ADi napisał(a):PS. już 3 razy rwałem folie przy niebieskich
ładny niefart
www.mazdaspeed.pl
Hawkins napisał(a):hazell napisał(a):Ile % można przyciemnic przednie szyby?
Przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich wprowadzając minimalną przepuszczalność światła (szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej "Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej", w którym znajdować się powinny następujące dane:
# data instalacji,
# nazwa/nazwisko właściciela pojazdu,
# marka pojazdu,
# nr nadwozia/rejestracji pojazdu,
# typ folii,
# nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem Świadectwa z badań),
# pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę.
Policjanci w czasie codziennej służby kontrolując pojazdy zwracają uwagę na wszystkie czynniki mające bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego. Za przyciemnianie szyb przednich bocznych i czołowej policjant zatrzyma dowód rejestracyjny oraz może nałożyć grzywnę w wysokości do 500zł.
Hawkins
slazat napisał(a):To jest chory kraj i chorzy ludzieszef mój ma w nowym Passacie przyciemnione wszystkie szyby folią oprócz czołowej oczywiście – przednie boczne w miare delikatnie, wszystkie tylne pozostałe całkowicie czarne – kilka razy zatrzymywała go Policja i nigdy nie wołali papieru(chociaż takowy ma) na to – podchodzili zawsze(tak mówił) pod szybe sprawdzali atest i produkcje – poczym mówili ,że jest ok i po temacie – śmiga z tymi szybami prawie 2 lata po całej Polsce. Z tego co mówił i co wie od tych co mu kleili folie to to, że folia jest produkcji amerykańskiej, oczywiście ma atest widoczny na szybach,jakieś kody liczbowe i że będzi ok podczas kontroli – zapłacił niecałe 500zł za wszystko. A ja mam zamiar zrobić to samo u siebie – u niego w środku widać tak jakby folii nie było, widać tylko delikatnie zielony kolorek,w nocy widoczność więcej niż poprawna – ogólnie rewelacja!
krzynio323f napisał(a):Policjia ani razu sie nie przyczepiła do oklejenia choć czytali tą kartke a pytali czy jest atest na wszystkich szybach??? oczywiście .......... i
papap
Sebastian napisał(a):A co z tylnimi szybami też powinny być bez foli?. Bo ja takową poziadam 323 C i dodatkowo nie posiadam papierów na tak przyciemnione szyby. Na szczęście jeszcze mnie nikt o to nie szarpał.
JACU626 napisał(a):Zrywam z przednich a tył oklejam na smołę albo lustro i jakoś to będzie
uwazal bym na slowab2 napisał(a):jestem ciekaw, na jakiej zasadzie działa to urządzenie. optycznie, folia zdaje się mieć inną przepuszczalność z zewnątrz, a inną od wewnątrz. pytanie: jak palant w mundurze przystawi miernik. drugie pytanie: czy miernik był homologowany. jak nie miał atestu, trzeba było kazać im się [tiiit] na drzewko ( mieć pewność, że z autem wszystko spoko, bo na pewno całe przejebią po takim haśle, żeby znaleźć cokolwiek).
Puhcio napisał(a):Ps3. Czy millenia miała fabrycznie przyciemniane szybyjeśli tak to jak
mARIOx napisał(a):uwazal bym na slowabo pan hawkins to na pewno z kochana policja ma cos wspolnego
! czy nie?????????
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości