tylko ten dystrybutor... no tego dieslowi nikt nie zabierze
www.mazdaspeed.pl
Globy napisał(a):...Diesel ma przewagę węższego zakresu obrotów i turbiny, które pozwalają na lepsze przyspieszenia na wysokich biegach (co oznacza oszczędność paliwa)...
Grzyby napisał(a):...Owszem zakres użytecznych obrotów jest dosyć wąski – max. 4000 obrotów za to elastyczność na 5 biegu jest niedościgniona dla benzyniaka. Może się starzeję ale im mniej mieszania lewarkiem w trasie tym lepiej (dla mnie)...
ntgale napisał(a):No właśnie. Obaj piszecie, że zakres, w którym diesel dobrze ciągnie jest dość wąski. Przy 6-cio stopniowej skrzyni ten wąski zakres skraca się jeszcze bardziej. Już trzeci raz zrobiłem trasę 180 km Octavią II 2.0tdi. 140KM skrzynia 6b. Biegi są tak zestopniowane, że jadąc spokojnie na 6-tce właściwie nie ma co myśleć o wyprzedzaniu w Polskich warunkach (Warszawa – Lublin). Jeśli nie zredukuję na 5, a czasem i 4 to nie wyprzedzę. Chyba jednak elastyczność za sprawą skrzyni 6-cio i więcej biegowych manualnych została w dieslach zabita (sprawę dróg przemilczmy). Owszem osiągi są, to auto jeździ jak szalone, ale namachać się trzeba. Oczywiście mogę być w wielkim błędzie gdyż 6-ty bieg jest tzw. nadbiegiem do toczenia się na niskich obrotach – tego nie wiem.
Puhcio napisał(a):Diesle często puszczają czarne bąki,
misiekwaw napisał(a):podam przyklad MPS – tu skrzynia jest tak krotka, ze predkosci osiagane na poszczegolnych biegach sa nizsze niz w w/w Octavii 1.9 TDI
brii napisał(a):misiekwaw napisał(a):podam przyklad MPS – tu skrzynia jest tak krotka, ze predkosci osiagane na poszczegolnych biegach sa nizsze niz w w/w Octavii 1.9 TDI
Ale za to "troszkę" szybciej te prędkości osiąga
Gibsong napisał(a):w czym mocny diesel z automatem jest lepszy od Lexusa LS 400 aut LPG?
Grzyby napisał(a):3. W +/– 3-4 x dłuższej jeździe na 1 zbiorniku (rzadziej tankujesz)
Gibsong napisał(a):Tylko najpierw to chyba GE-KL żeby zobaczyć czy naprawdę mnie stać
brii napisał(a):Lepszy czarny bączek (trochę sadzy) niż malutka niebieska rakotwórcza chmurka oczko
Lukano napisał(a):brii napisał(a):Lepszy czarny bączek (trochę sadzy) niż malutka niebieska rakotwórcza chmurka oczko
Oj ja bym się spierał co jest bardziej rakotwórcze. Chyba nic nie ma bardziej rakotwórczego niż sadza osadzająca się w płucach.
Jak by gaz był taki rakotwórczy to raczej nie używali byśmy go w domu w kuchenkach.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości