jak zrobić ABS włączany przełącznikiem z kabiny – poradzi ktoś?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez maro_111 » 24 lip 2008, 23:10

Witam, nie znam się za bardzo na elektronice. Może na forum znajdzie się ktoś kto by mi pomógł w zgłębieniu problemu wyłączania ABSu z przełącznika znajdującego się w kabinie.
Nie mam ani schematów ani książki napraw do mojej Mazdy 323f z 95roku.
Myślę że trzeba by się było wpiąć gdzieś w instalację w kabinie (może jakieś przekaźniki ABSu).
Ważne aby instalacja była zrobiona bezpiecznie i solidnie żebym się gdzieś nie spalił. :)

Proszę o sugestie i rady. Myślę że zgłębienie tego tematu pozwoli użytkownikom mazd jeszcze bardziej cieszyć się z jazdy (bokami) ;).

Pozdrawiam
Marek
Początkujący

Od: 13 gru 2007, 14:46

Postprzez keczu » 26 lip 2008, 23:55

Bezpiecznik wyjmij.
Forumowicz

Od: 7 cze 2008, 16:59
Auto: Mazda 323F 1.8GT 99r./Rover 45

Postprzez maro_111 » 27 lip 2008, 14:27

Buduję samochód do KJSów. Poprzednim Kadettem jeździłem 4lata bez jednej stłuczki a zdobywałem nim wiele tytułów – ot co.
Poza tym uważam za idiotów ludzi którzy wyżywają się na drogach i zabijają nie tylko siebie ale też innych. Od tego są KJSy panowie, zapraszam.

Pozdrawiam tych co im cycki opadają.
Początkujący

Postprzez magicadm » 27 lip 2008, 15:21

maro_111 napisał(a):oza tym uważam za idiotów ludzi którzy wyżywają się na drogach i zabijają nie tylko siebie ale też innych. Od tego są KJSy panowie,

<piwo>

Proponuję dorzucić przekaźnik sterowany ze środka autka, rozpinający obwód zasilania.
W ostateczności możesz przeciąć (założyć wyłącznik) jakiś przewód od czujników, ABS przestanie działać, ale zacznie siać błedami.

maro_111 napisał(a):Pozdrawiam tych co im cycki opadają.

Też pozdrawiam :)
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez maro_111 » 27 lip 2008, 23:41

Osobny przekaźnik wydaje mi się lepszym rozwiązaniem, ale mimo wszystko będę musiał zgłosić się z tym do jakiegoś speca.
Tak wracając do ABS-u ponieważ mnie to nie daje spokoju – ABS wydłuża drogę hamowania na suchej nawierzchni (natomiast na mokrej i na śniegu bardzo pomaga, dlatego też pomysł tego włącznika).

Pzdr
Początkujący