Oświetlenie kabiny
Strona 1 z 1
Witam!
Mam problem z oświetleniem kabiny, tym na podsufitce. Generalnie działa, ale tylko jak się włączy ręcznie, bo przy otwieraniu drzwi się nie włącza. Szukałem na forum i znalazłem coś o bezpieczniku ROOM, ale on odpowiada za całą elektrykę w kabinie, czyli zegarek, radio itp. To przestało działać nagle, bo po zakupie samochodu działało przez jakiś czas. Gdzie może być problem? Lampki w drzwiach się włączają.
P.S.: Wiem, że przy włącznikach oświetlenia jest przełącznik trybu działania, więc to nie kwestia ustawienia tego przełącznika.
Mam problem z oświetleniem kabiny, tym na podsufitce. Generalnie działa, ale tylko jak się włączy ręcznie, bo przy otwieraniu drzwi się nie włącza. Szukałem na forum i znalazłem coś o bezpieczniku ROOM, ale on odpowiada za całą elektrykę w kabinie, czyli zegarek, radio itp. To przestało działać nagle, bo po zakupie samochodu działało przez jakiś czas. Gdzie może być problem? Lampki w drzwiach się włączają.
P.S.: Wiem, że przy włącznikach oświetlenia jest przełącznik trybu działania, więc to nie kwestia ustawienia tego przełącznika.
- Od: 23 lip 2008, 00:43
- Auto: 626 2.0 GE Hatchback '96 + LPG
Ośwetleniem steruje CPU – ten sam który odpowiada ze brzęczyk od nie wyłaczonych świateł, światełko przy stacyjce itp. U Ciebie też gasło to światełko na suficie z opóźnieniem? Jeśli tak to mógł obwód ściemniania światła się uszkodzić.
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
nie, nie gasło z opóźnieniem. po prostu gasło i się włączało wraz z otwieraniem drzwi. nie miałem żadnych wodotrysków, bo dopiero chciałem sobie zainstalować ściemniacz. W takim prostym rozwiązaniu też oświetleniem steruje układ? Jeśli tak, to gdzie go namierzyć?
Jestem wieśniakiem. Nie sprawdziłem najprostszej rzeczy, ale nie skojarzyłem, że w suficie są trzy żarówki.
Okazało się, że ta która się zapala przy otwieraniu drzwi jest zepsuta. Nie była spalona, tylko jedna metalowa puszeczka-styk od temperatury puściła i jak wyjąłem żarówkę, to mi się rozsypała w ręku. Ale jest jeden plus tej awantury, bo znalazłem instrukcję dla warsztatów dla Mazdy. Plik jest skanem w formacie PDF i jest dla następujących modeli:
JMZ GF12P2
JMZ GF12F2
JMZ GF12F5
JMZ GF14P2
JMZ GF14P5
JMZ GF14F2
JMZ GF14F5
JMZ GF14S2
JMZ GF14S5
Plik ma 31MB, wrzucę gdzieś na swój serwer i założę wątek w dziale 626.

JMZ GF12P2
JMZ GF12F2
JMZ GF12F5
JMZ GF14P2
JMZ GF14P5
JMZ GF14F2
JMZ GF14F5
JMZ GF14S2
JMZ GF14S5
Plik ma 31MB, wrzucę gdzieś na swój serwer i założę wątek w dziale 626.
jasne, nie obrażam się. może oszczędzę sobie wstydu 
Hmm, a to w 626 '92-97 GE jest brzęczyk od nie wyłączonych swiateł ?chudy napisał(a):Ośwetleniem steruje CPU – ten sam który odpowiada ze brzęczyk od nie wyłaczonych świateł, światełko przy stacyjce itp .
- Od: 9 lip 2005, 20:12
Sebastian_S napisał(a):Pika tylko przy otwartych drzwiach, kiedy auto jest wyłączone.
No to właśnie chyba o to chodziło. Pika/dzwoni/brzęczy jak otworzysz drzwi mając włączone światła i zgaszony silnik
Nie, światła nie mają z tym nic wspólnego. Czy masz włączone, czy wyłączone, to otwarte drzwi przy wyłączonym silniku powodują pikanie. W innych autach mam pikanie tylko i wyłącznie kiedy są zapalone światła i otwarte drzwi, a nie same otwarte drzwi. Zwsze to było uciążliwe i przez to czasami zapominałem wyłączyć światła w tym aucie – bo jestem przyzwyczajony, że jak pika to na otwarte drzwi, a nie na światła. W mojej 626 GE wystarczy samo otwarcie drzwi. Dlatego jestem zdziwony, ze jest coś takiego jak brzęczyk/pikacz itd. na zapalone światła. Jak jest u Was ?
- Od: 9 lip 2005, 20:12
To dziwne, u mnie pika tylko przy światłach. Może masz sygnalizację nie domkniętych drzwi lub klapy bagażnika? W sumie też by mi się przydało, bo jechałem parę razy z nie zamkniętą klapą.
U mnie (co prawda Xedos) pika przy otwartych drzwiach w dwóch przypadkach – pierwszy – kiedy nie zostały wyłączone światła, i drugi – kiedy pozostawiło się kluczyk w stacyjce, a kontrolkę niedomkniętych drzwi mam na desce – takie czerwone światełko
, ale GE nigdy nie miałem więc nie wiem... w każdym razie Sebastian_S – coś z tym brzęczykiem u Ciebie nie gra.
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
Hej...
W mojej madzi mam problem z drzwiami kierowcy. Oświetlenie wnętrza działa prawidłowo przy otwieraniu którychkolwiek drzwi ( nawet bagażnika) oprócz drzwi kierowcy...
Dziwne o tyle , że brzęczyk nie wyłączonych świateł działa , a sterowanie oświetleniem i centralnym zamkiem (w tym sensie , że centralka nie dostaje sygnału , że ktoś otworzył drzwi) już nie. Tak na marginesie przez to musiałem już bić młotkiem szybę w drzwiach
Pytanie brzmi: gdzie szukać przerwy/ przyczyny lub w ostateczności który kabel ( kolor) w wiązce steruje oświetleniem z drzwi tylnych za kierowcą
wydaje mi się, że to ta sama wiązka więc po prostu bym zmostkował.
Trochę mi się nie chce ciągnąć kabla pod tapicerką do drzwi przednich pasażera , a tylko tam wiem , że będzie OK ( tylko 1 kabel i to w dodatku masa)
W mojej madzi mam problem z drzwiami kierowcy. Oświetlenie wnętrza działa prawidłowo przy otwieraniu którychkolwiek drzwi ( nawet bagażnika) oprócz drzwi kierowcy...
Dziwne o tyle , że brzęczyk nie wyłączonych świateł działa , a sterowanie oświetleniem i centralnym zamkiem (w tym sensie , że centralka nie dostaje sygnału , że ktoś otworzył drzwi) już nie. Tak na marginesie przez to musiałem już bić młotkiem szybę w drzwiach

Pytanie brzmi: gdzie szukać przerwy/ przyczyny lub w ostateczności który kabel ( kolor) w wiązce steruje oświetleniem z drzwi tylnych za kierowcą
Trochę mi się nie chce ciągnąć kabla pod tapicerką do drzwi przednich pasażera , a tylko tam wiem , że będzie OK ( tylko 1 kabel i to w dodatku masa)
- Od: 6 paź 2010, 14:54
- Auto: Mazda MPV 2.0 CiTD 136KM 2004r.
KIA CEE'D 1.6 CRDi
TOYOTA YARIS VERSO 1.4 D4D
Simpa Titane II '99r.
Nie kombinuj nic z dodatkowymi kablami bo to poprostu druciarstwo jest. Musisz rozebrać boczek drzwi kierowcy i dostać się do zamka/wtyczek i na początek przeczyścić styki.
