Jak rozkodowac seryjne radio
1, 2
Witam.Niestety musialem odlaczyc prad od radyjka i wyswietlil sie napis CODE.Specjalnie wpisalem 3 razy bledny kod,bo nie znam prawidlowego.Zrobilem to po to,zeby wyswietlil sie napis ERR i wowczas wprowadza sie standardowe seryjne kody.No i niestety.Wprowadzalem 4989,3263,1414,2989 i 0532.W innych autach te kody dzialaja lecz w tym nie.Ma ktos jeszcze jakis kodzik??Prosze o pomoc
-
waldii
Fabrycznie radio w M3 nie jest kodowane, wiec jezeli radio prosi o kod, to oznacza ze poprzedni wlasciciel auta ustalil sobie jakis kod i auto teraz o niego pyta. Z tego co pamietam byl juz taki topic na forum, poszukaj.

- Od: 24 mar 2008, 16:07
- Auto: 3 MPS
Feat juz wszystko przeszukalem.Radio widocznie zakodowane przez kogos bylo ale po 3 krotnym wpisaniu zlego jest ERR.Wowczas radio wymaga standardowego kodu fabrycznego.Niestety ten z premacy ani z 6 nie dziala w 3 
-
waldii
W M6 chodziło też 1234.
waldii napisał(a):Feat juz wszystko przeszukalem.Radio widocznie zakodowane przez kogos bylo ale po 3 krotnym wpisaniu zlego jest ERR.Wowczas radio wymaga standardowego kodu fabrycznego.Niestety ten z premacy ani z 6 nie dziala w 3
Nie wiem jak to jest w rzeczywistosci, ale raczej taki system kodowania nie ma najmniejszego sensu, przeciez ten kod ma uniemozliwic dalsze uzywanie radia po jego kradziezy, a jezeli procedura odkodowania go jest tak prosta to caly ten system traci imo sens.

Feat napisał(a):waldii napisał(a):Feat juz wszystko przeszukalem.Radio widocznie zakodowane przez kogos bylo ale po 3 krotnym wpisaniu zlego jest ERR.Wowczas radio wymaga standardowego kodu fabrycznego.Niestety ten z premacy ani z 6 nie dziala w 3
Nie wiem jak to jest w rzeczywistosci, ale raczej taki system kodowania nie ma najmniejszego sensu, przeciez ten kod ma uniemozliwic dalsze uzywanie radia po jego kradziezy, a jezeli procedura odkodowania go jest tak prosta to caly ten system traci imo sens.
system nie traci sensu,bo taka procedura jaka opisywalem jest czynnoscia wykonywana w serwisie.Na szczescie czasami informacje wyplywaja.Posiadam takowy kod do wiekszosci modeli mazd oprocz 3.A kod jak kod.Powiedz jaki ma sens simlock w telefonie,skoro w 5 minut mozna go sciagnac.Ta procedura z radiem dziala,nawet mozesz tu na forum poszukac.Jak znajde to oczywiscie podziele sie info.
-
waldii
waldii napisał(a):system nie traci sensu,bo taka procedura jaka opisywalem jest czynnoscia wykonywana w serwisie.Na szczescie czasami informacje wyplywaja.Posiadam takowy kod do wiekszosci modeli mazd oprocz 3.A kod jak kod.Powiedz jaki ma sens simlock w telefonie,skoro w 5 minut mozna go sciagnac.Ta procedura z radiem dziala,nawet mozesz tu na forum poszukac.Jak znajde to oczywiscie podziele sie info.
Ma taki sens, ze simlocka nie sciagniesz wpisujac 3 razy zle PIN i podajac nastepnie jakis standardowy kod. Tutaj nie chodzi moze o uniemozliwienie co o maksymalne utrudnienie korzystania z kradzionego urzadzenia – chociaz wiadomo ze wszystko da sie rozkodowac – predzej czy pozniej. Kiedys pytalem sie w ASO natemat rozkodowania radia (chcialem kupic wersje na 6CD i ostrzegano mnie aby radio nie bylo zakodowane) – powiedziano mi ze w Polsce tego nie robia i radio trzeba wyslac do niemiec, koszt około 400 euro (ale wiadomo jak to w aso). Na forum rowniez byl temat odnoscie rozkodowania radia w M3, bodajze byl ktos w Warszawie, ktory robil takie rzeczy, ale o rozkodowaniu jakims kodem w M3 nie slyszalem. Jezeli uda Ci sie to tak rozwiazac, to daj znac, bo sam jestem ciekaw.

