Mam problem z szybami w mojej madzi . Samochod posiadam od niedawna , i zauwazylem ze szyby mimo iz byly czyszczone ( zwyklym plynem do szyb) to kiedy zaparuja pojawiaja sie na nich jakby zacieki , takie rowne pionowe pasy a dodatkowo przednia szyba za nic nie daje sie wytrzec od srodka tylko rozmazuje sie jakby byla tlusta. Czym to moze byc spowodowane i czy moglibyscie mi polecic ewentualnie jakis specyfik do szyb
Zamarzajace szyby
1, 2
Witam.
Mam problem z szybami w mojej madzi . Samochod posiadam od niedawna , i zauwazylem ze szyby mimo iz byly czyszczone ( zwyklym plynem do szyb) to kiedy zaparuja pojawiaja sie na nich jakby zacieki , takie rowne pionowe pasy a dodatkowo przednia szyba za nic nie daje sie wytrzec od srodka tylko rozmazuje sie jakby byla tlusta. Czym to moze byc spowodowane i czy moglibyscie mi polecic ewentualnie jakis specyfik do szyb
- Od: 23 wrz 2004, 21:40
- Auto: Mazda 6 GY
2,0 147 KM LF-DE 2006
LPG Landi_Renzo Omegas
seba napisał(a):Czym to moze byc spowodowane i czy moglibyscie mi polecic ewentualnie jakis specyfik do szyb
jeśli nie czytałeś archiwum naszego forum to powiem ci że u mnie powodem tłustych szyb
były zapachy w buteleczkach, które wkłada się w kratki wentylacyjne (np. ambi pur car).
Niektórzy koledzy za winowajcę podają środki do czyszczenia kokputu (głównie plak).
Rozmazujące się szyby można oczyścić bardzo dobrze denaturatem (niestety zapach zostaje na kilkanaście godzin

Albo benzyny ekstrakcyjnej, no bo spirytu to szkoda 
- Od: 10 wrz 2004, 23:08
- Auto: HONDA ACCORD 2,0 136 PS
Ja miałem coś takiego od Plaka. Myślałem, że się zatrę na śmierć przy czyszczeniu szyby płynem do mycia szyb. Nie "psikaj" Plakiem na szybę, a nie będziesz miał problemów z jej czyszczeniem
Powodzenia.

Powodzenia.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Mozna nalozyc na szyby od wewnatrz szmate podczas pryskania, ale polecam kupno zwyklej myjki do zlewozmywaka lub niewielkiej gabki kapielowej i przez nia rozprowadzanie srodka na drzwiach/kokpicie – jest bardzo wygodna, sprawna i nie zostawia smug oraz "wloskow" kurzu.
Przed chwila zszedlem do samochodu a tu szyby zamarzniete.No to skrobaczka i wychodze zeby je skrobac a tu niespodzianka.Szyby zamarzniete od wewnatrz.
Ktos mi wyjasni dlaczego tak sie stalo??A najdziwniejsze ze zamarznietre wszystki oprocz mojej bocznej (od strony kierowcy).Jaki temu zapobiec???
Ktos mi wyjasni dlaczego tak sie stalo??A najdziwniejsze ze zamarznietre wszystki oprocz mojej bocznej (od strony kierowcy).Jaki temu zapobiec???
---------------------------------------
MX-3 V6
RX-7 III

MX-3 V6
RX-7 III
- Od: 7 lip 2004, 16:17
- Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 '92
jak jest powyżej 0, to szyby parują – wilgoć krążąca po kabinie siada na szybach. w momencie gdy mrozi, zjawisko jest to samo, tyle że owa wilgoć zamarza dodatkowo. wysusz dywany, przewietrz auto na słońcu, dobrze wymyj szyby od wewnątrz (ręczniki papierowe + mr muscle czy coś podobnego i jechane). powinno pomóc.
ogrzewanie-ja nie mam takich luksosow-nagrzewnica zastrajkowala.Teraz z nia nic nie zrobie.Probowalem ale ma chyba z 200 lat bo nic sie nie chce ruszyc.No i jeszcze swietny do niej dostep.
MX-3 V6
RX-7 III

MX-3 V6
RX-7 III
majes napisał(a):ogrzewanie-ja nie mam takich luksosow-nagrzewnica zastrajkowala
Ogrzewanie nie działa całkowicie
A co do zamarzniętych szyb to normalne i spowodowane jest wilgocią panującą wewnątrz auta. Słyszałem ale nie wiem czy to prawda. Podobno jak się umyje szyby jakimś alkoholem to ogranicza później osiadanie pary.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 28 lut 2005, 22:06 przez Robo, łącznie edytowano 1 raz
MAZDA ... To jest naprawdę ważne.
- Od: 20 sie 2004, 08:40
- Auto: 323F & 350Z
Nagrzewnica również jej nie widziałem na własne oczy. Ponoć to taka mała chłodnica. Logicznie rzecz biorąc to musi być coś co dobrze oddaje ciepło. Ma odpowiednio dużą powierzchnię przy niezbyt dużej pojemności (u mnie jak sprawdzałem do nagrzewnicy wchodzi ok. 0,5 L płynu) aby optymalnie wykorzystać to ciepło. Kilku klubowiczów ją wyciągało ale podobno dostać się do niej to nic ciekawego i nie podjeliby się po raz drugi tej czynności. Pod maską można zobaczyć jedynie jej dwa końce. Do jednego wpływa płyn przepływa przez nagrzewnice, która szybciutko się nagrzewa oddając to ciepło do wnętrza i opuszcza ją już z mniejszą temperaturą. A czemu nie działa. Z biegiem lat osadza się na niej kamień, różnego rodzaju brudy, nie zmienianie płynu chłodniczego (zaleca się co dwa lata). Jej ścianki mają coraz mniejszą średnicę a przepływ przez nią jest utrudniony.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Kruk11 napisał(a):Odradzam mr muscle i inne tego typu szity, nie sposób pozbyć się smug.
Polecam zwykły płyn do naczyń (bez nawilżaczy do rąk)
wystarczy wytrzeć solidnie na sucho
co do nagrzewnicy, to gdzieś mi się wala jedna, to mogę Wam foto wystawić
nemi napisał(a):W octavii ciepło jest moment, a u mnie dość długo trzeba czekać
Nemi jeśli Twoje podejrzenia są uzasadnione to może najpierw sprawdź termostat. Może wysiadł i przepuszcza albo od samego początku pracuje na dużym obiegu i przez to dłużej może osiągać swoją prawidłową temperature pracy.
Pozdrawiam.
wskazówka temp. podnosi się dość szybko (powiedzmy na 20 st. mrozie po 5 km jest już w pionie, a w mieście jeszcze szybciej) więc chyba raczej termostat jest ok. Podejrzewam, że jest tam po prostu kupe syfu, liści, kurzu i błota (bo inaczej nie można nazwać tego co wylałem z układu chłodzenia). Nie wiem czy jest jakiś filtr przy dmuchawie – bo moim zdaniem powinno bardziej wiac
i to może też dlatego.
Robo napisał(a): Mam nadzieje że coś tam powiewa chociaż letnim powietrzem.
no wlasnie.leci chlodne lekko cieplawe powietrze.Ale juz sie przyzwyczailem.W koncu trzeba byc twardym jak nosorozec
MX-3 V6
RX-7 III

MX-3 V6
RX-7 III
1, 2