Emerytowany dyrektor Castrol -Nowe oleje szkodzą silnikom

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez michi » 5 sie 2008, 19:32

Fiveopac napisał(a):Wygrales dwie kostki oleju z tego silnika oczko

hahaha dzięki, odbiorę przy najbliższej okazji :D
Poznasz głupiego po postach jego
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 sie 2006, 20:59
Auto: Prelude BB9

Postprzez KiMCIO » 9 sie 2008, 08:47

A tak na poważnie gdzieś czytałem że faktycznie sadza ma właściwości smarujące, ale jest też kwaśna i zaprzestanie wymiany oleju powoduje, że olej zmienia się w kwas, a każdy chyba wie jak działa kwas na metal ?? Inna sprawa, że filtr cząstek stałych raczej nie zatrzymuje w sobie nadmiaru sadzy z oleju, zatrzymuje tylko opiłki itd. a olej ma ograniczone możliwości absorbcji sadzy, więc sadza odłoży się na elementach silnika, w kanalikach olejowych itd. a to skutkuje uszkodzeniem silnika...szkoda kasy i czasu poświęconego na wymianę silnika.

Jedna rzecz którą zauważyłem to negatywne nastawienie do olejów produkowanych przez Castrola, dlaczego nie polecacie ich do Mazdy, jaki olej polecacie, ponieważ właśnie nabyłem Mazdę 626 1,8 benzynka z 1998 roku i będę chciał wymienić w niej olej...dodam że we wszystkich swoich poprzednich pojazdach jeździłem na castrolu (renault 19 1,4 benzyna, opel corsa 1,5 diesel od isuzu, peugot 106 1,0 benzyna, fiat bravo 1,2 16V benzynka..miałem też trabanta ale tam się oleju nie wymieniało :P )

Dziękuję i Pozdrawiam

KiMCIO
Forumowicz

Od: 8 sie 2008, 16:48
Auto: Była – Mazda 626 GW 1,8 (90KM) 1998 r.
Jest – Mazda Premacy 2,0 (130KM) 2002 r.

Postprzez sołtys » 11 sie 2008, 20:48

Ja sie naciąłem z moją Madzią kupiłem auto, które brało olej, powód prozaiczny jak to FS pierścienie olejowe zablokowały sie w rowkach, z pomocą sadzy i mazutu. Po niewczasie znalazłem kartkę od ostatniej wymiany oleju, ato bez zmiany przejechało ponad 30kkm. Brednie tego pana potwierdzają tylko jedną prawdę, dzisiejsze silniki są raczej nie do zajechania.
Forumowicz

Od: 20 lip 2005, 16:56
Auto: Focus I TDCi

Postprzez brii » 11 sie 2008, 22:13

Dziwi mnie to, że nowsze silniki o jeszcze mniejszych tolerancjach na takich samych olejach jakie wlewa się do starych silników robią przebiegi 5 razy większe (zgodnie z zaleceniami producenta)...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Jaroslaw » 11 paź 2008, 04:02

Szkoda ze nie stać mnie , żeby To sprawdzic ...
Tail of the Dragon :)
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 00:29
Auto: Mazda 3/Clio