Vademecum obsługi/serwisu/napraw ASB
Jesli jest to zwiazane bezposrednio z montazem instalacji LPG, byc moze chlopaki popieprzyli cos z elektryka. Sprawdz sobie bledy wg instrukcji na stronie klubowej => http://www.mazdaspeed.pl/christmas/wars ... .php?c=obd
Niestety znajac z autopsji zdradliwosc tych skrzyn mozna tez sadzic, iz zbiegiem okolicznosci zbliza sie awaria skrzyni. Powodzenia.
Niestety znajac z autopsji zdradliwosc tych skrzyn mozna tez sadzic, iz zbiegiem okolicznosci zbliza sie awaria skrzyni. Powodzenia.
Globy napisał(a):Sprawdz sobie bledy wg instrukcji na stronie klubowej => http://www.mazdaspeed.pl/christmas/wars ... .php?c=obd
czuję, że Prezes mnie ignoruje

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=48849
ale oczywiście niezmiernie się cieszę, że leżą mu na sercu sprawy naszych autek

Jeszcze raz dla przypomnienia:
Millenie występowały tylko z OBD II i trzeba mieć skanerek a tym testerkiem ze strony głównej zbadamy tylko OBD I.
marzenahk to co
jest moim zdaniem najbardziej prawdopodobne. Odłączyli jakiś kabelek moze .... Trzeba jechać na diagnostykę.Globy napisał(a):Jesli jest to zwiazane bezposrednio z montazem instalacji LPG, byc moze chlopaki popieprzyli cos z elektryka.
Oj Prezes bo dostaniesz bana od moderatora za przeklinanie

marzenahk jak dojdziesz co było to napisz bom niezmiernie ciekawy...aha i uzupełnij profil, skąd jesteś i jakie auto to nie będziesz musiał za każdym razem pisać co masz a nam będzie łatwiej Ci pomóc.
hej
- Od: 6 paź 2005, 16:39
- Auto: millenia KL
Dzieki za porady,auto jest u mechanika ,jak narazie rozebral skrzynie i stwierdzil ,ze przepalone jest sprzeglo ,ma go regenerowac...Okaze sie co bedzie,,....pozdrawiam....
-
marzenahk
marzenahk...dołączyłem twój temat do innego nawiązującego do tego samego...czyli problem z ASB. Następnym razem prosze używać opcji "Szukaj" i dopisywać do istniejących tematów...nawet podobnych.
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Witam. Pisałem o moim problemie w VADEMECUM ale chyba źle wybrałem, i podepnę się tutaj. Mianowice, moje ambicje zmusiły do próby złożenia CD4E. Spokojonie powoli skłądałem sobie tą skrzynke. Po złożeniu oczywiście przekładka do autka i próba. Co się okazało. Autko zmienia biegi super, bez szarpnięć, tyle, że zmienia tylko z 1 na 2. Biegów 3 i 4 nie ma. Pomóżcie koledzy swoją wiedzą, doświadczeniem i fachowością – Co robić. Rozbierać ją od nowa
Czasem zachowuje się tak jakby już chciał wrzucić 3 bieg, czuć po zachowaniu silnika że coś siędzieje ale niestety nie udaje się to.
Pomożecie
Pozdrawiam
Pomożecie
Pozdrawiam

