Klemy akumulatora dobre do CA

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Vein » 5 wrz 2008, 10:30

Żeby ukończyć instalację CA w Mazdzie potrzebuję jeszcze tylko klem do akumulatora. Bo stare są be i wogóle fu :P I teraz zastanawiam się jakie kryteria muszą być spełnione żeby pobór prądu był dobry. Czy muszą być pozłacane itp.? Zastanawiam się nad tymi: http://www.allegro.pl/item430942339_klemy_dp_1059.html Co o nich sądzicie?
Forumowicz

Od: 3 mar 2007, 12:21
Auto: Toyota Corolla E12

Postprzez magicadm » 5 wrz 2008, 13:00

Vein napisał(a):jakie kryteria muszą być spełnione żeby pobór prądu był dobry

Ja rozruszki ich nie upali to i wzmak bedzie zadowolony :)
Dla audio to bym się na kondesatorku skupił i właściwym przekroju kabelków
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Vein » 5 wrz 2008, 13:11

magicadm napisał(a):Dla audio to bym się na kondesatorku skupił i właściwym przekroju kabelków

Kondensatorek narazie odpuszczę bo w grę nie wchodzą jakieś niebotyczne moce ale ok 180 RMS. A kabelki mają przekrój 8mm więc chyba tez wystarczą.
Forumowicz

Postprzez magicadm » 5 wrz 2008, 13:14

Vein napisał(a):w grę nie wchodzą jakieś niebotyczne moce ale ok 180 RMS

Rozumiem, że traktujesz te klemy jako element tuningu optycznego :)

Ładnie wyglądaja :) Ja bym brał
Forumowicz

Postprzez Brudny Harry » 5 wrz 2008, 13:21

Dla audio to bym się na kondesatorku skupił i właściwym przekroju kabelków

magicadm slusznie prawi.
Ponadto w Twoim przypadku zastanowiłbym się nad przewodem zasialającym o troche wiekszym przekroju. Napisz co tam u Ciebie siedzi, to nie będziemy wróżyć z fusów.
Forumowicz

Od: 25 mar 2008, 13:20
Auto: 323F BA 1.5 ,1996 ,218tkm

Postprzez Vein » 5 wrz 2008, 15:26

Podstawowy, najsłabszy Blaupunkt GTA 2 i sub Dibeisi. Wiem że nie jest to jakaś super jakościowo półka ale to moja pierwsza instalacja i pieniądze były największym ogranicznikiem.
Forumowicz

Postprzez Xionc » 5 wrz 2008, 15:26

8mm^2 przekroju czy 8mm średnicy? bo jak to pierwsze, to może być lipnie.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez Vein » 5 wrz 2008, 15:30

8mm średnicy oczywiście.
Forumowicz

Postprzez Xionc » 5 wrz 2008, 17:20

Czyli kabel 50, jeśli dobrze liczę. No, to faktycznie, bez kondensatora spokojnie da radę.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez Green » 6 wrz 2008, 16:51

a co do klem bo o to w sumie pytasz to w zupełności wystarcza Ci Calibra klemy.Mam takie u siebie i jestem zadowolony stosunek cena/jakość zadowalajacy.Na kazde 250w rmsu powinno sie dawac 0.5F
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lip 2007, 10:26
Auto: Mazda 323 BG GT

Postprzez airbob » 8 wrz 2008, 08:53

Zamiast ekscytować się dodatkowymi kondensatorami warto te pieniądze przeznaczyć na lepszy akumulator lub grubsze kable.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez Brudny Harry » 8 wrz 2008, 10:20

airbob napisał(a):Zamiast ekscytować się dodatkowymi kondensatorami warto te pieniądze przeznaczyć na lepszy akumulator lub grubsze kable.