Mam to samo i myślę że wiem w czym tkwi problem ponieważ dokładałem moduł i wpiąłem się w kostkę od zamka. Być może czegoś nie docisnąłem lub poprostu zasniedziało od tego grzebania na dworze
, tak myślę. Zabieram się za to za godzinę to napiszę o co kaman. Ewentualnie mikrostyk odpowiedzialny za to klękną

Mam to samo i myślę że wiem w czym tkwi problem ponieważ dokładałem moduł i wpiąłem się w kostkę od zamka. Być może czegoś nie docisnąłem lub poprostu zasniedziało od tego grzebania na dworze

--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
- Od: 31 lip 2009, 13:47
- Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic
ja mialem taki problem – oświetlenie kabiny z przodu działało tylko przy ręcznym włączeniu, przy otwartych drzwiach już nie. Z oświetleniem z tyłu i w bagarzniku było wszystko OK.
Rozwiązanie problemu banalne. Po zdjęciu oprawy zobaczyłem, że luzem leży sobie tam jakaś podłużna blaszka. Od raz widac było, ze pasuje idealnie do przełącznika DOOR/OFF i po prostu zamyka obwód gdy się przesuwa przełącznik.
Czas naprawy 25 sekund. Opowiadania żonie i satysfakcja bezcenne
Rozwiązanie problemu banalne. Po zdjęciu oprawy zobaczyłem, że luzem leży sobie tam jakaś podłużna blaszka. Od raz widac było, ze pasuje idealnie do przełącznika DOOR/OFF i po prostu zamyka obwód gdy się przesuwa przełącznik.
Czas naprawy 25 sekund. Opowiadania żonie i satysfakcja bezcenne
- Od: 29 maja 2008, 20:06
- Auto: 6 GY, 2.0 MZR-CD 136 KM
Witam.
Odgrzebie trochę temat oświetlenia kabinowego.
Światło się włącza przy otwieraniu drzwi przednich i prawego tyłu. Przy otwieraniu lewego tyłu jest ciemno.
Czy jakieś podpowiedzi mógłbym poprosić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Odgrzebie trochę temat oświetlenia kabinowego.
Światło się włącza przy otwieraniu drzwi przednich i prawego tyłu. Przy otwieraniu lewego tyłu jest ciemno.
Czy jakieś podpowiedzi mógłbym poprosić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Od: 21 wrz 2012, 23:08
- Auto: Mazda 626GE 1.8B
Witam
A wie ktoś jak połączyć przednie lampki przy szyberdachu z tą co jest nad kanapom z tyłu, bo chciałbym aby się wszystkie zapalały a nie uśmiecha mi się przeciągać kabel przez podsufitkę. I drugie pytanko czy dało by się to podłączyć pod centralny zamek aby się zapalało przy otwieraniu drzwi z pilota.
A wie ktoś jak połączyć przednie lampki przy szyberdachu z tą co jest nad kanapom z tyłu, bo chciałbym aby się wszystkie zapalały a nie uśmiecha mi się przeciągać kabel przez podsufitkę. I drugie pytanko czy dało by się to podłączyć pod centralny zamek aby się zapalało przy otwieraniu drzwi z pilota.
- Od: 12 maja 2012, 20:55
- Auto: Mazda 626 1.8 95r.
Raczej innego wyjścia nie ma. Tam idzie zasilanie do szyberdachu i z niego przez włącznik do lampek. Do tego jeśli chcesz pod c.zamek podświetlenie to dokładasz układ sterowany z kierunku centralki i wszystko.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
ps podsufitkowa lampka nie moze przekroczyc normy tej co masz w zarowkach + 40Watt ! :} inaczej mowiac masz np 1 lampke teraz to masz tam 2 zarowki po 5w i 1 10 w
czyli 15wat . jak sie przekroczy to zarowki ledwo swieca
sprawdzone.
Strona 1 z 1