Mich_Siwył87 napisał(a):To mówisz ,że na BP lipa?
nie tak całkiem dawno, BP przegrało proces sądowy wytoczony im przez jednego z mieszkańców Gdańska.
facet tankował tylko i wyłącznie na BP, miał na to wszystkie faktury z każdego tankowania, na każdej fakturze zapisywał sobie dokładny przebieg przy tankowaniu, instalację miał świeżą którą sam zakładał w dobrym zakładzie i po jej założeniu tankował tylko gaz tej marki.
jakiś czas pojeździł, i doszło do tego że instalacja była tak zasyfiona, że auto mówiąc skrótem całkiem stanęło – tyle było mazutu (jak nie popieprzyłem) w środku.
wytoczył im proces, a jako że miał idealnie udokumentowany fakt korzystania tylko i wyłącznie z gazu BP, to ten proces wygrał.
BP poniosło koszty procesu, poniosło koszty kompletnego czyszczenia instalacji (przekraczające koszt założenia całkiem nowej instalacji), dodatkowo facet otrzymał w ramach odszkodowania całkiem darmowe tankowanie na stacjach BP dopóki będzie jeździł tym samochodem (sprzedał go niestety
).
to że BP starało się to wyciszyć jak to możliwe to rzecz normalna...
Informacje uzyskane od gaziarza który to facetowi czyścił (i zakładał), swoją drogą z usług którego i ja jestem bardzo zadowolony
to o co się rozchodzi to czyszczenie zbiorników – w przypadku shella zbiorniki są rozszczelniane, i albo wchodzi do środka facet z akwalungiem i go czyści mechanicznie, albo jak jest mały zbiornik to wyciorem go w środku czyszczą.
BP wpuszcza chemię do tego zbiornika mieszając go z gazem, tankuje zbiornik do pełna, i to wszystko trafia potem do samochodów.
stacje krzaki w ogóle nie czyszczą zbiorników bo i po co, skoro to są dodatkowe – niemałe – koszty...
u mnie po 3kkm jazdy na gazie tylko z BP filtry miałem czarne od syfu i jakiejś syfiastej smoły. zmieniłem filtry, wtryskiwacze miałem czyszczone, przestawiłem się całkowicie na gaz z Shella, i okazuje się że filtry są całkiem czyste po 5kkm... a to już nie jest marketing i reklamy.