A możesz uzasadnić swoją teorię w jakis rzeczowy sposób ?
Nikt nie mówił o kondensatorach w liczbie mnogiej, a o kablach o wlaściwym przekroju i słownie JEDNYM kondku. Wystarczy 0,5F.
Forumowicz

Od: 25 mar 2008, 13:20
Auto: 323F BA 1.5 ,1996 ,218tkm

Postprzez Green » 8 wrz 2008, 14:35

airbob napisał(a):Zamiast ekscytować się dodatkowymi kondensatorami warto te pieniądze przeznaczyć na lepszy akumulator lub grubsze kable.

sadzisz ze tylko mocniejsza bateria da ci wiecej niz kondensator do aku troszke chyba nie bardzo bo akumulator nie magazynuje ci pradu wiec sadze ze lepiej zainwestowac w kondensator.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez magicadm » 8 wrz 2008, 15:07

Green napisał(a):sadzisz ze tylko mocniejsza bateria da ci wiecej niz kondensator

Może chodziło airbob-owi, że na postoju po dłuższym graniu kiepawa bateryjka padnie?

PS
O ile dobrze pamiętam to do CA polecane były aku żelowe
Forumowicz

Postprzez Green » 8 wrz 2008, 15:55

zelówki sie uzywa ale do bardzo wysilanych zestawów ja mam w mx-3 zestaw 800W rms badziewny akumulator 3 letni i kondensator 1F i nie narzekam pali i wszystko jest ok.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez airbob » 9 wrz 2008, 08:59

Green napisał(a):

akumulator nie magazynuje ci pradu

To co magazynuje ? wodę ?

Prawda jest taka że kondensator jest dobrym dodatkiem, ale nie panaceum na wszystko.
Większość ludzi podchodzi do tego tak: coś mi kiepsko gra, kumpel daje mu złoty środek – ładujemy kondensator, nieźle wygląda, jest co pokazać kolegom, dodaje powagi systemowi.
I tak wywalone pieniądze w błoto bo nad kablami i akumulatorem nikt się nie zastanowił a dalej gra do bani.
Kondensator się stosuje by wspomóc instalację zasilającą z tego powodu, że akumulator nie jest wstanie szybko i impulsowo oddać dużej energii, niestety reakcja chemiczna potrzebuje chwilki by się rozkręcić (tutaj znacznie lepiej spisują się akumulatory żelowe).
Niestety takie impulsowe obciążenie akumulatora wydatnie skraca jego życie, zwłaszcza zwykłego mokrego kwasiaka.
Podczas pracy systemu w momencie uderzenia basu kondensator oddaje energię w sobie zgromadzoną i wspomaga akumulator a pomiędzy "bitami" się doładowuje. Niestety szybko się okazuje że "bit" jest za szybki i kondensator się nie zdąży doładować (wina akumulatora) i koniec końców staje się dodatkowym obciążeniem dla słabawej baterii.
Innym wspomnianym aspektem jest zapychanie auta na jakieś leśnej dróżce i obciach przed damą, bo skończyła się bateria. I po miłym wieczorze, pełnym uniesień :D muzycznych, mamy obciach i orkę, bo do domu trzeba jakoś wrócić.

Podsumowywująć jeśli mamy dobry akumulator i odpowiednie kable to możemy sobie dodatkowo zafundować komdensator, ale tylko w tej kolejności.
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez Green » 9 wrz 2008, 09:50

airbob napisał(a):
Green napisał(a):

akumulator nie magazynuje ci pradu

To co magazynuje ? wodę ?

