Gdzie odczytać numer kluczyka

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kayo » 16 wrz 2008, 21:21

Witam

Niestety posiadam tylko jeden kluczyk a zapas trzeba mieć. Stwierdziłem więc, że warto by było taki zdobyć. Tu zaczynają się problemy.
Niestety za dorobienie klucza na salonie mazdy chcą 400zł a w "gościu w realu" chce 280zł! Jako, że chyba kogoś ostro powaliło uruchomiłem kontakty i wiem, że w Niemczech dorobienie na maździe wyjdzie mnie taniej – około 160zł jeśli dobrze pamiętam i będzie to oryginalny kluczyk a nie syf z reala.
Mam tylko jeden problem – żeby dorobić muszę podać identyfikator kluczyka a tego nie posiadam :( kiedy auto przyszło był tylko jeden a nikt nie raczył wpisać w papiery tego info! (są dwa dokumenty, na których to powinno być wpisane).
Czy jest jakieś miejsce, gdzie była by szansa odczytać to info?

Przy okazji – jeśli auto standardowo nie posiadało kluczyka z pilotem to czy po kupieniu takiego kluczyka będzie szansa jakoś doprowadzić to do działania?

<piwo> za wszelką pomoc :)
Forumowicz

Od: 29 maja 2008, 23:45
Auto: Mazda 3 hatchback, 2.0 BM, automat

Postprzez RobertPi » 18 wrz 2008, 17:55

Ja ostatnio dorabiałem kluczyk. Najpierw dowiedziałem się, że surowy "scyzoryk" z pilotem kosztuje ok 120 zł ( oryginał w serwisie ). Jak go już dostałem to dorabiałem go w punkcie w TESCO za 50 zł. Następnie kodowanie kosztowało mnie ( przy okazji przeglądu ) ok.100zł. Nie były potrzebne do tego rzadne kody.
Nie wiem skąd Twój serwis wziął te 400zł ale to chyba lekka przesada.
RP
RP
Mazda3BM1.5
Obrazek

Suzuki Baleno1,2Hybrid
Obrazek
Forumowicz

Od: 29 kwi 2008, 21:12
Auto: M3BM1,5b 2013SkyMotion
były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Postprzez Feat » 19 wrz 2008, 01:04

RobertPi napisał(a):Ja ostatnio dorabiałem kluczyk. Najpierw dowiedziałem się, że surowy "scyzoryk" z pilotem kosztuje ok 120 zł ( oryginał w serwisie ). Jak go już dostałem to dorabiałem go w punkcie w TESCO za 50 zł. Następnie kodowanie kosztowało mnie ( przy okazji przeglądu ) ok.100zł. Nie były potrzebne do tego rzadne kody.
RP

No to sporo przeplaciles, bo kluczyk mozna zakodowac samemu w kilkanascie sekund. Natomiast wracajac do tematu. Jezeli masz fabryczny alarm, to jak najbardziej mozesz kupic surowy scyzoryk, dociac go w dowolnym punkcie dorabiania kluczy samochodowych, a nastepnie zakodowac sobie go samemu za darmo. Ale tak jak pisalem ta procedura dziala tylko w przypadku fabrycznego alarmu.
Obrazek
Forumowicz

Od: 24 mar 2008, 16:07
Auto: 3 MPS

Postprzez Krisek » 19 wrz 2008, 01:35

Feat napisał(a):
RobertPi napisał(a):Ja ostatnio dorabiałem kluczyk. Najpierw dowiedziałem się, że surowy "scyzoryk" z pilotem kosztuje ok 120 zł ( oryginał w serwisie ). Jak go już dostałem to dorabiałem go w punkcie w TESCO za 50 zł. Następnie kodowanie kosztowało mnie ( przy okazji przeglądu ) ok.100zł. Nie były potrzebne do tego rzadne kody.
RP

No to sporo przeplaciles, bo kluczyk mozna zakodowac samemu w kilkanascie sekund. Natomiast wracajac do tematu. Jezeli masz fabryczny alarm, to jak najbardziej mozesz kupic surowy scyzoryk, dociac go w dowolnym punkcie dorabiania kluczy samochodowych, a nastepnie zakodowac sobie go samemu za darmo. Ale tak jak pisalem ta procedura dziala tylko w przypadku fabrycznego alarmu.

