parametry oleju. Pozdrawiam – będę dalej obserwował a potem płukanka i wymiana oleju – naturalnie na 5W30. 

- Od: 31 sie 2008, 21:15
- Auto: Mazda 626GF 2.0 116KM 98r
mmario20 ile kosztują 4 litry tego Elfa?
Pozdrawiam Hubert
mmario20 w takie cuda nie wierzę
(nie przy silniku benzynowym)
Ja używam od dawna 10W40 shella i żadnego dymka
Wszystko zależy od kondycji jednostki
pozdrawiam
Ja używam od dawna 10W40 shella i żadnego dymka

Wszystko zależy od kondycji jednostki
pozdrawiam
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=87724
Sprzedam nowe reperaturki tylnych błotników do MAZDY PREMACY – Made by KLOKKERHOLM
697-991-984 lub PRIV

Uploaded with ImageShack.us
Sprzedam nowe reperaturki tylnych błotników do MAZDY PREMACY – Made by KLOKKERHOLM
697-991-984 lub PRIV

Uploaded with ImageShack.us
Hugo – Średnio 139.– za 4l.nie wierzę że nie wiesz; Hazu-wiesz... jeżdżę tylko w niedzielę i na wielkanoc ..... najwięcej po mieście :
| ;Sebastian – Mówię co obserwuję, był niebieski dym i nie ma, tylko biała para – ja też nie wierzę w cuda. Przejechałem koło tysiąca km na Elfie i błękit zginął. Kondycja jednostki? Owszem ale może właśnie to dopiero był początek...z resztą fachowcy odpowiedzą za mnie. Ja tylko dzielę się tym co widzę (no i zastosowałem się do rady "1wsze 300m bez gazu" na ssaniu) Pozdrawiam
To po co bym się pytałmmario20 napisał(a):nie wierzę że nie wiesz
Wczoraj ten własnie olej stał sobie grzecznie na półce w Auchan i kosztował 159 zł/4 litry. Więc za 139 zł to tanio kupiłeś.
Pozdrawiam Hubert
Szczerze mówiąc Hugo 139 PLNów to widziałem gdzieś w necie chyba u Smirnoffa po tej reklamce http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/478 ... b7b4c.html szukałem po sklepach. Nie chce mi się dymać do garażu żeby sprawdzić paragon ale jak się nie mylę w zwykłym motoryzacyjnym kupiłem za bodajże 129.– W sumie przy pierwszym przejrzeniu (pobieżnym) oferty Lotosa nie znalazłem o takich parametrach i kupiłem Elfa ale potem znalazłem – Lotos 5W30, cena prawie ta sama. Dziś stałem przez noc w garażu – rano po opaleniu nawet biały tylko nieśmiało się pokazał na tłumiku....
. Nie robiłem NIC. Pożyjemy zobaczymy. Pozdrówka

5W 30.robomaz napisał(a):5W30 czy 5W40 a możne 5W50
Nie cena tylko instrukcja tak mówi.robomaz napisał(a):Czy w tym konkretnym przypadku decyduje tylko cena?
Pozdrawiam Hubert
Instrukcja instrukcją ale chyba coś w tym jest bo wygląda na to że płucze silnik skoro dym zginął ale o olejach to odrębny temat i szczerze mówiąc nie zagłębiałem się w niego i moja wiedza jest o olejach jest nie wielka. Muszę to nadrobić.W30,40 czy 50? CHGW, ja wlałem W30 jak mi radził Spike. Wiem o płuczących właściwościach syntetyków co miałoby pokrycie w moim przypadku. Nie wiem czym był zalany u Niemca. Wszystko wskazuje na to że zaczął się proces zapiekania pierścieni który dał się zatrzymać po wymianie oleju bo jedynie tylko to w tej kwestii zrobiłem – wymieniłem bo był termin. Dopiero co słyszałem od Hazu i Qbassa o zakatowanym silniku z cofniętym licznikiem.....mam nadzieję że mi się udało. Za jakiś czas (pewnie – Hazu za rok przy mojej jeździe albo zmienię auto
) zrobię solidną płukankę silnika i spowrotem 5W30 – może Elfa a może Lotosa – nie wszystko co polskie to od razu szajs – sądzę że raczej, prędzej te markowe robione na środkowy i wschodni rynek to może być "kaszan" (choć nie musi, jak w przypadku tego Elfa). Na marginesie Hugo, weź pod uwagę jakość produktów sprzedawanych w hipermarketach – ja mogę tam ewentualnie kupić płyn do spryskiwaczy...letni!Olej ten olej 

mmario20 napisał(a):a może Lotosa
polecam
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
Pozdrawiam Hubert
Dokładnie taki Hubercie. Narazie bez zmian w kwestii dymu. Przyszły tydzień parkuję na dworze – zobaczymy czy temperatura coś zmieni...Czy Lotos "Bracie C"??? Pewnie tak zrobię po płukance Silnika ale tak na marginesie wcale nie jest (nie był) tańszy od Elfa co oczywiście nie wpłynie na mój przyszły wybór – chyba że różnica w cenie się radykalnie zmieni. Raczej nie podejrzewam Gdańskiej rafinerii o szajs. Żeby dotrzymać konkurencji markowym koncernom, musi zachować dobrą jakość. A parametry jednakoż takie jak powyższy. Sorki – powtarzam się...
Przy okazji Hugo – czemu sugerujesz mi zmianę samochodu???

Przy okazji Hugo – czemu sugerujesz mi zmianę samochodu???
Daj spokój. Wygłupiłem się.mmario20 napisał(a):Przy okazji Hugo – czemu sugerujesz mi zmianę samochodu?
Pozdrawiam Hubert
Właśnie zobaczyłem ten temat i sie ostro zdolowalem. Z jakies 2 tyg. temu kupilem mazde i po paru dniach w moich rekach zaczela mi strasznie dymic. Po wymianie oleju na mobil 10w40 bylo jeszcze gorzej. Zdecydowalem sie na mazde bo slyszalem ze jak kupisz japonca to przynajmniej z silnikiem nie bedzie problemow a widze ze jest wrecz odwronie. Naprawde fajny samochod, niezle sie zbiera jak go przycisniesz i do momentu dymienia bylem bardzo zadowolony. a teraz nie wiem co mam robic... Z tym olejem to jeszcze nie wiem jak jest bo robie niewiele km i ciezko bedzie sprawdzic czy bierze. Sprawdze jeszcze pare innych rzeczy dla pewnosci,..
- Od: 8 paź 2008, 13:17
- Auto: 626 GF 2.0i Exclusive