Prawda jest taka że kondensator jest dobrym dodatkiem, ale nie panaceum na wszystko.
Większość ludzi podchodzi do tego tak: coś mi kiepsko gra, kumpel daje mu złoty środek – ładujemy kondensator, nieźle wygląda, jest co pokazać kolegom, dodaje powagi systemowi.
I tak wywalone pieniądze w błoto bo nad kablami i akumulatorem nikt się nie zastanowił a dalej gra do bani.
Kondensator się stosuje by wspomóc instalację zasilającą z tego powodu, że akumulator nie jest wstanie szybko i impulsowo oddać dużej energii, niestety reakcja chemiczna potrzebuje chwilki by się rozkręcić (tutaj znacznie lepiej spisują się akumulatory żelowe).
Niestety takie impulsowe obciążenie akumulatora wydatnie skraca jego życie, zwłaszcza zwykłego mokrego kwasiaka.
Podczas pracy systemu w momencie uderzenia basu kondensator oddaje energię w sobie zgromadzoną i wspomaga akumulator a pomiędzy "bitami" się doładowuje. Niestety szybko się okazuje że "bit" jest za szybki i kondensator się nie zdąży doładować (wina akumulatora) i koniec końców staje się dodatkowym obciążeniem dla słabawej baterii.
Innym wspomnianym aspektem jest zapychanie auta na jakieś leśnej dróżce i obciach przed damą, bo skończyła się bateria. I po miłym wieczorze, pełnym uniesień :D muzycznych, mamy obciach i orkę, bo do domu trzeba jakoś wrócić.

Podsumowywująć jeśli mamy dobry akumulator i odpowiednie kable to możemy sobie dodatkowo zafundować komdensator, ale tylko w tej kolejności.

tylko popatrz na to ze ty podajesz przyklad o sluchaniu audio na postoju i nie uwazam i nie sprowadzajmywszystkiego wszystkiego do winy akumulatotra po drugie dobra zelówka to koszt 1000zł wiec mysle ze nie kazdego stac a po drugie nie kazdy ma miejsce w aucie na zelowke gdyz sa one dosyc specyficznymi akumulatorami jesli chodzi o gabaryty.Wiec uwazam ze przy dwoch piecach focala dajacych moc 800W rmsu i bez kondensatora wczesniej dawał rade mi akumulator podróba a po wlozeniu kondensator mu ulzylo.Wiec niekoniecznie kable i akumulator jest gwarancja dobrego systemu audio.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Green » 9 wrz 2008, 09:55

airbob tak na marginesie trzymaj sie kolego tematu
Obrazek
Forumowicz

Postprzez airbob » 9 wrz 2008, 10:40

Drogi moderatorze nie ja zboczyłem z klem w kierunku kabli i całej reszty.
A to co napisałem wydaje mi się że jest jak najbardziej sensowne w temacie zasilania który został poruszony, myślę że warto było.
Też się pochwalę, u mnie siedzi sobie audison o ciut mniejszej mocy i nie jest wspierany kondensatorem i ten system wielokrotnie wygrywał na zawodach co jest dowodem że wiem o czym piszę.
Źle zostałem zrozumiany, dobry aku to nie koniecznie żelowy, ale np bosch silver i temu podobne, a nie wynalazki z marketu.
A co do tematu słuchania na postoju to była tylko dygresja na sam koniec wypowiedzi aby może ktoś się uśmiechnął, a nie główny wątek.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez Green » 9 wrz 2008, 11:17

airbob napisał(a):Drogi moderatorze nie ja zboczyłem z klem w kierunku kabli i całej reszty.
A to co napisałem wydaje mi się że jest jak najbardziej sensowne w temacie zasilania który został poruszony, myślę że warto było.
Też się pochwalę, u mnie siedzi sobie audison o ciut mniejszej mocy i nie jest wspierany kondensatorem i ten system wielokrotnie wygrywał na zawodach co jest dowodem że wiem o czym piszę.
Źle zostałem zrozumiany, dobry aku to nie koniecznie żelowy, ale np bosch silver i temu podobne, a nie wynalazki z marketu.
A co do tematu słuchania na postoju to była tylko dygresja na sam koniec wypowiedzi aby może ktoś się uśmiechnął, a nie główny wątek.

rozumiem ale wiekszosc ludzi tutaj czytajacych to nie osoby ktore sa maniakami car audio tylko zwykłymi uzytkownikami chcacymi poprawic system audio w aucie.Wiec wymiana akumulatotra na dzien dobry to chyba niezbyt dobre posuniecie.
Obrazek
Forumowicz