Feat napisał(a):Jezeli uda Ci sie to tak rozwiazac, to daj znac, bo sam jestem ciekaw.
no i

-
waldii
Problem rozwiazany przez serwisanta mazdy.Podszedl,probowal wklepac te kody,ktore posiadalem i nic.Zadzwonil gdzies,pozniej kazal mi sie odwrocic i po kilku sekundach dzialalo.Wiec jakby co posiadam kody do premacy,M6,mx5 oraz mx6 starszej generacji ale niestety tego do M3 nie udalo mi sie wykombinowac.Koszt tej uslugi poczatkowo mial wynosic 300zl a w koncu skasowal 100zl i zyczyl milego dnia.Jakby co mam dojscia do goscia,ktory za ok.200zl zrobi cos takiego ale w Warszawie.
namiar na firme w ktorej mi rozkodowali radyjko
Mazda
Nazwa dealera: G-M Spółka z o.o.
Adres: Reda, Wejherowska 63
Telefon: (058) 677 90 00
namiar na firme w ktorej mi rozkodowali radyjko
Mazda
Nazwa dealera: G-M Spółka z o.o.
Adres: Reda, Wejherowska 63
Telefon: (058) 677 90 00
-
waldii
o, ciekawe, nie wiedzialem, że w Redzie jest ASO Mazdy. Dobrze wiedzieć.
Zgadzam się z Feat, że taki system odkodowania radia nie mógł zadziałać, bo jest wg mnie kompletnie bez sensu. Po co byłoby to całe kodowanie, skoro możnaby to było standardowym kodem odkodować? Bez sensu.
Zgadzam się z Feat, że taki system odkodowania radia nie mógł zadziałać, bo jest wg mnie kompletnie bez sensu. Po co byłoby to całe kodowanie, skoro możnaby to było standardowym kodem odkodować? Bez sensu.
--
grzehoo
grzehoo
- Od: 23 lip 2008, 21:38
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 143KM 2008
czyli pozostaje mi wizyta u specjalistów? naprawde nie da sie jakos tego obejść? moze jednak zna ktos kod który odblokuje ten error...
-
kalin
grzehoo napisał(a):Myjk napisał:
A jednak między innymi w M6 da się odkodować standardowym kodem.
serio? jaki w takim razie jest sens takiego zabezpieczenia przed kradzieżą?
serio serio.Procedura jest troche skomplikowana ale do M5 tez znam kodzik
-
waldii
waldii napisał(a):Witam.Niestety musialem odlaczyc prad od radyjka i wyswietlil sie napis CODE.Specjalnie wpisalem 3 razy bledny kod,bo nie znam prawidlowego. Wyswietlil sie napis ERR i wowczas wprowadza sie standardowe seryjne kody.No i niestety.Wprowadzalem 4989,3263,1414,2989 i 0532.
jaka jest kolejnosc,zeby moc wprowadzic te kody gdy wyswietla sie ERR??u mnie tez po trzech probach wyswietlil sie ERR
- Od: 11 sie 2009, 11:19
- Auto: mazda premacy 2.0 ditd 01' po lifcie 292000 km
witam, mam m 323f bj 200r i na lcd err jak wyglada teraz procedura odkodowania tego radyjka i ew ktory kod ze "standardowych" bedzie prawidlowy?
pozdrawiam
Adam
pozdrawiam
Adam
- Od: 16 cze 2006, 13:54
- Auto: BYLO – MX6 KL...
Nacisnąć sekwencję klawiszy po kolei:deejaybialy napisał(a):jak wyglada teraz procedura odkodowania tego radyjka i ew ktory kod ze "standardowych" bedzie prawidlowy?
row 6(>>) ,
AM(frequency) ,
DISP/AUTO-M ,
SEEK.
Powinno pojawić się miejsce(kreseczki) na wpisanie kodu
Należy wprowadzić kod 1414 lub 4 9 8 9 lub 3263 i zatwierdzić trzymając jednocześnie DISP/AUTO-M oraz 6(>>), aż do momentu pojawienia się napisu "good" – radyjko odkodowane. Umnie zadzialal kod pierwszy:)
- Od: 11 sie 2009, 11:19
- Auto: mazda premacy 2.0 ditd 01' po lifcie 292000 km
bububu831 napisał(a):Nacisnąć sekwencję klawiszy po kolei:deejaybialy napisał(a):jak wyglada teraz procedura odkodowania tego radyjka i ew ktory kod ze "standardowych" bedzie prawidlowy?
row 6(>>) ,
AM(frequency) ,
DISP/AUTO-M ,
SEEK.
Powinno pojawić się miejsce(kreseczki) na wpisanie kodu
Należy wprowadzić kod 1414 lub 4 9 8 9 lub 3263 i zatwierdzić trzymając jednocześnie DISP/AUTO-M oraz 6(>>), aż do momentu pojawienia się napisu "good" – radyjko odkodowane. Umnie zadzialal kod pierwszy:)
witam, kod przyjal ale teraz zglasza sie bez kodu jak przywrocic kodowanie? myslalem ze bedzie po prostu pytac o kod...
pozdrawiam
- Od: 16 cze 2006, 13:54
- Auto: BYLO – MX6 KL...
1, 2