nie mozna musisz miec 2 kluczyki zeby za programowac imobilizer ...
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez kayo » 19 wrz 2008, 09:59

panowie ja studiowałem manual serwisowy i wiem o własnoręcznym programowaniu itp. mi chodzi o numer/id kluczyka

przede wszystkim zwrot " kluczyk mozna zakodowac samemu" jest błędny! nie koduje się kluczyka tylko dodaje kluczyk do komputera w aucie. jednocześnie można mieć do 8 kluczyków. jeśli przekroczy się tą liczbę to trzeba jechać na serwis i tam go mogą dodać przez ich narzędzie (wan czy wap – jakaś taka nazwa). oczywiście kto ma tyle kluczyków? jeśli by był taki przypadek to muszą wywalić jakiś inny z listy. zdarzają się auta, gdzie możliwość dodawania kolejnego kluczyka samemu jest zablokowana – tak, tą opcję mogą nam zablokować na salonie! pisze, że jest to opcja dla firm posiadających wiele aut (np. wypożyczalnie) żeby nikto sobie sam nie dołożył.

problem pojawia się kiedy mamy tylko jeden kluczyk – wtedy można go albo skopiować albo pojechać na mazdę żeby dodali nam kluczyk przez sprzęt – w manualu serwisowym jest napisane, gdzie w menu trzeba wejść żeby to zrobić

cenę (400zł) usłyszałem jak zadzwoniłem do dygi w katowicach. osobiście nigdy tam nie byłem, ale sądząc po kilku rozmowach telefonicznych jakoś mam wrażenie, że to szmaciarze i partacze. na dodatek mail na ich stronie (podobnie jak na stronach wielu innych salonów mazdy) to tylko ściema! można zapomnieć, że ktoś nam odpowie.
Forumowicz

Postprzez RobertPi » 19 wrz 2008, 10:58

Też uważam, że przepłaciłem ale takie są ceny w serwisach ( pytałem w kilku, nie tylko w Maździe ). Nie mam natomiast czasu na zabawę z serwisówką ( której zresztą nie mam ). To raz . A dwa, w tym samym czasie mogę zarobić więcej, więc nie mam czasu na zabawę. Niezależnie od wszystkiego serwisy się czasami przydają więc trzeba im od czasu do czasu dać zarobić.
RP
RP
Mazda3BM1.5
Obrazek

Suzuki Baleno1,2Hybrid
Obrazek
Forumowicz

były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Postprzez mr_t » 19 wrz 2008, 11:07

kayo napisał(a): zadzwoniłem do dygi w katowicach. osobiście nigdy tam nie byłem, ale sądząc po kilku rozmowach telefonicznych jakoś mam wrażenie, że to szmaciarze i partacze.

No nie mów... kolejny "zadowolony" klient :]
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 22:12
Auto: Mazda 3, 2.0 diesel

Postprzez Feat » 19 wrz 2008, 13:32

Krisek racja, trzeba miec 2 kluczyki do immo, nie wzielem tego pod uwage. Jezeli chodzi o kodowanie kluczyka, to chyba oczywista rzecza jest ze koduje sie go wpisujac do komputera w samochodzie...
Obrazek
Forumowicz

Od: 24 mar 2008, 16:07
Auto: 3 MPS

Postprzez magic123 » 6 kwi 2009, 17:06

wiec mam 2 kluczyki i chce zrobic nowy bo jeden kluczyk mi sie zgial i lepiej go nie uzywac. jak go zaprogramowac?
Początkujący

Od: 29 lip 2008, 19:43
Auto: mazda 5 2006r 2.0d ts (110KM)

Postprzez Yapa » 6 kwi 2009, 18:56

Feat napisał(a):No to sporo przeplaciles, bo kluczyk mozna zakodowac samemu w kilkanascie sekund (...)
nastepnie zakodowac sobie go samemu za darmo

właśnie, jak?
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 gru 2007, 16:39
Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM

Postprzez kayo » 9 kwi 2009, 17:27

na forum jest gdzieś procedura programowania kluczyka
od tego jest funkcja "szukaj" oraz strona www.google.pl
Forumowicz

Postprzez RobertPi » 9 kwi 2009, 18:31

Ponieważ na naszym forum nie znalazłem nic co odpowiadałoby na powyższe pytania poszperałem więc w necie ii oto efekt.
http://www.msprotege.com/forum/archive/ ... 71178.html – oryginalna strona
Tłumaczenie przez automat ale oddaje sens

Będzie to przydatne dla wszystkich właścicieli MZ3 jest tam, ja odciąga od drugiego forum:
Jak być może wie, Mazda3 jest wyposażony w system bezpieczeństwa, które wykorzystuje klucz wbudowany chip, transponder, który jest czytany przez samochodu ECU po uruchomieniu samochodu. ECU jest zaprogramowany, aby zaakceptować tylko niektóre kody transpondera. Jeżeli klucza transponder nie jest zarejestrowany w ECU to nie pozwoli samochodu należy rozpocząć.

