Na poczatek krotka historia mojego auta.
Od ponad 1.5 roku mam przyjemnosc ujezdzac auto, ktore wczesniej nalezalo do mojego brata. Jest to Mazda 323F BG GT 1990 rok. Fabrycznie ok 140KM. Auto od 5 lat jezdzilo na LPG 1 generacji. Przy tej masie osiagi byly lepsze, niz przecietne auto rodzinne sredniej klasy. Auto ma obecnie 130tys mil (kiedys bylo sciagane z UK i mialo przekladke). Nigdy nie sprawialo zadnych problemow, dlatego nic przy nim nie grzebalem. Ostatnio po kilku pomiarach 0-100 metoda stoperowa okazalo sie, ze wynik jest ~11sek. Kolega przy wyscigu rownoleglym honda 1.5 90 konna zostawial mnie z tylu. To dalo mi troche do myslenia. Zainteresowalem sie tym, co moglo spowodowac az tak duzy spadek mocy. W miedzyczasie nadarzyla sie okazja zhamowania auta za 30PLN. Wynik z hamowni jest ponizej

Jak widac moc na benzynie 105 koni dosc mocno odbiega od fabrycznej. Po malym rekonesansie za winowajce wzialem mikser LPG. Po wizycie u gaziarza i instrukcji , jak zdemontowac mikser wyciagnalem go z auta. Po tym zabiegu okazalo sie,ze auto rwie do przodu jak glupie. Ladny dzwiek przy obrotach powyzej 4tys, bezproblemowe krecenie do odcinki na pierwszych 3 biegach. Mikser o srednicy 28mm w dolocie, gdzie najbardziej restrykcyjny element to przeplywomierz o wymiarach 45x45mm dlawil silnik bardzo mocno. Od czasu wymontowania miksera auto przejezdzilo na benzynie juz prawie 2 tys km. Osiagi "stoperowe" 0-100 to okolo 9.5 sek – calkiem niezle, ale mimo wszystko fabryka obiecywala wiecej. Z tego powodu podjalem decyzje o tym, ze auto poddane zostanie malemu tuningowi mechanicznemu. Na pierwszy rzut poszedl filtr stozkowy K&N, ktory juz od jakiegos czasu lezal w szafie. Okazalo sie , ze producent pomyslal rowniez o dolocie zimnego powietrza (CAI). Auto "na oko" troche zyskalo momentu przy niskich obrotach. Oto, jak wyglada filtr powietrza zamontowany w moim aucie

Ze wzgledu na fakt, ze grzebanie przy aucie sprawia mi duza przjemnosc stwierdzilem, ze przydaloby sie zmienic troche parametry silnika. Chodzi konkretnie o mape paliwa oraz zaplonu. Najlepszym i najtanszym sposobem na to jest zastosowanie piggybacka. Najlepszym w kategorii cena/mozliwosci jest nasz rodzimy produkt – ECU MASTER (http://www.ecumaster.com). Urzadzenie to posiada funkcje dostepne w popularnym SMT6, jak rowniez hamownie drogowa. Aby powaznie zabrac sie za strojenie takiej elektroniki, niezbedne bylo zaopatrzenie sie w urzadzenie pomiaru AFR. Tutaj bezkonkurencyjny jest LC-1 Innovate, ktory za oceanem kosztuje 199$. Dzisiejszego dnia paczuszka z AFR-em trafila juz w mojej skrzynki. Oto jak wyglada zestaw.

Zawiera on konroler do sondy szerokopasmowej, sonde 5 przewodowa BOSCH, kable polaczeniowe RS232 oraz plyte z oprogramowaniem. Pozwala ono na modyfikacje charakterystyki wyjsciowego sygnalu analogowego. Dostepny jest rowniez data logger – pozwala na biezaco sledzic sklad mieszanki i wyswietla to na ekranie komputera oraz zapisywac odczytane dane do pliku.
Na poczatek to by bylo na tyle