Piszczy z zawieszenia?
Strona 1 z 1
Witam, ostatnio zaobserwowałem dziwny dzwięk coś jak pisk, świst – podobny do piszczących hamulców w niektórych autach, oczywiście dużo cichszy ale jednak. Dzieje się tak przy cofaniu ze skręconymi kołami, przy skręcaniu 90st z dość dużo prędkoscią – 50/60 km/h. Dzwięk moge też wywołać mocno skręcając kierownicą lewo-prawo w szybkim tempie gdy auto zaczyna się "bujać". Dochodzi z okolic prawego koła albo spod auta, pewny nie jestem. Która część może być za to odpowiedzialna? Trzeba wymieniać czy to kwestia nasmarowania?. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
- Od: 10 paź 2007, 18:03
- Auto: Mazda 6 2.0 CD '05
Ja też to mam czasami – moim zdaniem to hamulce, dokładniej mówiąc blaszki na klockach, potrafią się lekko przesunąć i zapiszczeć np. o tarczę innego.ostatnio wymieniałem te blaszki, bo miały pourywane uszy i grzało mi się koło ( pisk był stale ). Zbliża mi się przegląd, więc na pewno powiem o tej przypadłości mechanikom, może coś znajdą
- Od: 31 gru 2007, 16:39
- Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM
Dzięki za odpowiedź. Czyli powinni rzucić okiem na klocki? Wystaraczy poprawić te blaszki? Objawy masz te same? przy skręcaniu mam rozumieć? Nie przy hamowaniu tak jak to jest w większości aut? bo ja mam cisze przy hamowaniu, żeby nie bylo nieporozumień 
- Od: 10 paź 2007, 18:03
- Auto: Mazda 6 2.0 CD '05
Nie powiem Ci na co powinni rzucić okiem. U mnie piszczało przy jeździe na wprost, nasilało się przy skręcaniu, przy hamowaniu była cisza. teraz czasem przy hamowaniu mam lekki stuk ( blaszka się przesuwa razem z klockiem pewnie), czasem przez sekundę zapiszczy. Nie jest to groźne, ale przy przeglądzie zwrócę na to uwagę. U Ciebie może być zupełnie coś innego, na odległość to
nie diagnoza

- Od: 31 gru 2007, 16:39
- Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM
Strona 1 z 1