- Od: 11 wrz 2005, 01:09
- Auto: 626 GE 2.0 CRONOS M/T 1994 LPG
potrzebuję pomocy
kupiłem z niemiec Mazdę xedos 2000 r. 2,5 V6 24 cyl z padniętą automatyczną skrzynią biegów szukam takiej skrzyni do wymiany
moje pytanie -czy skrzynia z 1994r, lub 1997 r, będzie pasowac na zdjęciach wygląda na to samo gdzie można się dowiedzie czegoś konretnego bo co telefon to dostasje inne informacje jeden mówi że pasują inny że nie pomocy auto stoi od 3 miesięcy w garażu bo nie moge kupic skrzyni z roku 2000 i wzwyż są tylko 94r,96r.97
kupiłem z niemiec Mazdę xedos 2000 r. 2,5 V6 24 cyl z padniętą automatyczną skrzynią biegów szukam takiej skrzyni do wymiany
moje pytanie -czy skrzynia z 1994r, lub 1997 r, będzie pasowac na zdjęciach wygląda na to samo gdzie można się dowiedzie czegoś konretnego bo co telefon to dostasje inne informacje jeden mówi że pasują inny że nie pomocy auto stoi od 3 miesięcy w garażu bo nie moge kupic skrzyni z roku 2000 i wzwyż są tylko 94r,96r.97
-
jan-car
jestem zielony w abs więc zadam wam dobre chłopaki jeszcze kilka pytań :
czy kupic używaną skrzynie , czy dac do naprawy swoją wspomne że moja Mazda do przodu jedzie do czasu aż się zagrzeje do tyłu wogule nie ruszy w oleju są jakieś opiłki czy ktoś dodrze naprawia w woj opolskim lub śląskim i jeszcze jedno pytanie gdzie na skrzyni są oznaczenia naklejka na misie jest nieczytelna
proszę o szybką odpowiedz pozdrowienia
czy kupic używaną skrzynie , czy dac do naprawy swoją wspomne że moja Mazda do przodu jedzie do czasu aż się zagrzeje do tyłu wogule nie ruszy w oleju są jakieś opiłki czy ktoś dodrze naprawia w woj opolskim lub śląskim i jeszcze jedno pytanie gdzie na skrzyni są oznaczenia naklejka na misie jest nieczytelna
proszę o szybką odpowiedz pozdrowienia
-
jan-car
Skrzynia ma oznaczenie GF4A-EL jak ktoś wcześniej wspomniał.
Remont licz min. 4000 zł + laweta ... i szczerze brak pewności co do fachowości tej naprawy. Chyba, że wiesiek5 Ci to zrobi, ale nie wiem, czy skrzynie od 2.5 też remontuje.
Używana przeważnie 2x taniej + wymiana ... i znowu brak gwarancji na działanie.
Decyzje musisz podjąć sam.
Remont licz min. 4000 zł + laweta ... i szczerze brak pewności co do fachowości tej naprawy. Chyba, że wiesiek5 Ci to zrobi, ale nie wiem, czy skrzynie od 2.5 też remontuje.
Używana przeważnie 2x taniej + wymiana ... i znowu brak gwarancji na działanie.
Decyzje musisz podjąć sam.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
jan-car napisał(a):czy dac do naprawy swoją wspomne że moja Mazda do przodu jedzie do czasu aż się zagrzeje do tyłu wogule nie ruszy w oleju są jakieś opiłk
Na poczatek moze wymien olej, bedzie najtaniej i jest szanse ze poprawi obecne dzialanie. Ktos na forum chyba pisal o podobnych objawach i po wymianie oleju jak reka odjal.
Z drugiej strony to rozwiazanie moze nie pomoc na dluzej.
Pozdrawiam,
voytecku.
voytecku napisał(a):Szukasz ladnego xedosa9 dla siebie?
niee, jak juz to milenie z milerem
voytecku napisał(a):Teoretycznie tak. Stare dobre GF4A-EL
koles poszukuje skrzynie do xedosa 2001 i mowi ze nie pasuje ta od xedosa przed liftem czyli od 626 i mx-6 rowiesz (wedlug jego wiedzy)
GO BIG OR GO HOME
- Od: 12 wrz 2007, 14:27
- Auto: Silvia power :*
Mechanicznie powinny być takie same (a mocowania już na pewno).
Różnić się mogę programem (tzn. np. shiftpointami).
Choć gdzieś czytałem, że skrzynię w X9 po lifcie zmodernizowano aby płynniej działała bla bla.
Mogła być to dziennikarska bajeczka.
Różnić się mogę programem (tzn. np. shiftpointami).
Choć gdzieś czytałem, że skrzynię w X9 po lifcie zmodernizowano aby płynniej działała bla bla.
Mogła być to dziennikarska bajeczka.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
noucamp napisał(a):koles poszukuje skrzynie do xedosa 2001 i mowi ze nie pasuje ta od xedosa przed liftem czyli od 626 i mx-6 rowiesz (wedlug jego wiedzy)
Skrzynia GF4A-EL od 626 i mx-6 ma inne mocowania niż teoretycznie ta sama skrzynia GF4A-EL w xedosie9/millenii. Chciałem kiedyś kupić taką w http://www.japankoreamoto.pl/ ale na szczęście Wiesiek od razu zauważył że nie pasuje.
Natomiast skrzynia od xeda9 po 2001 pasuje do xeda9 sprzed 2001. Różnią je tylko jakieś tam wtyczki ale to jest podobno łatwe do przerobienia.
noucamp jak kolega szuka skrzyni do xeda po 2001 to jest taka od millenii z 2001 z małym przebiegiem ale auto po wypadku i obudowa jest pęknięta, więc i konwerter do regeneracji za 600/700zł. Ogólnie to trzeba by całe bebechy z niej przełożyć do starej obudowy bo spawanie obudowy mija się z celem. Jest to jednak trochę zabawy i pieniędzy. W razie pytań PW.
Pozdrawiam
- Od: 6 paź 2005, 16:39
- Auto: millenia KL
witam przeglądałęm forum mazda sądze że dużo wiesz o mazdzie 929 mam pytanie gdzie lub jak ustawić rozrząd w 929 3.0 v6.pozdrawiam hasan
-
hasan
dawidrx napisał(a):Panowie, mam pytanie, moj kumpel ma nowego tiburona w automaciie i ostatnio chcial szybko ruszyc i najpierw ustawil na pozycje N, podkrecil oborty i potem wrzucil D, jak to sie moze skonczyc? czy to jest szkodlwe? mozna tak robic?
Nie wolno tak robic!
Pozdrawiam,
voytecku.