Skrzypiące siedzenie kierowcy
1, 2
U mnie nie od nowości – dopiero jak "wypielęgnowałem" (wyczyściłem) skórę zaczął skrzypieć.
Trzeszczy na styku skóry z plastikiem siedzenia i na styku ze mną.
Po za tym, poprawić temat zanim się dostanie od moderatora.
Trzeszczy na styku skóry z plastikiem siedzenia i na styku ze mną.

Po za tym, poprawić temat zanim się dostanie od moderatora.
Pozdor Myjk
Sparwdz dokładnie zapięcie pasów. Ja nie mogłem uwierzyć że po 3 tygodniach użytkowania nowego auta może skrzypieć fotel kierowcy (nawet wrocławskie drogi nie mogły tego spowodować) no i okazało się że to zapięcie pasów bezpieczeństwa:)
- Od: 12 lut 2008, 17:53
udało się. nie skrzypi. rozłożyłem siedzenie na max. w trybiki łączące siedzisko i oparcie psiknąłem WD 40 , tak sporo. Zabezpieczyłem wszystko gazetami, by nie pobrudzić madzi. bezpośredniego efektu nie było . wk się że to bez sensu. ale na drugi dzień objawienie NIE SKRZYPI. Pozdrawiam
- Od: 12 maja 2008, 10:38
- Auto: Mazda 3 2005 1,6 benz.
Fan napisał(a):udało się. nie skrzypi. rozłożyłem siedzenie na max. w trybiki łączące siedzisko i oparcie psiknąłem WD 40 , tak sporo. Zabezpieczyłem wszystko gazetami, by nie pobrudzić madzi. bezpośredniego efektu nie było . wk się że to bez sensu. ale na drugi dzień objawienie NIE SKRZYPI. Pozdrawiam
Jutro robię to samo! Już nie mogę zdzierżyć. Skrzypienie pojawiło się dwa dni temu i nasiliło się, jak do auta wpadły dzieciaki i ...
A tak na marginesie, to wciąż jestem zakochany w mojej "6", choć takich historii jak skrzypiący fotel to się nie spodziewałem! Co z tą japońską dokładnością? W 12-sto letnim civic'u (złożonym nota bene w UK) takich skrzypków nie było. No ale nic. Madzia i tak jest piękna.
- Od: 22 sie 2008, 18:50
- Auto: M6 2.0i 141KM '03r. GG
Proponuję zastosowanie lubrykantu, Koledzy
WD40 działa chwilowo, w dłuższej perspektywie wysusza, bardziej nadaje się do penetracji czyszczącej... Tak, zawsze marzyłem, żeby zostać seksuologiem
PS. To brutalna ostateczność, ale czasami trzeba potraktować z kopa...
PS. To brutalna ostateczność, ale czasami trzeba potraktować z kopa...
Koledzy w mojej też skrzypi fotel jak w jakimś starym Jelczu ale już wyczaiłem że skrzypi tylko jak mam zapięty pas więc coś jest nie tak z zapięciami pasów. Będę w weekend to rozkminiał.
- Od: 8 maja 2010, 00:52
- Auto: Mazda 3 2.0 A/T 150 KM
Kupcie specjalny sprey np do zawiasow itd. Wyglada jak lekki nalot silikonowy – powinno pomoc.
Raczej nie kwestia wagi... Nasza druga Mazda 3 jedzi nazeczona , ktora wazy 47 kg i jej tez skrzypi 
W mojej nic nie skrzypi, a waze 80 kg
W mojej nic nie skrzypi, a waze 80 kg
Ja ważę 95kg a moja żona koło 55kg i jej i mi fotel skrzypi więc to nie kwestia wagi tylko coś z zapięciem od pasów.
ODPOWIEDŹ NA TEMAT: Skrzypią zapięcia od pasów bezpieczeństwa zarówno kierowcy jak i pasażera. Bardzo łatwo je nasmarować odchylając oparcie na maxa do tyłu i zalewając olejem od góry. Ja zastosowałem najzwyklejszy olej maszynowy i problem znikł. WD-40 i inne tego typu preparaty działają chwilowo wiec polecam maszynówkę.
Potwierdzam to co napisał kolega powyżej. Skrzypi to nieszczęsne zapięcie do pasów. U mnie skutecznie poradziłem sobie z tym wstrzykując trochę WD-40 do wnętrza otworu, do którego wkłada się końcówkę pasa. Pomogło na około 6 miesięcy po czym operację powtórzyłem i jest OK.
- Od: 18 gru 2009, 00:47
- Auto: Mazda3 1.6 MZ-CD 2008
skrzypi i drażni....i nie jest to zapięcie pasów, można ten fotel jakoś prosto odkręcić
?? i wyjąć z samochodu, z tyłu fotela na oparciu na samym dole jest odpinana listwa od tapicerki, potrzebuje się dostać pod spód fotelu żeby odpiąć druga listwę i tam może posmarować sprężyny
- Od: 6 cze 2010, 21:37
- Auto: Mazda 3 1,6b 2004
skrzypiało tak, że postanowiłem działać, zakupiłem smar do maszyn, posmarowałem części stalowe fotela w oparciu i nad podłogą , mechanizm regulacji oparcia, mechanizm zapięcia pasów i nic....skrzypi nadal , skrzypienie dochodziło dokładnie na wysokości gdzie .....tyłek dotyka siedziska ;–))))))) i boków fotela
przy mocnym nacisku pieśćią na tą część siedziska cały czas dochodzi uciążliwe dla ucha skrzypienie
zostawiłem ten fotel w cholerę z nadzieją że może przez kilka godzin się przegryzie, naoliwi ale nic z tych rzeczy
zdegustowany postanowiłem jeszcze usiaść i pobawić się mechanizmem podnoszenia i obniżania fotela.......parokrotne obniżenie i podwyższenie fotela zlikwidowało skrzypienie, jest znowu cicho, nie wiem czy jest tam jakaś linka czy co ale warto od tego zacząć ;–)))))
przy mocnym nacisku pieśćią na tą część siedziska cały czas dochodzi uciążliwe dla ucha skrzypienie
zostawiłem ten fotel w cholerę z nadzieją że może przez kilka godzin się przegryzie, naoliwi ale nic z tych rzeczy
zdegustowany postanowiłem jeszcze usiaść i pobawić się mechanizmem podnoszenia i obniżania fotela.......parokrotne obniżenie i podwyższenie fotela zlikwidowało skrzypienie, jest znowu cicho, nie wiem czy jest tam jakaś linka czy co ale warto od tego zacząć ;–)))))
- Od: 6 cze 2010, 21:37
- Auto: Mazda 3 1,6b 2004
1, 2