Wymienione amortyzatory z przodu, z tyłu nie – efekt ?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez kamil75 » 7 sie 2008, 08:42

Witam,
mam pytanie – wymieniłem amortyzatory z przodu oraz zregenerowałem wahacze z przodu, z tyłu wyszło, że też mam wylane amortyzatory ale z powodu braków finansowych jeszcze ich nie wymieniłem. Po tej naprawie oczekiwałem efektów (choć tył jeszcze nie zrobiony) ale powiem szczerze, że mam wrażenie, że auto dziwnie się zachowuje – czasem mam wrażenie na zakrętach czy większych nierównościach że przód 'pływa', zauwazyłem też że jak koło wpadnie w dziurę to czuje wibrację, dokładnie tak jak by koło najechało na 'tarkę' przez skrzyżowaniem. Przed wymianą auto ogólnie pływało a teraz mam wrażenie że wyraźnie przód pływa (chociaż to własnie z przodu są wymienione amory :| Czy winą może być to że tył jest niezrobiony czy może mechanik coś źle zrobił ? Aha – zaraz po wymianie miałem objaw, że na zakrętach stukało, mechanik powiedział, że gwint od śruby się urwał i wymienili, niby jest lepiej chociaż czasem (rzadko) ba zakręcie mam jakiś głuchy stuk (to na pewno nie przegub bo tyle ich się już nawymieniałem że na pewno odróżnię :D )
Z góry dzięki za odpowiedź.
Początkujący

Od: 6 sie 2008, 08:43
Auto: Mazda 626 GE 1.8 '95

Postprzez Hugo » 7 sie 2008, 10:27

Mam identyczne auto jak Twoje, z przodu również mam nowe amortyzatory, a z tyłu błagają o wymianę. I mam identyczne objawy podczas jazdy jak Ty. Przód pływa (choć nowy), po wjechaniu na studzienkę kanalizacyjną itp. tylnym kołem cała buda "tarabani". Amorki na tył już mam nowe w garażu, ale kupiłem jeszcze sportowe sprężyny i czekam na przesyłkę, bo chcę wszystko założyć za jednym razem.
Jak wymienię to Ci napiszę jak się jeździ.
Tak czy inaczej wymieniaj tylne amortyzatory jak najszybciej, bo zniszczysz zawieszenie.
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
Forumowicz

Od: 17 kwi 2008, 07:34
Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan

Postprzez kamil75 » 7 sie 2008, 11:29

o to mnie uspokoiłeś – już myślałem że coś mechanik źle zrobił albo części jakieś felerne. A tak przy okazji jeśli można zapytać ile dałeś za amortyzatory na tył ?
Początkujący

Od: 6 sie 2008, 08:43
Auto: Mazda 626 GE 1.8 '95

Postprzez maxim_wawa » 7 sie 2008, 12:07

tak zswoja droga to jakie amorki do 626 kombi mozecie polecic ?? chodiz o cos budzetowego ale spełniajacego jakies normy.. na codzien do zwyczajnej tatowozowej eksploatacji

mazda 626 99r kombi 1.8
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 15:28
Auto: '03 VW Passat B5FL Vario 1.9 TDI 130KM Tiptronic Highline

Postprzez Hugo » 7 sie 2008, 17:23

kamil75 napisał(a):A tak przy okazji jeśli można zapytać ile dałeś za amortyzatory na tył ?
160 zł/2 szt., amortyzatory firmy GPD. 2 lata gwarancji, więc jak padną to zareklamuję i kupię Kayaby hahaha
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
Forumowicz

Od: 17 kwi 2008, 07:34
Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan