wskaznik temperatury silnika (czerwone pole)
Strona 1 z 1
Witam! Jak tylko przekrece kluczyk w stacyjce nawet przed odpaleniem silnika to wskazowka od temperatury od razy wskakuje na czerwone pole a silnik jest zimny
Zalozylem nowy czujnik temperatury ale dalej jest to samo. Co jeszcze moze byc tego przyczyna>
- Od: 22 sie 2008, 19:04
- Auto: MX-3 1.8 V6 24V
Kolego wykręć licznik i zobacz czy nie wyskoczył ci pin tj wsówka z kablami...przy wymienianiu licznika u mnie miałem tak samo bo jedna taka wiązka nie była dociśnięta i była niewłaściwa rezystancja na liczniku przez co wskazuwka za dużo miała napięcia i od razu rwała poza skale
więc zobacz czy wszystko jest podpięte do licznika...
- Od: 19 cze 2008, 15:13
- Auto: MX 3 1,6 16V DOHC 94r
Odswieze temat bo nadal nie znalazlem rozwiazania. Na 100% to nie wina czujnika. Zmierzylem temeperature silnika i trzyma sie w granicy 70-80 stopni wiec w normie. Zegary wygladaja na dobre. nie sa zasniedziale ani nic. Co jeszcze moze byc tego przyczyna? Moze elektryka w srodku zegarow?
- Od: 22 sie 2008, 19:04
- Auto: MX-3 1.8 V6 24V
Gdzieś kabelek po drodze do czujnika styka się z masą. Wskazówka z jednej strony jest podłączona do plusa i działa jak woltomierz gdyż wraz ze wzrostem temp silnika maleje rezystancja czujnika. Gdzieś Ci zwiera do masy samochodu kabelek miedzy zegarem a czujnikiem wtedy nie ma oporu i wskazówka wychyla się na maxa
- Od: 28 maja 2008, 14:58
- Auto: Ford Probe 2,5V6
dokładnie tak jak ozman mówi odłącz kabelek od czujnika i sprawdz czy opadnie jesli nie to 100%gdzies mase łapie
- Od: 11 lut 2008, 19:48
- Auto: RX8 Revolution 231HP 2004r
Dołączam sie do tematu,posiadam xedosa 2.0 i mam ten sam problem a mianowicie gdy odpale auto po pół minuty wskażnik temperatury wskakuje ponad skale(co auto jest zimne).Ogólnie temperatura jest ok,wymieniłem czujnik ale jest to samo.Dodam ze jak auto troche ostygnie to ta wskazówka troszke spadnie i stanie czyli jakąś temperature tam wskazuje a gdy uruchomie to po chwili znowu ponad skale.
Ostatnio edytowano 25 gru 2008, 01:42 przez marimart81, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 25 gru 2008, 00:08
- Auto: xedos 6 2.0 V6
Witam, w mojej 626 GW mam to samo. Po kilku minutach jazdy wskaźnik wychodzi poza skalę. Potem po kilku – kilkunastu kilometrach wskakuje w pole normalnej temperatury roboczej. Potem jest różnie raz zostaje i wskazuje normalną temperaturę raz skacze na maxa. Zauważyłem ponadto że czasami kiedy naciskam przycisk na zegarach ten od zmiany wyświetlania przebiegu z całkowitego na chwilowy wskazówka wskaźnika opada lub skacze do góry w zależności od aktualnego położenia. Mam wrażenie że to jakieś zwarcie na instalacji ale jeszcze nie miałem czasu aby to sprawdzić. Oczywiście czujnik po wymianie na nowy zachowuje się tak samo ...
- Od: 5 paź 2008, 11:53
- Auto: Mazda 626, GW, 2001, 2.0 DiTD,
juz doszedłem a mianowicie wina leżała po stronie licznika,jak wyjąłem ten wskażnik temperatury to tam z tyłu znajdują sie takie cieniutkie druciki i ten jeden był oderwany i chyba ktoś go lutował bo widać troche cyny a robi sie to często gęsto przy przykręcaniu tycz trzech śrubek,trzeba ich dokrecać z czuciem bo jeśli nie to sie zrywa
- Od: 25 gru 2008, 00:08
- Auto: xedos 6 2.0 V6
Kailen napisał(a):Kolego gamar wyciagnij zegary i sprawdzi
Wyciągnąłem zegary, sprawdziłem, stwierdziłem tylko brak kilku wkrętów, które trzymają wszystko do kupy – żadnej widocznej usterki. rozkręciłem, skręciłem porządnie z powrotem, założyłem zegary i problem zniknął...
- Od: 5 paź 2008, 11:53
- Auto: Mazda 626, GW, 2001, 2.0 DiTD,
Strona 1 z 1