Jest to system, który Ford opracował i do tej pory bardzo skuteczne w zmniejszaniu auto kradzieży, natomiast nie ma nic, które będą zapobiegać zdecydowany, przygotowany samochód złodziej ukradł z samochodu system podobny do tego się to prawie niemożliwe do uruchomienia samochodu przez hotwiring lub zerwania zapłonu.

Mazda North American Operations wydaje się myśleć, że ich klienci są kompletne idioci i są zdolne do ich własnych wycieranie nosa.Liczby te nie obejmują instrukcjami zawartymi w podręczniku dla właścicieli programowania dodatkowych klawiszy siebie, zamiast ich polecić można udać się do sprzedawcy, że nowe klucze wykonane i zaprogramowane. W niektórych członków forum doświadczyło niektórych dealerów chciał mieć ponad 100 dolarów do programu i nowych kluczy.

Na szczęście moje ostatnie samochodu Ford Focus był z tego samego transpondera klucz systemu, Ford Chyba ma nieco lepszy opinię swoich klientów, żeby dostarczyć instrukcji dla kluczowych programowania w podręczniku właścicieli (które zachowane w formacie PDF). I postanowiła podjąć ryzyko i próbować użyć Analiza kluczowych programowania instrukcji do programu nowych kluczy do 3.

Pierwsze potrzebowałem kompatybilnym transponderów kluczowych puste cięcia fizycznie pasuje do mojego samochodu zapłonu i zamków. Mój lokalny ślusarz nie nosić Półprodukty więc musiałem udać się do dealera. Facet w części biurko ostrzegł mnie, że musi być zaprogramowane, ale kiedy powiedziałem mu, trafia do programu, to ja był jak "OK". 5 minut i 23,38 dolarów później miałem nowy klucz fizycznie cięcia które będą pasować do mojej istniejących kluczy. Ja testowałem klucz zapłonu i sprawdziła, że podczas gdy byłoby włączyć zapłon cylindra nie będzie angażować się rozrusznikiem, ale również odblokowana i zablokowane drzwi kierowcy, tak wiem, że cięcia poprawnie.

Teraz do programu transponderów, Mam Focus ecznika w ręku, jest podstawowym how-to.
Przedmioty potrzebne:
1. 2 fabrycznie zaprogramowanych transponderów kluczy.
2. 1 nowych transponderów kluczowych

Czas jest kluczem do tej procedury należy zapoznać poprzez całą procedurę przed próbą.
Procedure: Procedura:
1.Wstaw jeden z fabrycznie zaprogramowanych transponderów klawiszy i włączyć zapłon do "on", pozostaw na co najmniej jeden sekund (I czekać, aż czerwony symbol klucza w dokumencie klastra extiinguishes), należy usunąć klucz zapłonu.
2. W ciągu 5 sekund wstawić drugi wstępnie zaprogramowany klucz i zapłonu do urn "na" co najmniej jedna sekunda, ale nie więcej niż 5 sekund (użyj klawisza symbol tego, jak dobrze), a następnie usunąć drugi klucz.
3. W ciągu 10 sekund wstawić nowy klucz zapłonu i włączyć zapłon do "on", jeśli są udane czerwony symbol klucza oświetlania następnie gaszenia po około sekundy.

Jeśli nie powiedzie się czerwony symbol klucza flash wielokrotnie, aby wskazać, że masz dodaje nieprawidłowy klucz. Usuń klucz, poczekaj minutę i spróbuj jeszcze raz, to zajęło mi kilka razy, aby uzyskać to doskonałe i miałem to zrobić wcześniej.

Aby zobaczyć dotyczy stron z Focus właścicieli patrz podręcznik tę stronę

Nowy klucz koszt mnie mniej niż 25 dolarów, dealer nawet fizycznie wyciąć nowy klucz za darmo.

3. I zdecydowanie wskazują, że wszyscy go i uzyskać co najmniej jeden wolny klawisz dokonane & prorgammed ich 3. Jeśli stracisz jeden z dwóch oryginalnych kluczy i nie mają zamiennych nie będzie można wprowadzać żadnych nowych kluczy (jak chcesz prorgammend klucze do programu więcej) i będzie musiał udać się do sprzedawcy i ich ponownego -program ECU. " "
RP
Mazda3BM1.5
Obrazek

Suzuki Baleno1,2Hybrid
Obrazek
Forumowicz

były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Postprzez jz19 » 17 paź 2011, 18:54

Da się wykonać programowanie maja tylko jeden oryginalny kluczyk?
Obrazek
Forumowicz

Od: 24 maja 2011, 03:35
Auto: Mazda 3S Touring